Ta hand om ditt hår, för det är svårare att reparera än du tror…

Frissigt och torrt hår med kluvna hårtoppar är ingen höjdare. Det ser ofräscht ut och hela din look blir ovårdad. Så det är ju så klart viktigt att du tar hand om det.

Men frågan är så klart, hur reparerar man skadat hår? Och kanske ännu mer relevant, kan man reparera det över huvud taget?

Låt oss titta närmare på det här med skador, hur man förebygger dem och vad man kan göra om håret känns slitet.

Hur vet man om håret är skadat?

Om håret känns torrt eller frissigt så är det med största sannolikhet skadat. Svårare än så är det inte.

Här nedanför är en bild tagen med mikroskop där vi ser skillnaden mellan friskt och skadat hår.

reparera skadat hår efter blekning exempel

Vad är kluvna hårtoppar?

När håret blir slitet och proteinet som det består av inte kan hålla ihop längre så spricker det ibland ute i topparna. När detta händer så kallas det kluvna hårtoppar. Man kan se dem tydligt om man tittar noga.

Kan man reparera skadat hår?

Man kan faktiskt inte reparera skadat hår. Anledningen till det är att hår är död vävnad, precis som naglarna. För att något ska kunna läka så måste det vara levande, som huden.

Man kan säga att skadat hår är ungefär som en trasig vas. Det går aldrig att få den hel igen, men man kan limma ihop den så att den åtminstone ser hel ut från vissa vinklar.

reparera skadat hår schampo

Hur reparerar man skadat hår?

Man kan som sagt inte reparera skadat hår, eftersom håret är död vävnad. Men det finns en hel del olika saker man kan göra som får håret att se friskt och fräsch ut igen. Så låt oss kalla det att reparera skadat hår, även om det egentligen inte går…

Här är de 3 mest effektiva metoderna för att reparera skadat hår:

1: Silikondroppar

Silikondroppar är en vanlig lösning mot kluvna hårtoppar. Silikonet klistrar ihop topparna och får dem att se hela ut igen, ungefär som en trasig vas. Silikondroppar och andra hårvårdsprodukter hittar du på Lyko.se/Hårvård.

2: Brazilian blowout

Nej, du läste fel, inte ett Brazilian blowj… När man gör en blowout så omsluter man hårstråna med skyddande protein, vilket gör det glansigt och motverkar kluvna hårtoppar och frissighet.

3: Klipp dig!

Den enda riktiga lösningen mot slitet hår är att klippa av det, och vara mer varsam med det när det växer ut.

Skadat hår efter blekning?

När du bleker ditt hår så blir det nästan alltid skadat i någon grad. Blekning innebär att du via en kemisk reaktion strippar håret på allt pigment. Så det säger ju sig själv att det inte är speciellt skonsamt.

Planerar du att bleka håret så är det några saker du bör tänka på för att minimera skadan på håret.

  • Vänta ca 1 vecka med att tvätta håret efter en blekning. När du bleker det så torkas det ut, men efter en vecka så bör fettet från hårbotten ha återfuktat det igen
  • Välj skonsamt schampo och balsam
  • Använd hårinpackning efter blekningen, antingen en du köper på affären, eller så häller du bara olivolja i en plastpåse och ser till att täcka hela håret med och spänner fast den med en hårsnodd

reparera skadat hår efter blekning tips

Så kan du undvika skadat hår!

Tyvärr går det som sagt inte att reparera slitet hår på något permanent sätt, så det bästa är så klart att undvika att håret blir skadat från början. Här är 4 tips på hur du kan undvika skadat hår!

  1. Var försiktig när du torkar håret. Använd helst inte handduk, utan låt det lufttorka. Om du måste använda handduk för att du har bråttom eller väldigt långt hår så ska du endast badda håret försiktigt, inte gnugga med handduken
  2. Tvätta inte håret för ofta. I vår guide ”När är man fräsch?” så skriver vi i att du bör tvätta håret ca 2 gånger i veckan (beroende på vad du har för livsstil)
  3. Var noga med vilka produkter du använder. Riktigt billigt schampo och balsam kanske inte är de mest testade och skonsamma produkterna för ditt hår…
  4. Utsätt inte håret för allt för mycket sol

Sammanfattningsvis

Problemet är som sagt att man egentligen inte kan reparera skadat hår helt och hållet. Det funkar ungefär som att limma ihop en trasig gammal vas. Den kommer aldrig bli lika slät och fin som när den var ny, men den kommer i alla fall sitta ihop.
Så det bästa du kan göra är att ta hand om det och klippa det regelbundet. För att göra detta behöver du rätt hårprodukter för just ditt hår, allt det hittar du på Lyko.se/Hårvård.

Du bör heller inte blanda ihop skadat hår med hår som successivt tunnas ut på grund av ärftligt håravfall, de kan nämligen påminna en hel del om varandra.

Föregående artikelFå Tjockare Hår – 4 Naturliga Sätt Att Göra Håret Tjockare!
Nästa artikelManschettknappar – En Enkel Men Ultimat Guide!
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!