Låt oss gå till botten med skillnaderna mellan öl och öl…

För många av oss är öl både en vardaglig och festlig dryck. Den finns i många former och kategorier så den passar till allt. Jag minns i alla fall min första. Fyra små grabbar som delade på en platta Harboe, satt hemma hos någon i smyg och pimplade för att sedan springa på stan. Ungefär som nu, fast äldre.

Harboe Gold, som vi då drack, är en ljus lager. I den kommersiella beskrivningen står det att det ska vara en lyxig version av export öl. Fyllig med en speciellt gyllene färg. Den ska vara perfekt för alla tillfällen. Jag vet inte om mitt unga jag skulle hålla med idag, men det är en annan sak. Vad som dock hör hit och är av intresse, är beskrivningen.

Vad är egentligen skillnaden mellan lager vs ale? Och vad är en Stout? Eller en IPA för den delen? Om du är som jag, är det lätt att känna sig förvirrad på Systembolaget och det slutar med att jag väljer några säkra kort jag tidigare provat.

Så för att ”slippa” dricka samma sort gjorde vi slag i saken och tog reda på skillnaderna. Och om du vill läsa lite mer i detalj om de olika typerna av öl så rekommenderar jag att kolla in vår andra guide: ”Ölsorter och vad som skiljer dem åt”.

Vad är det för skillnad på lager och ale
Som namnet antyder så är lager ett typ av öl som passar bättre att lagra än sina överjästa bröder

Lager vs Ale – Vad är skillnaden egentligen?

Lager och ale är två av de vanligaste ölsorterna, men de skiljer sig åt i flera aspekter. Lager bryggs med bottenjäst jäst och fermenteras vid låga temperaturer, vilket ger ölen en ren och klar smak. Å andra sidan bryggs ale med överjäst jäst och fermenteras vid högre temperaturer, vilket ger ölen en fylligare och mer komplex smak.

Lager vs Stout – Vilken öl passar dig?

Lager och stout är två helt olika ölsorter. Lager har en ljus och klar färg medan stout är mörk och fyllig. Stout bryggs med mörka rostade maltar och har en kraftfull smak med inslag av choklad, kaffe och lakrits, medan lager är ljusare och mer förfriskande i smaken.

Lager vs Pilsner – Vad är skillnaden?

Lager och pilsner är två ölsorter som ofta förväxlas med varandra. Pilsner är en typ av lager som ursprungligen kommer från Tjeckien. Den har en ljus färg, är förfriskande och har en mild humlesmak. Lager å andra sidan kan vara ljus eller mörk, har en ren och klar smak och bryggs ofta med en bottenjäst jäst.

pilsner vs ale

Stout vs IPA – Vilken är din favorit?

Stout och IPA är två kraftfulla ölsorter. Stout är en mörk och fyllig öl med inslag av rostad malt, choklad och kaffe, medan IPA är en ljusare öl med en hög andel humle som ger den en stark och besk smak. IPA bryggs också med överjäst jäst och fermenteras vid högre temperaturer, vilket ger den en mer komplex smak än stout.

Ale vs Stout – Skillnaderna du behöver känna till

Ale och stout är två överjästa ölsorter som skiljer sig åt i färg och smak. Ale har en ljus färg och en fyllig smak med inslag av kryddor, frukt och malt, medan stout är mörk och har en kraftfull smak med inslag av choklad, kaffe och lakrits.

IPA vs Ale – Vilken ska du välja?

IPA och ale är två överjästa ölsorter som liknar varandra i smak och bryggningsprocessen. Skillnaden ligger i humletillsatsen och hur den används. IPA är känd för att ha en högre humlehalt än ale, vilket ger den en mer bitter smak. Ale å andra sidan har en mer balanserad smak mellan malt och humle.

lager vs stout skillnad

Vilken är din favorit?

Vilken ölsort är din favorit?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om skillnaderna mellan öl och öl

Som du nu förstår finns det många skillnader mellan lager, ale, stout, pilsner, IPA och övriga ölsorter. Skillnaderna ligger i sättet de bryggs, temperaturerna de lagras vid, jäsningsprocessen och de ingredienser som används.

Det viktigaste att komma ihåg är att alla ölsorter har sin unika smakprofil och att det bästa sättet att upptäcka vilken ölsort som passar dig är att prova på och experimentera.

Slutligen vill jag avsluta med en historia om en av Sveriges mest kända skådespelare och en ölupplevelse som förändrade hans liv. Skådespelaren hade alltid druckit lageröl och aldrig riktigt gett ale en chans. En dag provade han en ale som hans vän rekommenderade och det förändrade hans syn på öl. Han insåg att det fanns så mycket mer att upptäcka och blev en hängiven ale-drinkare. Så ge alla ölsorter en chans och du kanske hittar en ny favorit!

Jag smyger in en rekommendation

Jag tänkte också rekommendera två ölsorter som är trevliga. Den första är Nils Oscar India Ale. Nej, jag tänker inte ge den en massa solar eller getingar. Däremot passar den perfekt att dricka i solen. Den är besk och jag tycker den är grym till grillen. Frithiofsson skulle säkert säga annat, men jag orkar inte med solgubben.

Den andra är egentligen vad som klassas som blanddryck. När jag har rekommenderat den för polare har jag fått kommentaren att det skulle vara en ”tjej-öl.” Jaha, och? Jag gillar både tjejer och öl så det passar ju perfekt då. Ginger Joe är hur som helst en sällskapsdryck mer än ett mat öl. Den har en smak av ingefära och det sticker lite på tungan. Köp inte fler än en eller två då den lätt blir söt, men vill du testa något nytt så är denna en rolig kandidat i kassen.

Föregående artikelI Väntan På Nästa Bond: En Återblick I Senaste 007 Skådisens Liv
Nästa artikelSå Fungerar Casino Utan Svensk Licens I Praktiken
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."