Nytvättade och torkade kläder som luktar surt, vad beror det på egentligen???

Vi har alla varit där, ett gäng nytvättade kläder, som hängt på tork och är redo för att vikas. Men när du tar ned en tröja för att vika den så känner du en unken doft, det luktar nästan lite surt, trots att tröjan är helt torr. Sinnesjukt frustrerande för nu måste du ju tvätta den gen! Men vad beror det på, varför luktar kläder illa efter att man tvättat dem och även efter att de torkat? Och hur får man kläder att sluta lukta surt eller unket? Allt det får du svar på i den här enkla men utförliga guiden!

Varför luktar kläder surt efter tvätt?

Den vanligaste förklaringen till att kläder luktar surt efter att de tvättats är för att de någon gång torkat för långsamt. Antingen för att de fick ligga kvar i tvättmaskinen för länge, eller för att de inte sträckts ut och hängts upp ordentligt.

När detta händer så frodas bakterier och mikroorganismer i de fuktiga kläderna och när de väl torkat så luktar de unket och surt. När du sedan tvättar dem nästa gång så får du inte död på bakterierna, och även om plaggen torkar snabbt den här gången så luktar de illa.

Men det kan också bero på att maskinen är smutsig

Att plaggen i fråga torkat för långsamt är som sagt den vanligaste förklaringen, men det kan också bero på att din tvättmaskin är smutsig.

För att undvika detta så bör du göra så kallade 'underhållstvättar' 3 gånger per år. En underhållstvätt går till så att du häller i normalt med tvättmedel och sedan kör en tom maskin på högsta temperaturen. That's it.

kläder luktar illa efter tvätt
För att slippa att din tvättmaskin blir smutsig och gör att din tvätt börjar luktar surt så bör du göra underhållstvättar ca 3 gånger per år

Oftast samma plagg, och oftast mörka plagg

Om du tänker efter lite så kommer du inse att det oftast är samma plagg om som luktar surt eller unket, om och om igen, tvätt efter tvätt.

Det intressanta här är att man kan titta ännu närmare på detta, för om du tänker efter noga, visst är det nästan alltid mörka plagg som luktar illa efter en tvätt?

Förklaringen till detta är att tvättmedel för ljusa och vita kläder innehåller blekmedel, vilket effektivt dödar bakterier, även om man tvättar i 30-40 grader. Tvättmedel för mörka kläder å andra sidan innehåller inget blekmedel, så för att få död på alla bakterier som kan skapa dålig och unken lukt så skulle man behöva tvätta dem i 90 grader, men då skulle också plaggen förstöras, tappa formen och färgen.

Så som du förstår är det lite av ett dilemma när ett plagg väl börjar lukta surt efter tvätt. Men det finns tack och lov en enkel lösning på det hela!

kläder luktar surt efter tvätt
Det är viktigt att kläderna hänger på tork i ett utrymme där det är frisk luft med bra genomströmning

Hur får man kläder att sluta lukta surt?

Tack och lov är det enkelt att lösa det här problemet. Blötlägg plaggen i ca 15-20 minuter i en hink/balja med 10 liter vatten och 3 deciliter hushållsättika, 12%.

Efter att du gjort detta så slänger du in dem i en vanlig tvätt. Sen bör de lukta finemang igen!
Det är dock extremt viktigt att de inte ligger för länge, för då riskerar du att skada tyget och färgerna i plaggen.

kläder luktar unket efter tvätt
Det är oftast mörka klädesplagg som lunkar surt efter tvätt, anledningen till detta är att tvättmedlet man använder till mörka kläder inte innehåller något bakteridödande blekmedel

Hur slipper man att kläder luktar surt efter tvätt?

För att förebygga att dina kläder luktar unket efter att de tvättats så bör du se till så de alltid torkar i ett så luftigt och friskt utrymme som möjligt – alla delar av plagget måste få genomströmning av luft. De bör också vara ordentligt sträckta, än en gång så att alla delar blir ordentligt luftade. Detta innebär att du inte bör hänga upp en pikétröja med kragen nedvikt till exempel, eftersom området blir rätt så tjockt av tyg, vilket gör att det torkar långsammare. Det kan så klart funka ändå, om du har bra och frisk luft i utrymmet där du torkar dem, men torkar du kläder hemma i badrummet OCH hänger dem annat än optimalt, ja då finns det risk för att de det bildas bakterier i plagget, och vips så är den onda cirkeln som leder till att kläder luktar surt efter tvätt igång!

Sammanfattningsvis

Den vanligaste orsaken till att tvätten luktar surt och unket efter en tvätt är att de inte torkat snabbt nog. När de torkar långsamt så bildas det bakterier i plagget som gör att det luktar surt. Det stora problemet är nu att även om du tvättar om plagget så dör inte bakterierna, eftersom du skulle behöva tvätta det i 90 grader för att bli av med den sura doften, men då skulle ju plagget förstöras.

Det du kan göra för att bli av med sur och unken luft i kläderna är att blötlägga plaggen i ca 15-20 minuter i en hink/balja med 10 liter vatten och 3 deciliter hushållsättika, 12%. Det dödar bakterierna och får bort den unkna doften. Självklart behöver du tvätta dem igen efter att de legat i badet med ättikssprit, men det kanske säger sig självt.

Föregående artikelVarför Bitcoin Har Överlevt I Över 10 År?
Nästa artikelNågra Tips För En Bra Hy – Tänk Inifrån Och Ut
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.