Flanellskjortan är inte bara för skogshuggare…

Flanellskjortan har varit aktuell till och från i många år. Den har generellt sett dock alltid varit ett väldigt casual plagg som sällan brutits på något annat sätt än över en t-shirt för att få till den där grunge-känslan eller rockabilly-stilen. Men flanellskjortan är så mycket mer än det, den kan bäras på betydligt mer intressanta sätt för att få till en hel del snygga outfits. Så för att ta flanellskjortan till nästa nivå har vi i den här guiden listat 4 riktigt snygga stilar du bör testa med din flanellskjorta!

Men innan vi går in på de olika stilarna så behöver vi först gå igenom 2 viktiga detaljer att tänka på när man köper en flanellskjorta!

Färgerna och mönstret

flanellskjorta skotskrutig eller gingham rutig

Färger:
Som med allt som har med kläder och mode och göra så är färger oerhört viktiga. Du vill alltid färgmatcha dina kläder med varandra, men också vara säker på att använda färger som passar din hudton och hårfärg. Så ha detta i åtanke när du väljer ut din nya flanellskjorta, du vill att den ska passa till så många plagg i din garderob som möjligt. Kolla in vår guide till färgmatchning för mer inspiration och grunderna när det gäller vilka färger som passar ihop.

Mönster:
När det kommer till mönster så är skotskrutigt (eller tartan som det också kallas) snyggare och mer vuxet än en klassisk gingham-rutig skjorta (helt vanliga rutor). På bilden ovanför ser du de båda typerna bredvid varandra, och det blir, i alla fall enligt mig, väldigt tydligt att skotskrutigt är mer stilrent och mindre ”rockabilly” än den klassiska svart-röd-rutiga flanellskjortan.

Materialet

flanellskjortor stil material

Flanellskjortor kommer i alla möjliga kvalitéer, så var noga med att hitta en i ett kvalitativt tyg. Det du är ute efter är ett tyg som ett tjockt och nästan lite tungt. Känns det glatt och prassligt så ska du hålla dig borta.
När du komponerar en outfit med flanellskjortan som centerpiece så är det en väldigt speciell stil och känsla du är ute efter, du vet den där mjuka, grova och lite varma känslan. Väljer du en skjorta i ett billigt tyg som känns prassligt och glatt så kommer du tyvärr aldrig få till den där perfekta looken. Det är helt enkelt värt att investera lite pengar i din skjorta.

3 Olika Stilar att testa med din flanellskjorta

1: Enkelt och grunge'igt

flanellskjorta över t-shirt stil herr

Som nämnt ovan så är den mest klassiska outfiten att bära en flanellskjorta över en t-shirt. Även om flanellen går att använda till betydligt mycket mer än bara den stilen så går det inte att argumentera mot att det är en jäkligt snygg outfit, förutsatt att man föredrar en avslappnad stil förstås.

2: Semi-dressat

Bär din flanellskjorta under en tunn stickad tröja eller klassisk sweatshirt för en mer dressad men ändå väldigt ledig look. Perfekt om du antingen vill dressa upp din flanellskjorta, eller om du bara vill se proper ut men ändå avslappnad, eftersom flanellskjortan är mer casual än en klassisk skjorta i bomull.

3: Under en kofta

flanellskjorta lager på lager kofta

Den här stilen är väldigt beroende av vilken typ av kofta du väljer. Kör du en oversize-kofta med mönster så blir det en avslappnad och slapp outfit, men väljer du en tunnare kofta i merinoull och ser till att ha en flanellskjorta med bra passform, sobra färger och ett propert mönster så blir det genast en relativt dressad men mjuk outfit.

4: Till kostymen

flanellskjorta till kostym herr stil

Ja, man kan faktiskt bära en flanellskjorta till kostym. Det blir så klart inte lika dressat som med en klassisk skjorta, men precis som när du bär t-shirt till kostym så blir det ett intressant kombo som kan få dig att sticka ut ur mängden på ett snyggt sätt.

Här är det dock extra viktigt att du har ek skjorta med rätt typ av färger och mönster. Satsa på blått, grått och vitt för mest proper look. Undvik klara färger så som den klassiska röd-svarta eller den gul-svarta. När det gäller mönster så är det definitivt skotskrutigt framför gingham.

Ute efter en ny flanellskjorta?

Då kan vi rekommendera att du kollar in Arket, Asos och Oscar Jacobson!

Sammanfattningsvis

Flanellskjortan är ett förvånansvärt mångsidigt plagg som du kan använda för att få till allt från extremt avslappnade outfits till dressade sådana men med en liten twist.

När du ska köpa en flanellskjorta så är det viktigt att välja en i ett bra tyg (den ska kännas tung och mjuk) och med ett mönster som passar stilen du är ute efter: Skotsrutigt är mer propert och vuxet än gingham-rutigt, men är det den där rockabilly/grunge-stilen du vill ha så är det gingham-rutigt du ska välja.

Flanellskjortan har historiskt sett bara burits av grunge-artister, rockabilly-nissar och skogshuggare, låt oss utmana den standarden och ta flanellen till en helt ny nivå!

Föregående artikelNyexaminerad Och Letar Jobb? Här Är 3 Värdefulla Tips!
Nästa artikelVarför Spelar Folk Om Pengar? – De 3 Vanliga Orsakerna
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!