Ett par börstips mitt i pandemin…

Det har onekligen varit ett knackigt börsår både i Sverige och globalt. Coronapandemin fick
börserna i fritt fall under våren och osäkerheten på världsmarknaderna var enorm. Medan det var tufft för vissa branscher, hämtade sig andra sektorer snabbt och några branscher har till och med tjänat på månader av oro och social distansering. Ett par aktier har till och med gått som tåget under året, exempelvis Teslas aktier och även Amazons. Så hur ser det ut under årets sista kvartal och vilka aktier bör vi satsa på?

När årets pandemi svepte över världen under våren togs människor, företag och hela branscher på sängen. Den finansiella oron var enorm och många börser föll som stenar.
Stockholmsbörsen såg torsdagen den 12 mars sin mörkaste dag i modern tid, då börsen föll 11,1% under en dag och fem års uppgång utraderades. 2000 miljarder kronor i börsvärde försvann under dagen. Bara en knapp månad tidigare var det eufori på börsen, när OMX-index den 19 februari stod på sin historiskt högsta nivå någonsin. Det blev med andra ord ett högt fall både i Sverige och på börser över hela världen, och många experter var tveksamma till en närstående återhämtning.

Pumpat in pengar

Det blev dock inte riktigt så som många förfasade och under de kommande månaderna
återhämtade sig börserna. I juni hade en stor del av tappet återtagits och jämfört med årets början var nedgången “enbart” 5 procent. Man kan tacka världens centralbanker som tidigt pumpade in pengar i systemet för att stötta upp. Dessutom gick en del kvalitetsbolag starkt under året, då de kunnat utnyttja krisen för att flytta fram sina positioner och ta
marknadsandelar. Andra branscher som gått bra är läkemedelsbranschen och vissa telekombolag, men även företag som gynnats av den sociala distanseringen och att folk har hållit sig hemma.

tesla aktie
Tesla-aktien har gått starkt under året.

Aktier att satsa på 2020

Exempel på en bransch som däremot haft det tufft är bilbranschen. När ekonomin är dålig
lägger hushållen stora inköp på hyllan. Dessutom körs det mindre bil i och med att många
jobbar hemifrån. En som har simmat mot strömmen är biljätten Tesla, var aktie går som tåget. Aktievärdet har ökat med 433% i år och 765% det senaste året. Kollar man på ett historiskt 10-årsperspektiv är tillväxten enorm, med en aktieökning på hisnande 10 761%. Vissa experter menar dock att det börjar lukta börsbubbla, då de har ett p/e över 1000 på historisk vinst. Andra menar att Tesla har mer att ge, så länge de anpassar sig till marknaden och når nya marknadsgrupper. De måste också öka sina vinstmarginaler för att kunna hålla sig på topp.

En annan favorit för den som vill investera under årets sista kvartal är Avanza. En modern bank som tjänar mycket pengar på att många har blivit intresserade av aktiehandel och småsparande på senare tid. Aktien har haft en stadig tillväxt under senare år och sedan årets start har värdet ökat med 99%. Det finns egentligen inget som talar för att ökningen ska stanna av, så det bör vara ett starkt kort att satsa på.

Techbranschen har gått väldigt starkt under året och speciellt spelaktier har skjutit i höjden. Det svenska spelbolaget Evolution Gaming är ett bolag att titta närmare på. De har haft en väldigt stark och stadig tillväxt under senare år och det finns inget som tyder på att den ska stanna av. Speciellt eftersom det ser ut som om tiderna med social distansering fortsätter, vilket innebär mer tid för spelande. Aktien har ökat med 154% i år.

Om vi kollar utanför Sveriges gränser så är Amazon en favorit. Människors hemmaisolering har lett till en explosion för E-handeln, och näthandelsjätten var snabb att anpassa sig för den nya verkligheten och tog marknadsandelar. Aktien har ökat stadigt under flera år, men fick en rejäl skjuts under 2020 med en ökning på 79 % sedan årets inledning.

Ett annat storbolag som haft vind i seglen under lång tid är techjätten Apple. Det tycks inte
finnas något som får stopp på bolaget, som ofta räknas som ett säkert kort på börsen. Aktien har gått upp 64% i år och 970% under den senaste tioårsperioden. Nyligen släppte de sin nya 5G-telefon, vilket ledde till en liten dipp i kurvan efter toppnoteringen den 12 oktober. Många experter räknar med att aktien återhämtar sig under årets sista kvartal.

Att investera i aktier är helt rätt just nu, då vi troligtvis har det värsta bakom oss och det börjar skönjas ljus i tunneln. För den som vill satsa på säkra kort, välj aktier inom tech, läkemedel eller E-handel.

Föregående artikelHur Gör Man För Att Reparera Skadat Hår? – En Komplett Guide!
Nästa artikelManschettknappar – En Enkel Men Ultimat Guide!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.