Få tjockare hår, helt naturligt…

Även om det inte går att påverka hur hårsäckarna ser ut och beter sig så finns det en rad olika saker man kan göra för att få tjockare och friskare hår som är mindre benäget att gå sönder. Sakerna i den här listan ska dock inte misstas för permanenta lösningar på ärftligt håravfall, där är en hårtransplantation den primära lösningen.

Genetik och åldrande är så klart de vanligaste orsakerna till att håret tunnas ut, men det finns faktiskt en lång rad andra faktorer, sådana som du kan faktiskt kan påverka. Här är några av de vanligaste:

 • Näringsbrist
 • Stress
 • Skadliga hårprodukter
 • Oförsiktighet
 • Biverkningar av mediciner

I den här guiden listar vi 4 helt naturliga sätt att få tjockare hår. Förhoppningsvis kan något av dem hjälpa dig!

tjockare hår

1: Hantera din stress

Man kan skriva tusentals böcker om stress, och stress kan så gott som alltid tas upp som orsak till det mest som är negativt. Det är dock inte en fråga om att stress skulle vara trendigt, nej, stress är helt enkelt enormt skadligt, och det påverkar våra kroppar och våra hjärnor på alla möjliga sätt. En sak som påverkas negativt är just håret. En vanlig orsak till fläckvis håravfall är just stress, specifikt bakom örat. Stress orsakar dock inte bara håravfall, utan skadar håret i största allmänhet. Stress kan göra att håret blir skört, tunt och tappar sin lyster.

Det är så klart lättare sagt än gjort att hantera stressen i sitt liv. Men hur svårt det än kan vara så är det kritiskt att du gör det om du regelbundet känner dig stressad. Annars kommer den äta upp dig inifrån.

2: Vitaminer och mineraler

Enligt hårkliniken Akacia Medical är Vitamin B, Zink och Järn tre viktiga vitmaner och mineraler att komplettera kosten med om du vill få tjockare hår. De har alla en dokumenterat positiv effekt på hårets hälsa. Här nedanför är tre korta listor med mat som är rik på Zink, vitamin B och Järn.

Behöver du köpa kosttillskott så hittar du dem på Meds.se/Kosttillskott.

Mat som är rik på Zink

 • Nötter och frön
 • Kyckling och kött
 • Bönor, ärtor och linser
 • Lagrad ost

Mat som är rik på vitamin B

 • Potatis
 • Zuchini
 • Bönor
 • Solrosfrön
 • Avokado

Mat som är rik på Järn

 • Rött kött
 • Skaldjur
 • Spenat
 • Grönkål
 • Broccoli

Kosttillskott hittar du på Meds.se/Kosttillskott.

hur får man tjockare hår

3: Torka håret varsamt

Att torka håret med hårfönar eller genom att gnugga hårt med handduken sliter enormt mycket på håret.

Hårfön

Värmen från hårfönen torkar ut hårstråna vilket faktiskt är en mycket vanlig orsak till att många upplever att håret känns tunnare, frissigare och skörare. Låt istället håret lufttorka.

Handduken

En annan vanlig anledning till att håret blir skadat, tunt och frissigt är att man torkar håret alldeles för hårt med handduken. Håret mår bäst av att baddas försiktigt med handduken, du ska alltså aldrig någonsin gnugga håret med handduken, du vet så där som alla gör på film. Gör du det så skadar du garanterat håret.

få tjockt hår

4: Se över dina hårprodukter

Håroljor kan göra håret glansigare, men de tynger också ned håret, vilket minskar volymen och får det att se plattare och mindre tjockt ut. Detsamma gäller överdrivet användande av balsam. Använder du allt för mycket balsam, och samtidigt är lite dålig på att tvätta ur det, ja då ligger det kvar som ett tungt lager i håret, vilket ger samma effekt som håroljor.

Hårolja är dock inte bara negativt, om ditt primära problem är att håret ser frissigt ut så är olja en bra lösning för att få håret att kännas, och se, friskare ut.

hur får man tjockt hår

Hur är ditt hår?

Hur mår ditt hår?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Det finns många anledningar till att håret kan känns tunt och skadat. Den absolut vanligaste anledningen är ärftligt håravfall, men om det inte är orsaken i just ditt fall så finns det en rad olika saker du kan göra för att få tjockare hår. Här är 4 saker du bör titta närmare på om håret känns tunt och skadat:

 1. Stress – Stress är en universellt negativ sak, det påverkar din kropp och din hjärna på alla möjliga sätt. Stress är en av de absolut vanligaste anledningarna till att håret kan vara tunt och se skadat ut.
 2. Näringsbrist – Järn, Vitamin B och Zink är tre näringsämnen som alla är viktiga för att håret ska må bra. Längre upp på sidan hittar du listor med livsmedel som är rika på respektive näringsämne. Alla typer av kosttillskott hittar du på Meds.se/Kosttillskott.
 3. Torka håret varsamt – Värmen från hårfönen sliter på håret och torkar ut det. Detsamma gäller handduken, du ska absolut inte gnugga håret med handduken för att få det torrt. Gör du det så sliter du enormt mycket på håret. Badda bara håret med handduken, eller ännu bättre, låt håret lufttorka.
 4. Se över dina hårprodukter – Hårolja kan vara bra om håret är torrt och frissigt, men den tynger också ned håret. Vill du att håret så ska se fylligt och tjockt ut så bör du undvika hårolja.

Där har du det, 4 naturliga sätt att få tjockare hår, förhoppningsvis kan du få positiv effekt av att testa dessa!

Föregående artikel5 Saker Man Inte Får Missa I Helsingfors! Bastu, Fest Och Slott!
Nästa artikelHur Gör Man För Att Reparera Skadat Hår? – En Komplett Guide!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.