Vilken vårjacka passar din stil bäst???

När solen börjar titta fram så växer ofta ett sug efter nya fräscha kläder, en liten uppdatering av garderoben helt enkelt.
En av de första sakerna som börjar kännas redo för en uppgradering är vårjackan. Man bär den ju varje dag, och dessutom utanpå resten av kläderna, vilket gör det extra viktigt att man har en vårjacka som matchar en stil, så att man känner sig nöjd.

I den här guiden går vi igenom de 6 klassiska typerna av vårjackor, och tittar på vilken stil de passar bäst till. Samt ger tips på hur du kan kombinera dem med andra plagg för en snygg outfit.

Är du ute efter en ny vårjacka så rekommenderar vi att kolla in Asos, Arket och Oscar Jacobson, där hittar du definitivt något som passar ju din stil!

6 klassiska vårjackor efter dressighetsnivå

Här nedanför har vi listat de vi anser är de 6 klassiska vårjackorna. De har alla sin unika stil och passar olika bra i diverse sammanhang.
Vi har listat dem efter ”dressighets-nivå”, alltså från mest proper till mest avslappnad och vardaglig.

 1. Den Quiltade jackan
 2. Mockajackan
 3. Militärjackan
 4. Skinnjackan
 5. Bomberjackan
 6. Jeansjackan

Det kan så klart variera en del, en väldigt slät och ”detaljfri” skinnjacka är utan tvekan mer dressad än en militärjacka fullbelamrad med märken och en stor logotype. Och en mockajacka med fransar är självklart inte dressad över huvud taget, det är mer ett maskeradplagg eller något man i vissa perioder kan bära till jeans, sneakers och t-shirt.

Nu har vi etablerat vilka klassikerna inom vårjackor är, så låt oss djupdyka in på varje typ och titta på hur man snyggast bär upp den och vilken stil den passar bäst till.

1: Den quiltade jackan

Quiltad Jacka

Den quiltade jackan är en odödlig klassiker bland dressade vårjackor. Barbour är den absolut mest välkända tillverkaren och jackan är en av grundplaggen när det gäller Engelskt herrmode. Den quiltade jackan är unik på så sätt att den är en av få jackor som går att bära till kostym på ett snyggt sätt.

Snygga quiltade jackor hittar du hos Oscar Jacobson och på Asos.

Så matchar du en quiltad jacka snyggast

Den quiltade jackan passar bäst till en mer dressad stil. Att bära den till en t-shirt och ett par jeans ser oftast bara konstigt ut. Kombinera den med skjortor, pullovers, ulltröjor eller kabelstickade tröjor på överkroppen och chinos eller ullbyxor på underkroppen. När det gäller skor så bör du välja skinnskor, men ett par mer propra sneakers kan också funka bra, förutsatt resten av din outfit är dressad.

3 Snygga kombinationer ihop med den quiltade jackan

 1. Marinblå chinos, vit skjorta, grå v-ringad tröja och svart quiltad jacka
 2. Mörkblå jeans, vit skjorta och marinblå quiltad jacka
 3. Grå ullbyxor, vit skjorta och svart quiltad jacka

2: Bomberjackan

Matcha Bomberjackan jeansskjorta 2

Bomberjackan är en odödlig klassiker bland vardagsjackor. Den varierar en hel del i stil mellan olika tillverkare och modeller, på ena sidan av spektrat har vi Alpha Industries variant, en klassiker bland huliganer. På andra sidan av spektrat hittar vi mer moderna modeller från till exempel J Lindeberg där jackan är betydligt mer stilren.

Snygga bomberjackor hittar du på Arket och på Asos.

Så matchar du bomberjackan snyggast

Bomberjackan är en sportig jacka, så den gör sig självklart bäst ihop med sportiga kläder så som en sweatshirt eller t-shirt, jeans och sneakers. Men den går att ”dressa upp” något genom att bära den tillsammans med en jeansskjorta och ett par chinos. Men mer dressad än så går det tyvärr inte att få den på ett snyggt sätt.

Läs mer om hur man snyggast matchar bomberjackan i vår guide: ”Bomberjackan – ”Matcha bomberjackan så här – 2 Stilar som håller

3 Snygga kombinationer med bomberjackan

 1. Vit t-shirt och blå jeans och blå bomberjacka
 2. Blå jeansskjorta, svarta jeans och blå bomberjacka
 3. Svart bomberjacka, svarta chinos och vit pikétröja

3: Skinnjackan

vårjackor för män skinnjacka

Sedan urminnes tider har skinnjackan varit alla jackors 'Bad boy'. Det grova materialet i kombination med metalldetaljer så som dragkedjor och spännen gör den onekligen maskulin.
Skinnjackan är den typen av plagg där det är värt att investera lite pengar, eftersom den kommer att bli snyggare med åren. Första säsongen ser en skinnjacka oftast rätt stel och tråkig ut, det är inte förrän man har använt den ett tag som den får lite patina och blir snygg.

Snygga skinnjackor hittar du på Arket och Asos.

Så matchar du skinnjackan snyggast

Skinnjackan är som sagt den ”hårdaste” och mest maskulina jackan i vår repertoar. Den är dock långt ifrån dressad, och gör sig därför bäst till andra klassiskt maskulina plagg så som sweatshirts, t-shirts och jeansskjortor.

