Spara pengar på bilen och lägg dem på något annat…

Att äga en bil är bland det dyraste du kommer göra. Utöver boende och mat så brukar bilen anses som den tredje största utgiften vi Svenskar har. Men bilen är ju nödvändig för de flesta av oss, och man vill ju så klart ha en bil man tycker är snygg och kul att köra. Samtidigt så vill vi alla spara lite extra pengar. Många bäckar små som man säger. Kan du spara några tusenlappar per år så blir det till slut en riktigt fin resa med hela familjen. Här är våra bästa tips på hur du kan spara pengar på bilen.

1: Bilens insida

Motorn och hela maskineriet som driver bilen är så klart det viktigaste, och här finns det pengar att spara, bara du är noggrann och tar hand om bilen.

Regelbunden service

Att lämna in bilen på regelbunden service är inte bara en fråga om att se till så inget är trasigt. En dåligt servad bil drar i genomsnitt 25-30% mer bränsle än en korrekt, och regelbundet, servad bil. Det blir många tusenlappar per år.

Batterivätska

Var noga med att kontrollera batterivätskan regelbundet. Låga nivåer av batterivatten kortar batteriets livslängd, och ett nytt batteri kan kosta mellan 3000-6000kr. En kostnad du gärna vill undvika.

Olja

Kontrollera oljan och byt oljan var 500e mil, oavsett vad det står i handboken eller hur ofta du lämnar in bilen på service. Gör du detta så kommer motorn att funka på topp betydligt längre, vilket gör att din bil drar mindre bränsle och du slipper byta bil eller motor.

Filter

Oljefilter och luftfilter är något du bör kontrollera med jämna mellanrum, även om du lämnar in bilen på service enligt anvisning. Ser du till att ha rena fina olje- och luft-filter så kommer bilens motor att hålla och prestera på topp betydligt längre. Det är faktiskt så att om du vill förlänga motorns livslängd så är olje-filtret är det enskilt viktigaste föremålet du bör ha koll på.

hur kan man spara pengar på bilen

2: Bilens utsida

Att ha bil är inte bara en fråga om alla nödvändigheter, som oljefilter och försäkring, man vill så klart även ha en snygg bil som man gillar att åka i. När det gäller utsidan så finns det även här en hel del du kan göra för att spara pengar på bilen.

Däck och fälgar

Något många bilägare suckar tungt över är hur dyrt det kan vara med ordentliga däck. Du vill så klart inte snåla på däcken eftersom däckens kvalité påverkar både säkerhet och bensinförbrukning. Kvalitativa däck som slits mindre och som håller ett korrekt lufttryck innebär mindre friktion när du kör vilket i sin tur innebär att du sparar bensin varenda mil du kör.

Bilens fälgar är kanske inte något som är kritiskt att uppgradera på bilen, men ett par snygga fälgar kan vara en rejält lyft av bilens utseende, och man vill ju som sagt ha en snygg bil man gillar att åka i. Men snygga original-fälgar är ofta oerhört dyra, de kan kosta mellan 40.000-80.000kr, vilket man så klart inte är intresserad av att lägga om man försöker spara pengar på bilen. Här är vårt tips att titta på siter som Wheels24, de säljer både däck och fälgar online. Fördelen med Wheels24 är att de specialiserar sig på vad som kallas eftermarknadsfälgar, vilket är fälgar som är byggda i princip samma kvalité som originalfälgar och har samma snygga utseende, men de kostar bara en bråkdel så mycket.

Om du tycker det är svårt att hitta rätt mått och storlek när du ska köpa fälgar så har Wheels24 även en riktigt smidig mått-kalkylator som mäter dina fälgars originalmått där du kan skriva i vilken modell du har få fram vilka mått som gäller.

fälgar originalmått

3: Bilens försäkring

Du måste enligt lag ha en trafikförsäkring på din bil för att få köra den, men utöver trafikförsäkring kan du även välja att ha en halvförsäkring och helförsäkring. Om du någonsin ägt en bil så vet du att bilens försäkring är en stor utgift i ditt liv. Därför bör du fundera noga på vilken typ av försäkring du behöver.

Innan du väljer bilförsäkring så bör du noggrant jämföra dina olika alternativ, eftersom det kan skilja många tusenlappar per år!

Kolla in den oberoende organisationen ”Konsumenternas uträknare” för att jämföra bilförsäkringar. Men glöm heller inte att prata med det försäkringsbolag du har din hemförsäkring hos, för de kan ofta ge en deal om du väljer att samla alla dina försäkringar.

bil spara pengar

4: Din körstil

Visste du att en aggressiv körstil och ett slösaktigt körsätt kan fördubbla din bränsleförbrukning? Det är så klart något du vill undvika eftersom bensin är svindyrt. Här är våra bästa tips på hur du kan köra med ekonomiskt.

Växla upp snabbt

Ettans växel är så klart optimal att starta på, men du bör växla upp så snart som möjligt eftersom körning på ettans växel drar betydligt mer bensin än högre växlar.

Motorbromsa

En bil som motorbromsar förbrukar inget bränsle. Själva bromsverkan kommer från friktionen inne i motorn. Hur man motorbromsar kan du läsa på om i körkortsboken, och det är något du bör ha fått lära dig när du tog körkort. Men kortfattat så handlar det om att växla ned och låta motorn bromsa dig istället för att du använda bromsbeläggen mot däcken.

Planera din körning

Planera din körning så att du kan minimera antalet gånger du behöver stanna helt, eftersom det drar betydligt mer bensin att få bilens rullandes igen än det tar att hålla den rullandes.

Kom snabbt upp i rätt hastighet

En bil som kör i en jämn hastighet drar mycket mindre bensin än en bil som kör ryckigt upp och ned. Du bör därför gasa upp till din önskade hastighet så snabbt som möjligt och sedan hålla dig där.

Sammanfattningsvis

Om du vill spara pengar på bilen, vilket vi alla vill göra, så är det viktigt att regelbundet lämna in bilen på service. Även om servicen kostar några tusen så får du igen de pengarna dels genom att bilen kommer hålla längre, men eftersom man under servicen generellt sett byter filter, olja och batterivatten, något som gör att bilen håller längre, men också gör att bilen inte börjar dra mer bränsle på grund av sämre prestanda.

När det gäller bilens utsida så finns det stora pengar att spara i att ha bra däck med rätt lufttryck, eftersom det innebär mindre friktion när du kör, vilket i sin tur innebär att bilen drar mindre bränsle. Vill du ha snygga fälgar så bör du kolla in eftermarknadsfälgar. Det är en typ av fälg som har samma stil och kvalité som originalfälgar, men bara kostar en bråkdel så mycket.

Slutligen så påverkar din körstil mycket mer än du tror. Om du kör enligt ecodriving-principen så kommer du spara mängder av pengar i bränsle!

Föregående artikelMännen Som Lider I Tystnad
Nästa artikel5 Tips Som Gör Ditt Liv På Nätet Snabbare
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.