Bredrandigt eller långrandigt, låt oss gå till botten med det hela…

Vi har alla hört det här med hur bredrandigt eller långrandigt skulle få en att se smalare/tjockare/längre/kortare ut. Men vad är egentligen den vetenskapliga sanningen? Är det breda ränder som får en att se tjock ut? Ja, det låter väl rimligt eller hur?

Faktiskt inte, och om vi gräver lite i våra historieböcker så ser vi att sanningen om vad som är bäst, bredrandigt eller långrandigt, har funnits sedan 1920-talet.

Bredrandigt får dig att se både längre och smalare ut

Det här har man vetat sedan 1925 då forskaren Hermann von Helmholtz upptäckte vad som senare skulle kallas Helmholtz-illusionen, essensen av den är att en ifylld yta ser större ut än en icke ifylld sådan av samma storlek. Detta kan vi se ett mycket tydligt exempel på här nedanför.

Boxarna nedanför är exakt lika breda och höga, men det är lätt att argumentera för att den vänstra ser både smalare och högre ut. En klassisk Tysk synvilla helt enkelt.

bredrandigt eller långrandigt exempel
Helmholtz-illusionen i egen hög kvadrat

För att göra det hela än mer tydligt så finns det ännu ett exempel från 2009, framtaget av de Brittiska psykologerna Peter Thompson och Kyriaki Mikellidou.
Efter åratal av ångest och stress över von Helmholtz illusion så kände de att de ville få lite closure i frågan, och skapade därför de här två modellerna som ännu tydligare illustrerar hur de breda ränderna får kvinnan till vänster att se både smalare och längre ut.

bredrandigt eller långrandigt jämförelse
Kyriakis och Peters ångestdrivna illusionsförklaring

Men det är inte så enkelt

Båda dessa exempel är gjorda med smala svarta ränder på både längden och höjden. Skulle man ändra så att klänningen på bilden till vänster hade 6-10 ränder istället för ca 30 så skulle det se helt annorlunda ut. Jämför man alltså med få breda ränder så förlorar horisontellt stenhårt.

Så att bredrandigt skulle vara mest effektivt för att se smalare ut är alltså en sanning med modifikation.

Ränder är dock inte det bästa sättet att se längre och smalare ut!

Men trots att vi nu har lärt oss att ränder på bredden är bättre på att få dig att se både smalare och längre ut så är det fortfarande inte den bästa metoden för att se smal och lång ut, nej det finns många andra knep som är både bättre och snyggare.
Anser du dig själv vara i behov av att maskera några kilon så bör du kolla in vår guide: ”Hur ska man klä sig om man är kort och tjock?” och vår andra guide: ”11 Knep för att se längre ut!

Sammanfattningsvis

Det är tydligt bevisat att breda ränder får dig att se smalare ut, men bara om de är mycket smala och många. Vill du se smalare ut så skall du dock skippa ränder helt.

Föregående artikel5 Tips För Att Hålla Sig Lugn När Man Blir Stressad
Nästa artikelGamingens Gyllene Ålder: Datorspel, Konsoler Och Spel Om Pengar
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.