Det är inte kört bara för att du börjar tappa håret…

Att bli tunnhårig är en hemsk upplevelse, tro mig, jag vet. Det känns hopplöst och man söker frenetiskt efter vad som helst som kan få håret att växa ut igen. Men det är en meningslös kamp, de allra flesta män tappar håret förr eller senare, det bästa man kan göra är att acceptera det. Men då menar jag inte ”acceptera det” som i att ge upp, utan ”acceptera det” som i att se det för vad det är och göra det bästa av situationen.

Försök inte dölja det

Så fort en liten kal fläck börjar uppenbara sig på hjässan, eller vikarna börjar bli allt för djupa, så är det dags att ta fram trimmern och äga din tunnhårighet! Ingenting är så osexigt som en man som försöker dölja sin tunnhårighet genom att låtsas som att den inte finns.

I den här guiden kommer jag gå igenom vad som krävs för att man ska se bra ut som tunnhårig. Det är inget hokus pokus, det krävs inga konstiga läkemedel eller avancerade operationer, nej det krävs helt enkelt bara lite ansträngning och manlighet.

Först, lite goda nyheter

Innan vi går in på hur du lyckas se bra ut som tunnhårig så vill jag första bara belysa något positivt. Visste du att kvinnor överlag uppfattar män med rakat huvud som mer dominanta, mer självsäkra och framförallt, mer manliga? Kolla in vår artikel på ämnet och ha det i bakhuvudet.

Det kan gå att rädda håret

Ett sista råd innan vi går vidare. Det är som sagt tungt att tappa håret, men det kan gå att rädda ditt hår.

På de flesta apotek kan du köpa receptfria läkemedel som innehåller den aktiva substansen minoxidil som ökar blodtillströmningen till hårsäckarna och på så sätt bromsar håravfall. Det viktiga att poängtera här är att det bromsar håravfall, inte botar problemet permanent. Men för många män fungerar det bra, och har du inte redan provat minoxidil så bör du ge det ett försök. Du kan köpa minoxidil på Meds.se/Håravfall.

skalliga män mer karismatiska

Att tappa håret drabbar de flesta, men det är fortfarande oerhört tungt

Att tappa håret är något som händer de allra flesta män. Förr eller senare så tunnas kalufsen ut. Självklart skiljer sig den exakta tidpunkten i livet, för vissa händer det i 20-årsåldern, för de flesta i 30-årsåldern och för en hel del sker det senare än så.

När man inser att man börjar bli tunnhårig så är det så klart oerhört tungt. Det går att likna vid kvinnor vars hud och bröst börjar hänga efter en graviditet. Jag vill dock påstå att tunnhårighet är betydligt tyngre, eftersom det inte går att dölja under kläder, eller endast syns när man ska vara intim med någon. Är du tunnhårig så syns det dygnet runt varje dag i alla situationer.

Tunnhårighet och sorgens 5 stadier

Med det sagt så är det rimligt och förståeligt om din instinkt är att dölja det, eller bara låtsas som ingenting. Faktum är att när tunnhårigheten börjar visa sig så går vi igenom sorgens 5 klassiska steg:

 1. Förnekelse
 2. Ilska
 3. Förhandling
 4. Depression
 5. Acceptans

Den här modellen, och psykologin bakom den, formades av psykiatrikern Elisabeth Kübler-Ross är 1969. Den är baserad på insikter från hennes arbete med dödssjuka patienter och handlar helt enkelt om de olika steg vi alla går igenom när vi sörjer något, oavsett om det handlar om någon som gått bort, om man förlorar jobbet eller om man börjar bli tunnhårig.

Låt oss titta lite på klassiska reaktioner på tunnhårighet i de olika stegen.

1: Förnekelse

Va? Jag är inte tunnhårig, det är för att jag har så ljus hår, det ser tunt ut ibland.

Eller

Hmmm, det beror nog bara på stress, der växer ut snart igen.

2: Ilska

Va snackar du om? Jag är inte tunnhårig, även om jag vore det så är jag i alla fall inte fet som du!

tunt hår se bra ut

3: Förhandling

Om jag sparar ut håret lite så borde jag kunna dölja det helt ok. Kolla, åh vad fint det blev, man ser nästan inget…

4: Depression

Ingen kommer tycka att jag är snygg nu. Jag kommer aldrig hitta en tjej som tycker jag ser bra ut. Jag kommer aldrig mer få ligga.

5: Acceptans

Jag kan leva med detta. Det finns värre öden i livet. Håller jag det trimmat så ser det faktiskt rätt snyggt ut. Få frisyer är ju så manliga som rakat.

skalliga män mer auktoritära

Sorgens 5 stadier är som sagt en väletablerad modell för att förklara och hantera sorg, och det är ingen tvekan om att alla män som blir tunnhåriga går igenom detta. Vissa hanterar det snabbt och tar sig till steg 5 på några månader, för andra kan det ta årtionden, och väldigt många fastnar dessutom på steg 3 allt för länge.

Men nog om konceptet tunnhårighet och vad vi män som blir tunnhåriga går igenom. Låt oss istället titta på det som hela den här guiden går ut på, nämligen har man gör för att se bra ut som tunnhårig!

