Vilken sorts slips passar bäst till tweed? Och vilken är bäst på sommaren?

Slipsen är en accessoar som i stort sett alla män har hängandes i garderoben. Egentligen finns det inga olika sorters slipsar, även om såklart bredden kan vara olika och att färg och mönster kan skilja. Viktigt att känna till är dock vilka material som finns att välja bland och vilken känsla dom ger. Som vi alla vet är det trots allt detaljerna som sätter prägeln på hela outfiten!

Silke/siden

slikesslips slips i silke 2

Det allra vanligaste materialet på slipsen, och som har varit så i århundraden, är silke/siden. Detta på grund utav den höga kvalitén den håller. Trots att materialet är lätt så är det oerhört slitstarkt och en sidenslips kan du slita i flera år. Prismässigt ligger slipsarna lite högre, men att ”man får vad man betalar för” stämmer i detta fallet. Lystern i siden är oslagbar och glansen är näst intill omöjlig att få till i andra material.   

En sidenslips kan du knappt misslyckas med att bära upp. Ytan är stilren, enkel och sofistikerad. Trots detta kanske den ändå passar bäst till mer formella tillställningar eftersom den glansiga ytan känns uppklädd. Passar till den lite tunnare kavajen när du vill vara uppklädd.

Linne

linneslips slips i linne 2

Det optimala materialet på sommarslipsen är helt klart linne! Perfekt att välja om du vill anpassa dig efter säsongen men inte vill ta till pastell eller klara mönster. Man kan givetvis även få linneslipsen att funka till höstkavajen, men ett material mer vår och sommar än linne finns inte.

Använder du enfärgade slipsar vanligtvis är det med linnekvalitén du ska våga testa mönster. Ett matt material tonar ner mönstret och gör helhetsintrycket lugnare till skillnad från glansiga material.

Viktigt att tänka på är att knyta upp en linneslips efter du använt den. Det är allmänt känt att linne lätt blir skrynkligt och kan vara ganska svårstruket.

Ull/bomull

ullslips slips i ull bomull 2

Snyggaste materialet i slipsväg är helt klart ull och bomull om du frågar mig! Det är både bekvämt och du kan dressa dig hur ledig eller uppklädd du känner att du vill vara. Brukar du inte bära slips är det en i ull eller bomull du ska testa.

Bomullsslipsen fungerar lika bra på sommaren som på hösten. Den grova ullslipsen passar däremot bäst under våra kalla månader. Matcha gärna tillsammans med andra grövre material så som en ull- eller tweedkavaj. Välj en lite tunnare ullslips för att undvika att knuten blir allt för stor. Känslan kommer fortfarande kännas grov och matt.   

Vill du klä dig vardaglig och avslappnad är den virkade eller stickade slipsen att rekommendera. Passar perfekt till den udda blazern och byxan, kavaj och jeans eller cardiganen. Oftast är avslutet avkapat istället för det klassiska spetsiga, vilket ger en ännu mer nedklädd känsla.

Kashmir

kashmirslips slips i kashmir 2

Den lyxigaste slipsen av dom alla är den i kashmir. Ullen kommer från getter som lever i riktigt kalla klimat och passar därför perfekt tillsammans med grövre material. En kashmirslips till tweedkavajen på hösten och vintern är ju bara så snyggt! Samma som med ullslipsen kan en ofodrad slips vara att rekommendera för att den inte ska uppfattas tjock och klumpig. Håll den enfärgad och omönstrad.

Med en elegant lyster blir kashmir också känslig. Tänk på att alltid knyta upp slipsen efter varje användning och gör det försiktigt.

Behöver du en ny slips?

Kolla då in Arket, de är i särklass bäst i Sverige på accessoarer av alla slag. Allt från slipsar och näsdukar till hängslen och plastrong.

Sammanfattningsvis om olika typer av slipsar

Slipsar kommer i en mängd olika material. Siden/silke är den absolut vanligaste men det betyder inte att du alltid måste använda en slips av just det materialet. Vill du ha en grövre känsla så är ull eller bomull ett mycket bra alternativ. Vill du ha en mer lättsam känsla, mer casual så att säga, ja då är en linne-slips vara perfekt. Slutligen så har du den lyxigaste varianten av alla dessa olika typer av slipsar, kashmir-slipsen. Den är dock grövre än en vanlig silkes-slips så tänk på att kombinera den med grövre kläder, t.ex. en tweedkavaj.

Föregående artikelVarför Får Kvinnor Mens? En Rimlig Fråga
Nästa artikelVarför Blir CBD-olja Mer Och Mer Populär?
Modedyrkande småstadskille som lever livet i huvudstaden. Älskar livets goda och finner livsglädjen i materiella ting så som nya skor. Trivs bäst en lördagskväll på dansgolvet tillsammans med vänner, fuldansandes till Beyoncé.