Det är mycket att hålla koll på nu för tiden…

Det var inte bara bättre förr (ett skämt), utan det var även enklare. Hade du ett arbete där det krävdes att du såg någorlunda proper ut (t.ex. säljare, konsult, bankman, ekonom, jurist, eller bara allmän kontorsarbetare) så var du home safe så länge du bar en kostym med godkänd passform, en enfärgad skjorta och ett par svarta skinnskor. Svårare än så var det inte.

Men varför är det då knepigare nu för tiden? Jo i och med att vi långsamt dödat allt vad klädkoder heter, för att göra utrymme för ”den egna identiteten” (på gott och ont, jag menar, är det inte frustrerande när du anstränger dig för att höja professionalismen på kontoret, och så glider det in någon i blommig keps?) så har mängden val man ställs inför ökat explosionsartat. Effekten av detta blir så klart att en mängd olika frågor rusar igenom huvudet när man ska komponera sin outfit: ”Kan man ha sneakers på jobbet?”, ”Funkar polotröja?”, ”Jeans, är det dressat?” och så vidare.
I den här guiden tänkte jag gå igenom 7 stycken moderna stilmisstag folk som behöver klä upp sig i jobbet gör allt för ofta.

På tal om stilmissar så bör du föresten även läsa vår guide: ”5 Allt för vanliga stilmissar män gör!

1: Gymväskan

Har du ersatt den gamla portföljen med en ryggsäck så har du gjort helt rätt! En ryggsäck är ergonomisk, rymmer mer och vem vill inte ha 2 händer fria på tåget eller tunnelbanan?
Dessvärre är det inte så enkelt att du bara tar en ryggsäck och kör, nej finns det något som påminner om kardborreband på den, eller överdrivet mycket fickor, ja då passar den bättre när du ska ut och vandra eller till badstranden.
Ska ryggsäcken passa din dressade klädsel så behöver den också vara dressad.

Lösningen

Kolla in vår artikel om ”snygga ryggsäckar”, där hittar du allt du behöver för att väljer en modern ryggsäck som passar just din stil.

Kolla även in Arket, Hackett och Mr Porter, de har alla ett bra utbud med dressade och stilrena väskor.

moderna ryggsäckar for män i skinn

2: Fel sorts sneakers

Sneakers till kostym är helt ok, så länge det är rätt sorts sneakers. Detta gäller inte bara kostymer utan alla typer av dressade outfits: skjorta och ett par jeans, t-shirt blazer och chinos, kostymbyxor och polotröja etc.
Det är viktigt att förstå att alla sneakers inte är likvärdiga. Är de färgglada så hör de hemma på gymmet eller i löpspåret. Har de reflexer på sig så bör de inte komma i närheten av kontoret.

Lösningen

När du ska köpa sneakers som behöver funka till dressade outfits så är materialet A och O. Enfärgad canvas, skinn eller enfärgad mocka är det enda som är godkänt, allt annat hör som sagt hemma utanför kontoret.

Kolla in Spartoo, de har ett massivt utbud med stilrena och snygga sneakers, där bör du kunna hitta något som passar.

moderna stilmisstag på jobbet

3: Du dressar ned både över- och underdel

Att byta ut skjortan mot en piké är inga problem. Men gör du det och samtidigt byter ut kostymbyxorna mot jeans, ja då har du helt plötsligt gått från proper till krogrunda med boysen.

Lösningen

Stil handlar väldigt mycket om balans. Ska du dressa ned den övre halvan så behöver du bibehålla dressigheten på den nedre halvan.
En pikétröja kan med fördel kombineras med ett par chinos och skinnskor, istället för ett par sneakers och jeans.

Kolla in Care of Carl, de är ledande inom herrmode på nätet, så behöver du uppgradera garderoben med dressade kläder är det rätt ställe att börja på.

moderna stilmisstag dressa ned

4: Pappa-jeans

Jeans har funnits jäkligt länge nu, och vad som uppfattas som bra passform har inte ändrats på mååånga år. Så du bör ha bra koll på jeans helt enkelt.
Ska du ha dem på jobbet så vill du så klart undvika alla typer av pappa-jeans. Med det menas byxor med dålig passform och fel färg.