Så gör du för att se bra ut som tunnhårig

Det är nog inte många som skulle svara ”tunnhårig” på frågan: ”Vilken frisyr tycker du är snyggast på män?” Men man kan utan tvekan se bra ut i rakat. Bruce Willis, Jason Statham och The Rock är alla bra exempel på detta.

För att se så bra ut som möjligt som tunnhårig så är tricket att följa det tre V:na:

 1. Välskött
 2. Vältränad
 3. Välklädd

Du behöver alltså se till att ditt hår, ditt skägg och din hygien är välskött. Du bör sträva efter att vara vältränad och du behöver vara välklädd. Lyckas du med alla dessa tre saker så kommer du otvivelaktigt att se bra ut som tunnhårig.

Låt oss titta närmare på de tre V:na.

the rock skallig rakad

Välskött

Allt för många män fastar på steg tre i sorgens fem stadier, ”Förhandling”. Många lurar sig själva att deras tunnhårighet inte syns om de sparar ut håret och täcker över flinten. Detta fungerar så klart inte, man lurar ingen med en comb over. Är du tunnhårig på så sätt att du inte har en flint, utan mer vikar eller bara lite glesare mellan stråna, då finns det lite olika alternativ. Kolla in vår guide: ”Frisyrer för tunt hår”, där hittar du våra tips på hur du bör ha håret.

Men i förlängningen är målet är att ta sig igenom de fem stadierna och acceptera din situation, det är först då du kan bli bekväm i dig själv. Ett viktigt steg i detta är att plocka fram trimmern eller rakhyveln och dra av den där ojämna ursäkten till ”frisyr”. Det kommer vara jobbigt i början, och du kommer känna dig naken och osäker, men inom kort kommer du inse hur mycket stiligare du är, och du kommer känna dig mer manlig än någonsin!

Innan du börjar så rekommenderar vi att du kollar in vår guide: Raka huvudet rätt för allt du behöver veta om hur man rakar sig, antingen med hyvel eller med trimmer.

Handlar inte bara om håret

Men det handlar inte bara om att hålla håret på huvudet under kontroll, du behöver ha en välskött hygien i allmänhet. Se till att sköta om skägget eller skäggstubben, ta även hand om dina naglar och klipp dem regelbundet.

En annan viktig aspekt är din hy, eftersom du inte längre har hår som drar till sig en del av uppmärksamheten så kommer mer fokus att landa på ditt ansikte, du behöver därför se till att ta god hand om din hud. Använd ansiktsskrubb och ansiktstvätt regelbundet. Se även till att använda mjukgörande krämer.

Kolla in våra två guider: ”Vad krävs för att man ska få kalla sig fräsch?” och ”12 Saker alla män bör ha i sin necessär” för mer info om hur du bör ta hand om din kropp.

Vältränad

Alla människor ser bättre ut om de tar hand om sin kropp och tränar regelbundet. Överdrivet fett eller ren och skär spinkighet är aldrig snyggt. Vi menar dock inte att du behöver bli deffad och träna 6 gånger i veckan, nej definitionen av vältränad är snällare än så. Om du har en bra hållning, magen inte hänger utanför byxorna och muskler som syns så pass mycket att det är uppenbart att du tränar, ja då kan du klassa dig som vältränad jämfört med genomsnittet, och det är tillräckligt för att göra enorm skillnad.

raka huvudet med rakhyvel

Välklädd

Att vara stilig är en fråga om helheten. Om någon med långt fett hår och ölmage tar på sig en perfekt komponerad outfit av fantastisk kvalité så kommer han fortfarande se ut som skit. Om en vältränad man med välskött frisyr av tjock hår har på sig ett trasig linne, mjukisbyxor och foppatofflor så kommer han fortfarande se ut som skit. Det handlar som sagt om helheten.

Därför är det så viktigt att du även är välklädd om du vill se bra ut som tunnhårig. Välj kläder som smickrar din kroppsform. Det är även extra viktigt att klä dig i kläder som passar din hud- hår- och ögonfärg. Detta eftersom du som tunnhårig kommer viss hela huvudet, så det du har kvar att jobba med är din hy och dina ögon.

Gör vår färganalys och få reda på exakt vilka färger just du passar bäst i, se sedan till att din garderob är uppbyggd av dessa färger.

Jag säger inte att det är lätt

Jag vill poängtera att jag inte säger att det är lätt att följa de tre V:na. Det kommer inte ske på en vecka, och det kommer kräva att du anstränger dig resten av livet för att bibehålla det du byggt upp. Men det är det som krävs, och du kan antingen välja att tycka synd om dig själv och må dåligt över din tunnhårighet, eller så kan du välja att göra det bästa av situationen och anstränga dig. Det är ditt liv och du får göra som du vill, men ingen uppskattar någon som är osäker, tycker synd om sig själv och är rädd för utmaningar.

se bra ut som tunnhårig

Sammanfattningsvis

Om du vill se bra ut i tunt hår så behöver du följa de tre V:na. Du behöver alltså vara:

 1. Välskött
 2. Vältränad
 3. Välklädd

Om du är det, och ser till att klä dig i plagg och färger som är smickrande för din kroppsform och din hud- ögon- och hårfärg, ja då kommer du vara riktigt stilig, även om du är tunnhårig!

Föregående artikelLapilap Lap – Inspiration Och Motivation När Du Behöver Den!
Nästa artikelTrött Hela Tiden? – Här Är 5 Troliga Anledningar Och Lösningar!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.