Så får du jobb efter studierna…

Som nyutexaminerad kan det kännas tufft att komma ut i arbetslivet. Det kan framstå som ett enormt berg att klättra upp för. Men så behöver det inte vara, det finns många företag som aktivt letar efter nyutexaminerade för att balansera upp sin personalstyrka med, så känn inte förtvivlan!

I den här guiden ger vi tillsammans med Meet a Student dig 3 konkreta tips när du ska söka jobb som nyutexaminerad.

3 Tips när du som nyutexaminerad letar jobb

Våra bästa tips när du som ex-student ska söka jobb.

1: Leta jobb på rätt ställen

Har du studerat till något någorlunda avancerat eller eftertraktat så kommer du med största sannolikhet inte att hitta några jobb via Arbetsförmedlningen. Det är mer en tjänst för ”basjobb” eller vad man ska kalla det, vilket så klart också är viktigt men det kommer vara slöseri för dig att leta där.

2: Ha en bra bild på CV:t!

Ett CV utan en bild är helt meningslöst. När man läser ett CV så går man som rekryterare in i samma ”mode” som när man ska träffa en ny person face to face. Man tittar personen i ögonen, hälsar och börjar sedan prata. Det går till på samma sätt när man läser ett CV, man tittar på bilden och bildar sig direkt en uppfattning om personen, sedan börjar man läsa. Det är tyvärr irrelevant om det är fördomsfullt eller inte, det är så det funkar.

Därför måste du ha en bild på CV:t och du vill ha en bra bild som förmedlar följande saker:

  • Att du är trevlig och glad
  • Att du är lätt att jobba med
  • Att du är seriös

Det är svårt att specificera exakt hur man uppnår alla tre punkterna, och det kommer nog skilja sig lite från person till person, men saker du absolut ska undvika för att ha en chans att pricka in punkterna ovan är: Festbilder av alla slag, bilder där du posar, träningsbilder, stela kostymbilder i steril miljö, bilder där du är en del av en grupp.

Satsa på att ta en bild utomhus, det får dig att verka mer öppen, hälsosam och jordnära. Klä dig smart casual och försök hitta ett så naturligt leende som möjligt.

3: Förklara varför du är rätt person för jobbet

Något många som söker jobb missar är att förklara varför de är rätt person för jobbet. Att bara söka jobb med en generisk text och lite kort fakta om sig själv tyder på att man inte riktigt läst annonsen eller satt sig in i företag man söker jobb på. Precis som en anställd vill känna sig sedd så vill en arbetsgivare också känna att du som kandidat förstår dem och deras utmaningar. Därför är det viktigt att du i ditt personliga brev, och i intervjun, berättar varför du är rätt person för jobbet. Det kan vara tack vare tidigare erfarenheter, arbetslivserfarenhet eller ett brinnande intresse. Oavsett vad det är så måste du ta upp det och göra det tydligt för att din potentiella arbetsgivare ska känna att du läst på och att du vill ha just det här jobbet, och inte bara vilket jobb som helst.

Avslutningsvis

Även om det kan kännas tufft att börja leta jobb efter studierna så ska du komma ihåg att många företag faktiskt aktivt letar efter nyutexaminerade.

Vill du öka dina chanser att få jobb så bör du tänka på följande 3 saker:

  1. Leta jobb på rätt ställe, fundera på var arbetsgivare kan tänkas leta efter just din kompetens.
  2. Ha en bild i ditt CV! Detta är så basalt att man kan tycka att det inte behöver nämnas, men allt för många CV:n saknar bild än i dag.
  3. Lyfta fram varför du är rätt person för jobbet. Detta gör det tydligt att du läst på om jobbet och företaget och faktiskt funderat på vad du kan bidra med för värde. Det gör att arbetsgivaren känner att du vill ha just det här jobbet och inte bara vilket jobb som helst.

Lycka till!

Föregående artikelSnåla Inte Med Profilkläderna Om Du Driver Bolag
Nästa artikelSå Bär Du En Flanellskjorta Snyggast – 4 Stilar Att Testa!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.