Något du alltid ska undvika är att bära skinnjacka till kostymbyxor, eftersom detta är den klassiska Romska/Taxichsufför-stilen, don't do it my friend.

3 Snygga stilar med skinnjackan

 1. Svarta jeans, vit t-shirt och svart skinnjacka
 2. Brun skinnjacka, blå jeans och grå sweatshirt
 3. Svart skinnjacka, blå jeans och vit-tshirt

4: Militärjackan

vårjackor för män militärjacka

Med ”Militärjacka” så syftar vi på den där typen av grön bomulls-tygjacka som ofta har detaljer på axlarna eller ett flertal fickor på framsidan. Det finns säkerligen många namn för olika varianter inom stilen, men varför komplicera det hela? Det är en jacka och den är militärinspirerad.

Snygga militärjackor hittar du på Asos och hos Arket.

Så matchar du militärjackan snyggast

Militärjackan är ett ganska intressant plagg. Väljer man en modell med minimalt med detaljer i form av text och märken så kan den bäras som en relativt dressad jacka som adderar en twist till din outfit. Känner du för att sticka ut lite mer så kan du välja en jacka likt den på bilden ovanför för en riktig krock mellan stilar, vilket kan vara snyggt om man klarar av att bära upp det.

3 Snygga kombinationer med militärjackan

 1. Blå jeans, vit skjorta och grön militärjacka
 2. Vita chinos, blå blazer, ljusblå skjorta och grön militärjacka
 3. Blå jeans, flanellskjorta och militärjacka

5: Jeansjackan

vårjackor för män jeansjacka

Den mest vardagliga av alla jackor. Jeansjackan är ett klockrent plagg för dig som vill få till den där avslappnade men ändå inte slappa stilen. En bra jeansjacka sitter relativt tight och följer dina konturer – bara för att den inte är dressad så betyder inte det att den bör sitta illa.

Snygga jeansjackor hittar du på Arket och på Asos.

Så matchar du jeansjackan snyggast

Jeansjackan är den minst propra av de 6 klassiska vårjackorna för män. Därför gör du bäst i att inte bära den till allt för dressade plagg. Oftast är det ”denim on denim” som gäller, alltså jeansjacka till jeans och en t-shirt, eller på sin höjd en pikétröja.

3 Snygga kombinationer med jeansjackan

 1. Vit t-shirt och blå jeans och blå jeansjacka
 2. Vit pikétröja och svarta jeans och svart jeansjacka
 3. Grå hoodie, blå jeans och blå jeansjacka

5: Mockajackan

vårjacka för män mockajacka

Mockajackan är ett fantastiskt plagg. Den har mycket gemensamt med skinnjackan eftersom materialet är levande, men är samtidigt är den betydligt mer dressad. En mockajacka passar till exempel utmärkt till Business casual, vilket skinnjackan inte gör.
Tråkigt nog är mockajackan en sånt där plagg som bara funkar i perioder. Mode är som bekant cykliskt, men alla plagg påverkas inte av dessa cykler, skinnjackan, button-down-skjortan, pikétröjan, chinosen och oxfordskorna är bra exempel på plagg som alltid är lika aktuella och lika snygga, oavsett rådande trender. Detsamma gäller tyvärr inte för mockajackan. Men när mocka-trenden är aktuell, då är mockajackan ett av de snyggaste plaggen som finns.

Snygga mockajackor hittar du hos Oscar Jacobson och Arket.

Så matchar du mockajackan snyggast

Som den näst mest dressade typen av jacka är mockajackan väldigt mångsidig. Så länge modellen är minimalistisk så går den att bära både över en kostym och till ett par jeans och en t-shirt, mångsidigt som sagt.

Eftersom mockatyget är ett så pass unikt material så gör du bäst i att inte kombinera den med andra material som sticker ut, så som tweed, grov ull eller silke/siden. Du vill helt enkelt låta mockan göra jobbet.

3 Snygga kombinationer med mockajackan

 1. Vit t-shirt, mörkblå jeans och brun mockajacka
 2. Marinblå kostym och mörkbrun mockajacka
 3. Ljusbrun mockajacka, beige chinos och marinblå skjorta

Ute efter en ny vårjacka?

Kolla då in Arket, Asos eller Oscar Jacobson, där hittar du mängder av olika vårjackor för män.

Sammanfattningsvis om vårjackor för män

När man pratar om vårjackor för män så finns det 6 huvudsakliga modeller som gäller. De har alla en unik stil och känsla och passar därför till olika typer av outfits och sammanhang.

De klassiska vårjackorna, från mest dressad till minst dressad, är:

 1. Den quiltade jackan
 2. Mockajackan
 3. Militärjackan
 4. Skinnjackan
 5. Bomberjackan
 6. Jeansjackan

Har du en proper och dressad stil så bör du med andra ord investera i antingen en quiltad jacka eller en mockajacka. Har du å andra sidan en sportig stil så är det bomberjackan och skinnjackan som kommer klä dig bäst.

Föregående artikel5 Tips På Mat Som Ökar Sexlusten!
Nästa artikelHur Spelar Man Sic Bo? En Enkel Och Konkret Guide
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.