I vissa perioder blir man aldrig pigg, oavsett hur mycket man sover…

Klockan ringer på morgonen och du bävar för att behöva gå upp. En rimlig känsla som många av oss känner, men de flesta är pigga och krya när väl frukosten är äten. För en annan grupp människor så tar det dock lägre tid att piggna till, kanske sker det inte förrän första koppen kaffe på jobbet. Men för en tredje grupp så går den där känslan av trötthet aldrig över, den hänger i hela dagen, och oavsett hur mycket de sover så blir de aldrig pigga.
Känner du igen dig i den tredje gruppen? Då kan det vara läge att se över din kost och din hälsa, för den där kroniska tröttheten beror sannolikt på någon av de 5 saker vi listat här nedanför.

De är inte listade i någon särskild ordning, och misstänker du att du lider av någon av dem så ska du alltid kontakta läkare.

1: Blodbrist

trött hela tiden blodbrist

Vad är det?

Blodbrist (eller anemi som det heter på läkarspråk) innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre eftersom mängden röda blodkroppar i blodet är för få. Det handlar alltså inte om att du har förlorat en massa blod, utan om att kvalitén på ditt blod är låg.

Symptom

Eftersom blodet inte kan transportera tillräckligt med syre så är orkeslöshet och huvudvärk de 2 tydligaste symptomen.
Andra vanliga symptom är hjärtklappning, koncentrationssvårigheter och sömnproblem.

Vad kan man göra åt det?

Blodbrist kan bero på en allvarlig sjukdom, därför bör du alltid kontakta vårdcentralen om du känner dig trött hela tiden och misstänker blodbrist.

Om du inte lider av någon allvarlig sjukdom så är den vanligaste lösningen på blodbrist att äta järntabletter, vilket ökar antalet röda blodkroppar. Om du regelbundet får anemi, men inte lider av någon allvarlig sjukdom så är det dock bättre att se över din kost än att äta tabletter, se helt enkelt till att du äter mer av järnrika livsmedel, som t.ex. blodpudding, rött kött, jordgubbar och spenat.

Är det farligt?

Blodbrist kan som sagt vara ett symptom på en allvarlig sjukdom. Därför bör du alltid kontakta läkare om du misstänker att du lider av det.

2: Sömnapné

trött hela tiden sömnapne

Vad är det?

Sömnapné innebär att du under sömnen slutar att andas i korta perioder – vilket leder till att hjärnan vaknar till, men utan att du är medvetande. Detta innebär att din sömn kan avbrytas hundratals gånger per natt.

Symptom

Som förstår så är ett av symptomen att man känner sig trött hela tiden om man lider av sömnapné.
Andra symptom är att man snarkar kraftigt, vilket kan leda till att man ibland vaknar med ont i halsen.
Dålig sömn är även en vanlig orsak till att man fryser hela tiden.

Vad kan man göra åt det?

Om du sover med en partner så kan du be henne eller honom att vara uppmärksam på om du flämtar i sömnen, det kan vara ett tydligt tecken på att du behöver söka vård.

Vården i sig börjar med att du får övernatta på en sömnklinik där du övervakas och efter det kan diagnos ställas och handlingsplan tas fram.

Är det farligt?

Sömnapné är tydligt länkat till både högt blodtryck och stroke, så det är väldigt viktigt att söka hjälp om du känner dig trött hela tiden och/eller upplever några av de andra symptomen.

3: Du är i dålig form

är det farligt att träna när man är bakfull

Vad är det?

Du är otränad, svag och saknar uthållighet.

Symptom

Orkeslöshet och trötthet vid nästan obefintlig fysisk ansträngning (så som att gå upp för 2-3 trappor) är vanliga tecken på att man helt enkelt behöver ta tag i sin hälsa och börja motionera regelbundet.

Vad kan man göra åt det?

Börja motionera regelbundet. Sikta på minst 3 timmar per vecka, vilket borde innebära 3-5 träningspass.

Träningsformer som passar dig som är i så pass dålig form att du känner dig trött hela tiden är:

  • Promenader
  • Simning
  • Cykling

Dessa träningsformer är skonsamma och innebär lågt motstånd, vilket är perfekt för någon som försöker bygga upp en grundläggande uthållighet och styrka.

När du väl börjar motionera så är det viktigt att komma ihåg att vara försiktig så att du inte överanstränger dig med för tunga gympass i början. Starta hellre lugnt och bygg upp uthållighet och styrka successivt och långsiktigt.

Är det farligt?

Ja – en otränad kropp är sämre rustad för att hantera allt från sjukdomar till skador, stress och vardagliga påfrestningar.

4: Diabetes typ 2

trött hela tiden diabetes

Vad är det?

Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin för att bryta ned sockret som samlas i blodet. Det leder till att sockernivåerna i blodet blir för höga.

Diabetes finns i olika varianter, där Typ 2 är den som ibland kallas ”Åldersdiabetes”, men som egentligen inte har någon direkt koppling till ålder. Orsaken till diabetes är en kombination av arvsanlag och livsstil, äter man mycket sötsaker och dricker läsk så ökar risken för diabetes typ 2 oerhört mycket, men det är inte den enda bidragande faktorn.

Symptom

Konstant trötthet, du kissar ofta och känner dig ofta torr i munnen. Många som drabbas av diabetes typ 2 går även ned i vikt.

Vad kan man göra åt det?

Om du misstänker att du har diabetes typ 2 (eller någon annan form av diabetes för den delen) så är det mycket viktigt att du besöker läkare.

För att minimera symptomen så ordineras man regelbunden motion och förbättrade kostvanor. Men även insulin tas i form av spruta för att hålla nivåerna rätt.

Är det farligt?

Ja, en vanlig effekt av diabetes typ 2 är att dina pulsådror täpps igen med fett, vilket gör att blodet får svårare att passera, vilket i sin tur kan leda till en hjärtinfarkt.

5: Dålig kost

trött hela tiden kost

Vad är det?

Du äter pissig och näringsfattig mat helt enkelt, det finns inte så mycket mer att säga.

Symptom

Antingen blir du fet och orkeslös eller så blir du smal och orkeslös. Det beror helt på vilken typ av mat du äter.

Vad kan man göra åt det?

Läs på om kost och hälsa och lär dig laga både god och näringsrik mat från grunden. Lär dig även förstå att snabbmat från diverse kedjor eller pizzerior inte är mat, utan godis, och man äter ju inte godis till middag, förutom möjligtvis någon enstaka gång per år.

Är det farligt?

Ja, dålig kost kan leda till en mängd allvarliga sjukdomar och andra tillstånd, bland annat fetma, blodbrist, hjärtinfarkt och diabetes.

Sammanfattningsvis

Om du känner dig trött hela tiden så kan det vara läge att se över din kost och dina motionsvanor.

Det mesta som rör vår hälsa och vår energi börjar med maten vi stoppar i oss och vad vi gör med kroppen. Men tveka inte att gå till läkaren om några av symptomen nämnda i artikeln, för är det en allvarlig sjukdom som gör att du känner dig orkeslös och trött så är det kritiskt att du får rätt vård.

Föregående artikelSe Bra Ut Som Tunnhårig – Följ De Tre V:na
Nästa artikelSätt Att Tjäna Pengar På E-sport
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!