Lösningen

Jeans, precis som chinos och kostymbyxor bör ha en kroppsnära passform. Inte nödvändigtvis slimmade, men de får absolut inte sitta löst, det ser bara hemskt ut.
När det gäller färg så bör du prioritera mörkblå och svarta jeans. De går att bära till det mesta och är de färger som är mest propra.

Snygga jeans hittar du bland annat på Care of Carl, COS och Asos.

moderna stilmisstag jeans passform

5: En synlig undertröja

Det är fullkomligt godtagbart att bära en tröja under skjortan. Men har du det så är det viktigt att den inte syns. Dels ska den helst inte synas igenom skjortan, men viktigast av allt är att den inte syns vid halsen.

Lösningen

Bör V-ringade tröjor under skjortan, och se till att de är i en färg som inte skär sig med skjortan. Så skippa svarta t-shirts under vita skjortor.

moderna stilmissar undertröja som syns

6: Skrynkliga skjortor

Detta må låta som en självklarhet för många, men tyvärr ser man dagligen folk som väljer att gå till jobbet i skrynkliga skjortor. Var inte som dem, tänk efter.

Lösningen

Stryk skjortan om den är skrynklig, eller ännu bättre, häng upp skjortan i badrummet när du duschar! Jag lovar att det funkar. Kolla in vår guide: ”Kan man stryka skjortan i duschen?” för mer detaljer.
Bäst av allt är dock att lämna in dina skjortor på för tvättning. Det här är faktiskt lite av ett lifehack som inte många känner till. Har du inte provat det innan så antar du säkerligen att det är alldeles för dyrt för att vara rimligt, men faktum är att det är förvånansvärt billigt. I de flesta storstäder får du betala 100kr för 5 skjortor – och då får du tillbaka dem tvättade, ångade och på en galge. Personligen tycker jag att det är billigare än att göra det själv, speciellt om man tänker på all tid man slipper ödsla på att stryka skjortor!

stilmisstag skrynklig skjorta

7: Slitna skor

Ett gammalt talesätt säger att ”Skorna gör mannen”, och även om det är ett väldigt ytligt sätt att se på världen så ligger det mycket sanning i det.
Ett par slitna skor är bland det första folk lägger märke till. Problemet med detta är att man själv ofta vänjer sig vid sina skor, du vet ju själv hur det är när man ska köpa nya skor och provar ett par. Man får alltid en smärre chock när man provar de nya skorna och får syn på sina gamla. det är inte förrän då man inser hur sjukt slitna det är.

Lösningen

Ta hand om dina skor ordentligt och var uppmärksam på hur slitna de är.
Kolla in våra guider: ”Ta hand om mockaskor” ”Hur putsar man skor?” och ”Så får du dina skor att hålla längre!” för allt du behöver veta om skovård.

Behöver du köpa nya skor så kan vi varmt rekommendera Spartoo, brett utbud, bra priser och snabba leveranser är skäl nog.

moderna stilmissatag slitna skor

Sammanfattningsvis

Att klä sig väl på jobbet har alltid varit viktigt, och det kommer alltid att göra större skillnad än de flesta vill erkänna.

Här är 7 moderna stilmisstag du vill undvika:

  1. Ska du ha en väska till jobbet så behöver den matcha dina kläder. Kardborreband och överdrivet mycket fickor hör inte hemma på kontoret
  2. Ska du ha sneakers på kontoret så måste de vara i skinn, mocka eller enfärgad canvas
  3. Dressa inte ned både över och underdel samtidigt, håll balansen genom att mixtra med antingen den ena eller den andra
  4. Jeans ska sitta bra, och vara i mörka färger. Dåligt sittande jeans hör hemma på lastbilschaufförer under långkörningar
  5. En undertröja är aldrig fel, men den bör inte synas varken genom skjortan eller i halsen
  6. Gå inte till jobbet i skrynkliga skjortor, lämna in dem för tvätt istället
  7. Slitna skor drar ned en hel outfit, och det är tyvärr bland det första folk lägger märke till

Kan du undvika de här 7 moderna stilmisstagen när du klär dig för en dag på jobbet så kommer du utan tvekan att vara bäst klädd på kontoret!

Föregående artikel5 Enkla Sätt Att Få En Bättre Stil Nu Direkt
Nästa artikelSkillnaden Mellan Italienska, Engelska Och Amerikanska Kostymer
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.