Så firar du med en perfekt GT…

Den 9:e April varje år är det den fantastiskt härliga ”Internationella Gin & Tonic-dagen”. Dagen till ära är det så klart passande att njuta av en GT i den första vårsolen!

Expertens 3 tips för en perfekt Gin & Tonic!

Vi frågade den prisbelönta bartendern och tillika Gin-experten Björn Kjellberg om hans bästa tips när det kommer till att blanda en perfekt GT, och hur du bäst njuter av Internationella Gin & Tonic-dagen. Här är hans 3 Gin-&-Tonic-budord:

1: Ha din gin i fokus

Eftersom gin kan kryddas på lite olika sätt så är det en mycket mångsidig dryck, därför bör du utgå ifrån ginens stil och smakprofil. Viss gin kan vara sötare, torrare, friskare, fruktigare eller blommigare. Ett tips för att identifiera stilen är att studera etiketten på flaskans baksida. Du kan även läsa Systembolagets smaknoteringar eller så går du in på varumärkets egen hemsida. Vill du göra det lite roligare så provsmakar du din gin och slår dig ned i en skinnfåtölj och funderar på vad du tycker att den smakar.

När du identifierat stilen och smaken på din gin bör du matcha den med samma drivande smak eller stil när du väljer tonic och garnering.

2: Välj en tonic som samspelar med din gin

Har du en gin med kraftiga toner av citrus så bör du para ihop den med en tonic i samma stil. Här är det även viktigt att välja en bra tonic, inte första bästa från en billig mataffär. Tonicen är ändå två till tre fjärdedelar av din drink, så snåla inte med den.

Den vanligaste anledningen till att folk inte uppskattar GT är faktiskt att man valt en dålig tonic eller en tonic som krockar med smaken på din gin.

3: Din garnering ska komplettera eller förstärka!

Slutligen vill du garnera din drink, dels för att göra den fin och inbjudande, men också för att ytterligare förhöja smakerna. Det du vill göra är att antingen garnera med något som förstärker smaken av gin och tonic. Eller så garnerar du med något som kompletterar smaken på de övriga ingredienserna. Vill du komplettera en gin med kraftig citruston så använder du en citronskiva. Vill du komplettera citrustonerna så kan du till exempel använda hallon som är relativt milda men söta.

Visste du att det finns fler sköna temadagar?

På tal om det här med att fira lite udda dagar, som ”Internationella Gin & Tonic-dagen” så vill vi passa på att upplysa om att det finns enormt många temadagar att fira. Det är inte bara påsk, jul och midsommar, nej det finns något att fira nästan varje dag på året!

Sammanfattningsvis om internationella gin & tonic-dagen

När du komponerar en Gin & Tonic så bör du tänka på de här 3 sakerna:

  1. Identifiera smakprofilen på din gin. Gin kan kryddas på en mängd olika sätt och för godast möjliga drink bör du identifiera smakerna och aromerna i just din gin, och sedan se till att hålla dessa i fokus.
  2. Välj en tonic som samspelar med din gin. Har din gin tydliga citrustoner så bör du välja en tonic med samma egenskaper.
  3. När du garnerar din drink bör du antingen komplettera eller förstärka smakerna i din gin och din tonic.

Gillar du gin så bör du även kolla in alla våra drinkar med gin, där hittar du garanterat något du gillar!

Föregående artikelDet Bästa Sättet Att Uppleva Europa: Fem Fantastiska Flodkryssningar
Nästa artikelSerie- Och Filmtips Inför En Lat Helg I Soffan
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.