Höger eller vänster, vad är det som gäller egentligen???

För vissa är det här en självklarhet, för andra inte. Är du en av de som undrar vilken hand man ska ha klockan på så kan vi trösta dig med att du inte är ensam, vi får faktiskt regelbundet mail med den här frågan från våra läsare.

Därför känns det logiskt att sy ihop ett kort och enkelt svar på frågan, så att alla kan sluta undra.

Vilken hand har man klockan på?

vilken hand har man klockan på
En helt vanlig klocka, som du ser sitter kronan på höger sida

Om du tar en klocka och tittar på den så kommer du se en liten ”plupp” du kan vrida på för att ställa om tid och/eller datum, det här lilla vredet heter ”Kronan”. Tanken är att du ska kunna komma åt kronan när klockan sitter på armen, , vilket du bara kan göra om klockan sitter på vänster arm.

Rätt svar är alltså att klockan ska sitta på vänster arm, annars kommer du inte åt kronan.

Man kan så klart argumentera att de allra flesta ändå tar av sig klockan för att ställa om tid och datum, vilket är sant. Men tanken är ändå att du ska kunna göra det när den sitter på.

Du kan läsa mer om kronan och klockans andra delar i vår guide: ”Klockans olika delar

Kronografen, ett tydligt bevis

vilken arm ska klockan sitta på
En kronograf, som du ser så sitter både kronan och de andra knapparna på höger sida, vilket gör dem svåra att komma åt om du sätter klockan på höger arm

För att förstärka argumentet för varför klockan ska sitta på vänster arm så tittar vi lite på kronografen.

Kronografer är klockor med knappar ovanför och nedanför kronan. Syftet med dessa knappar är att starta och stoppa tidtagarur och andra funktioner.

Dessa knappar vill du ju så klart kunna komma åt omedelbart, 'on the fly' så att säga.

Om du sätter din kronograf på höger sen och provar att trycka in dessa knappar med din vänstra tumme så kommer du direkt märka att det inte är speciellt ergonomiskt, dels är det obetänkt men du blockerar också klockans urtavla med handen. Sätter du kronografen på vänster arm och trycker in knappar med ditt högra pekfinger så märker du direkt att det är betydligt smidigare.

Kan man ha klockan på höger arm?

Ja självklart! Gillar du det så ska du så klart ha klocka på höger arm. Det är ju liksom bara en klocka, vilken arm du har den på spelar ju ingen roll.

Vilken arm har du klockan på?

Vilken arm har du klockan på?

View Results

Loading ... Loading ...

Ute efter en ny klocka?

Är du ute efter en ny snygg klocka som matchar din stil och din garderob? Kolla då in Klockia eller Daniel Wellington. Där hittar du mängder av snygga klockor som bör passa, oavsett din budget.

Sammanfattningsvis

Tanken är att klockan ska sitta på vänster arm, anledningen till detta är för att du ska kunna komma åt kronan (vredet du ändrar tid och datum med) när du har klockan på dig.

Men du kan självklart välja själv, tycker du det är skönare eller snyggare att ha den på höger hand så är det bara att köra på det, det är ju liksom bara en klocka, vad spelar det för roll?

Men nästa gång någon frågar dig, eller sig själv för den delen, ”vilken arm har man klockan på?” så har du ett logiskt och rimligt svar på frågan.

Glöm heller inte att hålla din klocka ren

Oavsett vilken arm du har din klocka på så är det viktigt att hålla den ren, annars försämras livslängden, och den ser sjukt sunkig ut. Kolla in våra guide: ”Rengöra klocka – Så håller du din klocka ren och fräsch”. Där hittar du allt du behöver veta om hur du tar hand om din klocka.

Föregående artikelPopulära Saker Att Göra I Sverige Som Turist
Nästa artikelHur Bär Man Upp Färgglada Kläder På Ett Snyggt Sätt?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.