Och så har vi det här med att bananen är extra brun…

Om du har en penis/snopp/kuk (kärt barn har många namn) så har du någon gång undrat över varför den är betydligt brunare än resten av kroppen, för det har vi alla gjort.

Faktum är att det inte är någon som vet syftet bakom varför snoppen är brunare än resten av kroppen, men tack och lov så finns det en logisk förklaring till varför det är så.

Puberteten är ”boven” i färgdramat

Det är i puberteten som snoppen börjar bli mörkare än resten av kroppen. Orsaken är den pubertala stormen av ”sexuella hormoner” som som går bärsärkagång i kroppen, och specifikt då runt könsorganen. Dessa ökar produktionen av melanin i utvalda delar av kroppen, mer specifikt i penis (men även bröstvårtorna).
Men låt oss gå in lite mer i detalj på det hela.

Testosteron och Östrogen

Generellt sett så är vi alla ljusare i både hud- och hårfärg när vi är små, men med tiden så mörknar pigmenten, detta gäller oavsett ras/etnicitet.

I puberteten så får vi alla en enorm skjuts av hormoner, vi män får en boost i testosteron och kvinnor får en extra skjuts av östrogen. Dessa två hormon stimulerar melanocyterna i kroppen, hudcellerna som producerar melanin så att dessa öser på med melanin, sen är det bara BAAAM! Mörkare penis. Svårare än så är det faktiskt inte.

varför är snoppen brunare än resten av kroppen

Men vad ska detta vara bra för?

Ja du, det är faktiskt ingen som vet. Kanske har det att göra med att de män och kvinnor som hade mörkare kön kunde producera bättre spermier och ägg eftersom de fick bättre skydd från solen när de sprang omkring på savannen hela dagarna?
Det är som sagt ingen som vet, men i brist på annat så tycker jag att vi kör på det. Svaret är alltså: Mycket savann och mycket springande (eller inte)

Har din snopp blivit mörkare i vuxen ålder?

Detta kan bero på lite olika saker, till exempel så kan du vara sen i din pubertet, men det kan också vara ett tecken på allvarlig sjukdom, nämligen diabetes.

Så märker du att snoppen börjar bli mörkare än resten av kroppen trots att du är måååånga år efter puberteten så är det läge att gå till doktorn och kolla så allt står rätt till med Peter-Nicklas.

Sammanfattningsvis

Snoppen blir mörkare än resten av kroppen i puberteten för att testosteronet ökar enormt mycket under den perioden. Testosteronet stimulerar i sin tur de hudceller som producerar melanin, ämnet som gör din hud och ditt hår mörkare.

Föregående artikelFrån Rökpaus till Rituell Avkoppling: Levla Upp Din Paus
Nästa artikel4 Färger Som Passar Till Rosa – Den Livfulla Färgen!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.