Vill du bli en bättre man?

Signa upp dig på vårt gratis nyhetsbrev så får du våra bästa tips, råd och guider, rätt i din inkorg varje fredag!

Sugen på att kötta lite?

Slagsäcken, boxningssäcken, sandsäcken, kärt barn har många namn, och det är ett fantastiskt träningsredskap. Den ger dig möjlighet till varierande, explosiv och utmanande träning där det krävs både god fysik och koordination. Att träna med boxningssäck kan med andra ord vara precis det du behöver för att bryta av tristessen på gymmet, och komma över din träningsplatå!

Här är 3 saker du bör tänka på när du tänker köpa en slagsäck samt 2 enkla men väldigt effektiva pass/set.

1: Tänk på vikten

Det är viktigt att säcken inte är för lätt. Väger den under 40kg så kommer den att börja gunga omkring efter några slag. Då kommer du bli tvungen att spendera mer tid med att stabilisera säcken än att faktiskt träna. Så sikta på minst 40kg som sagt.

2: Tänk på taket

Om du inte bor i ett riktigt stadigt hus, t.ex. betongtak eller har en bärande bjälke där du vill hänga säcken så bör du köpa ett ställ att hänga säcken i. Att ”go to town” på en 40-60kg tung säck är inte det bästa för taket, så är det inte superstadigt så kommer du ångra dig om du inte köper ett ställ. Ett bra ställ kostar ca 700-1000kr men det är värt det.

Träna Med Boxningssäck hur tung
Det är viktigt att säcken väger minst 40kg om du vill kunna träna allsidigt med den. Annars kommer den bara gunga omkring

3: Skydda händerna

Det är definitivt värt det att investera i ett par bra handskar om du inte vill slita ut knogarna fullkomligt. T.ex. de här handskarna från Everlast för ca 600kr. De räcker gott och väl.

Träna med boxningssäck – 2 bra set/övningar

Nu till det roliga, hur du skall använda säcken! Här är 2 tips på grundläggande träningspass/övningar du kan köra med din nya fina säck.

1: Go nuts!

Vill du träna uthållighet med säcken så skall du köra på följande pass:

Slå oavbrutet i 2 minuter, därefter ger du allt du har i 30 sekunder, kör järnet helt enkelt, slå så många gånger du kan bara. Vila sedan 1 minut och upprepa ovanstående. Kör detta ca 4-5 gånger.

2: Teknik

Vill du träna mer tekniskt och kanske få till lite mer kraft i dina slag så är slag-och-spark-kombinationer att rekommendera. Satsa på att få till en riktigt bra serie med 3-5 slag som du direkt följer upp med 1-2 sparkar. Alternativt så kör mixar du slag och sparkar på ett naturligt sätt.
En klassisk slagserie att börja med är: jabb, krok och sen ett kraftigt rakt slag. Upprepa och försök få till tekniken och styrkan, det är mer komplicerat än du först tror.

Träna Med Boxningssäck handskar
Glöm för böveln inte att skydda händerna

Tips på bra boxningssäckar

Master Fitness – Premium 120

boxsäck 40kg slag och spark

En 40kg-säck som är tillräckligt lång för både slag och sparkar (bli inte lurad av storleken på bilden). Bra stabilitet och mångsidig säck för dig som vill träna lite allt möjligt.

Master Fitness, Premium 120 – 1299kr – Gymgrossisten

Abilica Flexi

Abilica-Boxsäck-Flexi-Träna med boxningssäck

En lite kortare något kortare säck som väger 22kg när du köper den. Den funkar för boxträning men vill du få ut mer av den så kan du utöka vikten till 40kg. Perfekt för dig som vill börja lite lättare.

Abilica, Flexi – 999kr – Gymgrossisten

Summering

Där har du det, allt du behöver inför att börja träna med boxningssäck. Nu är det bara att hosta upp lite pengar, montera den och sen go bananas!