Så bär du hängslen ännu snyggare…

Hängslen är oerhört stiligt, så är det bara. Det enda problemet med hängslen är att man bär dem för sällan. För hundra år sedan var hängslen standard, alla män med lite stilsinne bar hängslen, förhoppningsvis kan hängslen köra comeback och bli lika populära igen, för det är ju som sagt sjukt snyggt.

I den här guiden ger vi dig 4 konkreta stiltips när du bär hängslen, saker du bör tänka på för att få till en så snygg outfit som möjligt.

Behöver du hängslen?

Först och främst, om du behöver ett par hängslen så rekommenderar vi att du kollar in Neckwear, de har ett brett utbud av accessoarer för män, självklart även hängslen. Fördelen med Neckwear är att de både säljer klassiska varumärken och har sina egna kollektioner, vilket gör att du kan hitta alla tänkbara färgkombinationer, modeller och varianter, både när det gäller hängslen men också slipsar, flugor och näsdukar.

1: Rätt färg på både stroppar och hängslen

Ett par klassiska hängslen, alltså den typen som har läderstroppar som man fäster i ett par knappar som sys fast i byxlinningen, består av två material, tyget som är själva hängslet och lädret som är stropparna. Här på Obsid poängterar vi alltid vikten av att färgmatcha, inte för att vara tjatiga, utan för att det verkligen är nyckeln till en snygg outfit. Hängslen är inget undantag, och du har som sagt två olika delar att färgmatcha med resten av din outfit.

Tyget vill du matcha med resten av tyget i din outfit, så som skjorta, byxor, kavaj etc. Lädret i stropparna vill du ska matcha övrigt läder/skinn, så som skor och klockarmband.

Så tänk på det när du tar på dig hängslen nästa gång. Har du ett par blå hängslen med svarta läderstroppar så skulle det blåa passa fantastiskt fint till ett par bruna skinnskor och en vit skjorta, men de svarta läderstropparna måste kombineras med svarta skor, annars börjar du blanda olikfärgat läder, och då blir det inte särskilt snyggt.

Läs även: ”Så färgmatchar man kläder

herr hängslen stilguide

2: Hängslen är faktiskt bättre än bälte till de formella klädkoderna

Det finns 5 formella klädkoder, frack, smoking, mörk kostym, kavaj och udda kavaj (sedan finns det även en uppsjö informella) och till skillnad från bältet så passar hängslen till alla dessa.

Till frack bär man endast hängslen, alltså inte bälte. Man bär särskilda vita hängslen som den vita frackvästen döljer på ett snyggt sätt.

Till smoking funkar hängslen i nödfall, men det handlar mer om det faktum att man bär gördel till smoking, och till gördel kan man så klart inte använda bälte, därför blir hängslen det enda alternativet om du behöver hålla upp byxorna.

Till mörk kostym, kavaj och udda kavaj så funkar hängslen och bälte lika bra, det är bara en fråga om vad man föredrar.

Så sammanfattningsvis så är alltså hängslen mer användbara och mångsidiga än bälten när det kommer till de 5 formella klädkoderna, värt att minnas.

3: Välj rätt typ av hängslen baserat på din kroppsform

Olika typer av hängslen passar olika bra beroende på din kroppsform. Självklart är vi av åsikten att man ska vara nöjd och glad med sig själv oavsett om man är kort och tjock, lång och spinkig eller normalbyggd, men med det sagt så kommer din outfit att bli bättre om du lägger ned lite tanke bakom den och anpassar den efter din kroppsform.

Här är kortfattat hur du bör tänka baserat på din kroppsform:

 • Kort och tjock: Undvik allt för breda hängslen, de kommer nämligen att förstärka din bredd så att säga.
 • Kort och smal: Undvik breda hängslen eftersom de lätt får dig att se ut som en seriefigur. Välj istället smalare hängslen som blir mer proportionerliga till din kroppshydda.
 • Lång och tjock: Välj ett par bredare hängslen eftersom smala hängslen kommer se försvinnande små ut, och kan lätt skapa illusionen av att de ”skär in dig”.
 • Lång och smal: Välj bredare hängslen för att skapa balans i din look.
 • Normalbyggd: Välj hängslen efter smak, allt funkar.

hängslen är snyggt

4: Bär inte hängslen till jeans!

Hängslen passar inte till jeans, punkt slut. Hur man än kombinerar och matchar hängslen till jeans med andra plagg så finns det ändå bara tre möjliga resultat, du ser antingen ut som en Rockabilly-kille, en punkare eller ett skinhead, det finns tyvärr ingen annan look du kan få till, så bär inte hängslen till jeans är du snäll.

Lär dig sy i hängselknappar själv

Alla modeintresserade män bör ha en skräddare nära till hands, men att sy i hängselknappar är faktiskt något man bör kunna göra själv. Bli inte avskräckt nu, kolla bara in vår guide: ”Sy i hängselknappar” så kommer du inse att det är väldigt enkelt.

hängslen till vit skjorta

Sammanfattningsvis

Förhoppningsvis har vi med dessa 4 stiltips inspirerat dig till att våga bära hängslen, och tillsammans kanske vi kan ge hängslen den comeback de förtjänar!

Här är våra 4 stiltips en gång till, enkelt sammanfattade till några ord per tips:

 1. Tänk på att både färgen på hängslena och färgen på läderstropparna ska passa din outfit och dina skor.
 2. Hängslen passar faktiskt bättre till de 5 klassiska formella klädkoderna än bälte, detta eftersom man varken bär bälte till frack eller smoking, men hängslen funkar till alla.
 3. Välj typ av hängslen efter kroppsform för bäst effekt
  1. Kort och tjock: Smala hängslen.
  2. Kort och smal: Smala hängslen.
  3. Lång och spinkig: Breda hängslen.
  4. Normalbyggd: Breda hängslen.
 4. Bär aldrig hängslen till jeans!

Där har du det, 4 tidlösa stiltips när du bär hängslen, förhoppningsvis kan de hjälpa dig få till en riktigt snygg outfit!

Föregående artikel4 Tillfällen Då Manschettknappar Passar Som Allra Bäst!
Nästa artikelEn Gentlemans Dresscode På Casino – Våra Bästa Tips
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.