Vad är grejen med att man gillar sitt eget märke egentligen?

Till att börja med så har det har faktiskt fastställts att vi gillar våra egna fisar bättre. Man skulle kunna tro att forskare lägger sin tid på att hitta botemedlet mot bakfyllan men tydligen har de bättre saker för sig. Men Varför luktar ens egna fisar gott? Det känns ju helt sjukt egentligen.

2 Överlappande teorier

Det finns två huvudsakliga teorier om varför man tycker att ens egna fisar luktar gott.

1: Streptokocker

Enligt många forskare så handlar det troligtvis om att hjärnan försöker varna kroppen för något som skulle kunna vara skadligt. Det finns nämligen ett flertal fall där fisar har spridit streptokocker, en bakterie som kan orsaka en mängd olika sjukdomar. Precis som alla instinkter så baseras detta på något som inte riktigt är aktuellt i nuläget. På stenåldern när alla sprang nakna så var risken ”stor” att drabbas av andra människors fisbakterier. Men nu för tiden när alla har 2-3 lager kläder mellan fisen och dig så är det riskfritt.

2: Hälsoanalysen

Den andra teorin är att man ”gillar sina egna fisar” för att man skall lockas till att lukta på dem. Varför? Jo för att om du ätit något dåligt så luktar fisarna annorlunda och betydligt mycket värre. Man kan se det som en mini-analys av om maten man åt igår var bra för en eller inte. Jag kan tänkta mig att den här typen av analys var viktig för tusentals år sedan när man inte riktigt visste vad man kunde äta utan att bli sjuk. Låter det rimligt?

Varför luktar ens egna fisar gott?

Vår favorit-Youtube-kanal AsapSCIENCE har självklart djuptdykt på ämnet. Orkar du inte läsa så är det bara att kolla in den här videon istället!

Föregående artikelDen Treögda Korpen lovar att ge dig ”The Vision”!
Nästa artikelGimlet – Så Här Blandar Du En Enkel, Snygg Och Ginnig Drink!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.