Så här lyckas du hitta balansen mellan stilig och påfågel…

Färg är fantastiskt, rätt färger kan få dig att se solbränd, smal och självsäker ut. Medan fel färger lätt får dig att se fet, blek och deprimerad ut. Det är helt enkelt ett jäkligt kraftfullt verktyg när det kommer till att skapa snygga outfits.

Är du inte van vid att bära färgglada plagg som får dig att sticka ut så kan tanken på att köpa en grön kavaj kännas rätt olustig. Men med lite kunskap och eftertanke så kan du få till det så att det ser både snyggt och naturligt ut.

färgglada kläder matcha
En av grundreglerna är: ”Less is more”, det ser vi inte riktigt prov på här. Försök dig inte på den här typen av outfit det första du gör

Samma regler gäller alltid när det kommer till färg

Vill du få till en riktigt snygg outfit som förstärks av färgglada kläder så är det första kritiska steget att lära dig färgmatcha kläder. Vi har sagt det förut, men det tål att upprepas: Att vara stilfullt klädd handlar om 3 saker:

  1. Färgmatchning
  2. Passform
  3. Självförtroende

Du kommer aldrig få till en perfekt outfit om du bär färger som fullständigt krockar. Du kommer heller inte se speciellt stilig ut om du bär kläder som inte passar, och oavsett hur snyggt komponerad och välsittande din outfit är så kommer den att se konstig ut om du vantrivs i den.

Så börja från början och tänk noga igenom färgerna i din outfit. Gör du det så kommer det inte vara några problem att se stilig ut i en ljusgrön blazer, knallgul skjorta eller ett par röda byxor.

färgglada kläder lila kavaj
Fokusera på att bära neutrala färger i övrigt, då sticker ditt färgglada plagg ut mer och din outfit smälter samman på ett snyggt sätt

Less is more

En rosa-blommig skjorta, orange kavaj eller ett par ljuslila byxor kan vara fantastiskt snyggt, och verkligen få din outfit att sticka ut på ett stilfullt sätt. Men tillsammans så blir de bara kaoz (ja, med Z).

När du jobbar med färgstarka kläder så är det viktigt att tänka ”less is more”. Vill du till exempel använda de där lila byxorna så bör du kombinera dem med en mörkgrå tröja, ett par gråa eller svarta skor och en klocka som matchar skorna. Byxorna blir då din ”center piece” så att säga.

Vill du få till en snygg outfit med en blommig skjorta som huvudattraktion så kommer det bli klockrent om du kombinerar den med marinblå chinos, bruna skor, brunt bälte och svarta strumpor. Effekten blir att fokus hamnar på skjortan.

Oavsett om du är ute efterr en färgglad bröstnäsduk som höjer en i övrigt lågmäld outfit, eller en blommig skjorta så kan vi varmt rekommendera Arket, de är i särklass bäst i Sverige på just plagg och accessoarer som sätter pricken över i:et på din outfit.

färgglada kläder blommig skjorta
Passform, en kritisk detalj oavsett vilken typ av plagg det handlar om

Några härliga färger att jobba med

Här nedanför kan du läsa mer om ett par klassiska färger, och vilka färger de passar bäst ihop med.

Saknar du någon färg och vill ha tips på hur du snyggast bär upp den och kombinerar den med andra? Maila oss så skriver vi gärna en guide!

färgglada kläder röda byxor
Matchar du färger på ett bra sätt så sticker ditt färgglada plagg ut mindre. Röda byxor till blå skjorta är ett bra exempel på det

Ute efter lite nya färgglada kläder?

Kolla då in Arket, de är som sagt i särklass bäst på accessoarer för män.

3 Enkla sätt att börja använda färgglada kläder

Känner du för att börja använda mer färgglada kläder i vardagen, men är lite för obekväm för att bara slänga på en blommig kavaj direkt? Då kan det vara skönt att mjukstarta lite.

Enklast är att börja med lite färgglada accessoarer. De är inte riktigt lika uppseendeväckande som en skjorta eller en kavaj, vilket kan vara skönt. Så börja någon av de här 3 varianterna som ett första steg mot en mer färgglad garderob:

  1. En färgstark bröstnäsduk
  2. En mönstrad scarf
  3. Färgglada Strumpor

När du vant dig vid att bära färgglada accessoarer och känner att ditt självförtroende vuxit så bör du försöka dig på ett par färgade byxor, eller en kraftigt mönstrad skjorta.

Ett sista pro tip

Glöm inte att pastellfärger är mycket lättare att bära upp än klara nyanser. Pastellerna är snällare mot ögat medan de klara färgerna ”skär igenom luften”, vilket gör dem betydligt mer uppseendeväckande.

Vill du veta vilka färger du passar bäst i?

Det är stor skillnad i att klä sig i färger som är smickrande och färger som får dig att se blek, sjuk och allmänt sliten ut. Vetenskapen bakom detta kallas färganalys och går ut på att man tittar på kombinationen av din hår- hud- och ögonfärg och utifrån det avgör vilka färger och nyanser som kommer få dig att se allra stiligast ut. Självklart har vi tagit fram ett enkelt test du kan göra själv på bara några minuter. Du hittar det i vår guide: ”Gratis färganalys-test”.

Sammanfattningsvis

Som alltid när det handlar om att få till en snygg outfit, oavsett monokrom eller färgsprakande, så är färgmatchning nyckeln till allt. Välj färger som kompletterar varandra, och tänk less is more, även om det känns som en motsägelse när man pratar om färgglada kläder.

Färgglada accessoarer och plagg i både klassisk och modern stil hittar du på Care of Carl och framförallt på Arket, vår absoluta favorit just nu.

Föregående artikelVilken Arm Har Man Klockan På? – Det Logiska Svaret
Nästa artikel4 Smarta Sätt Att Hitta En Billig Flygresa
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.