Bär fluga, men läs det här först…

Alla män bör bära fluga oftare, det är ju en så fantastiskt snygg accessoar! I den här guiden hittar du våra 5 bästa stiltips när det gäller just flugan. När ska man ha fluga? Måste knuten vara perfekt? När får man inte ha fluga? Osv. Du får svar på de vanligaste frågorna kring den självsäkre mannens favoritaccessoar; flugan!

Behöver du en ny fluga?

Behöver du uppdatera din garderob med en ny fluga? Kanske ska du på bröllop, eller så är det en nyårsfest på G? Oavsett vad som står på agendan så bör du kolla in Neckwear, de har ett enormt utbud av flugor, och eftersom de producerar sina egna accessoarer så finns där alla tänkbara färger och mönster. Så letar du efter något särskilt mönster så bör du hitta det där.

1: När ska man bära fluga?

Om vi får bestämma så är svaret: ”Så ofta som möjligt!”, för det är ju fantastiskt snyggt med fluga. Men om vi ska titta på diverse etikettsregler så är fluga likställt med slips, med några få undantag (se nedanför) så om du ska på en fest där klädkoden säger ”Slips” så kan du lika gärna bära fluga.

Absolut snyggast är så klart att bära fluga till smoking och frack, men flugan funkar precis lika bra till kostym, eller bara skjorta och kostymbyxor om det är under de varmare månaderna på året.

hur bär man fluga

2: När ska man inte bära fluga?

I vissa lägen kan en fluga vara opassande när en slips fortfarande är passande, detta gäller generellt sett bara begravningar (förutom på frackbegravning där vit fluga alltid bärs, en sällsynt men mycket högtidlig ceremoni) eftersom flugor ofta anses som ”livfulla”, spexiga och roliga. En fluga på begravning kan därför anses som respektlös. Men det är väldigt mycket upp till sammanhang och ”publik” så att säga. Om personen som gått bort var den typen som hyllar livet och vill ha en glad begravning som är mer av en hyllning än en ledsam stund, ja då kommer en fluga vara alldeles perfekt. Så fatta beslut ”case by case”.

Ett annat undantag där slips är att föredra framför fluga är om du ska på bröllop och ingår i brudparets närmaste krets, alltså som bestman. Detta eftersom man generellt sett har färgmatchade outfits mellan alla tärnor, bestmans och brudparet. Om alla andra då har slips och du kommer med fluga så kan det sabotera enhetligheten som brudparet strävar efter, om nu så är fallet. Så kolla alltid med brudparet först om de är ok med att du bär fluga istället för slips.

när ska man ha fluga

3: Det finns ingen ”Perfekt knut”

Ska du bära fluga så rekommenderar vi självklart att du knyter din egen fluga. Det är en konst var man bör kunna och resultatet blir så oerhört mycket snyggare än en färdigknuten fluga (det är så klart ingen skam i att bära färdigknuten fluga om du har svårt att lära dig knyta själv, så välj det som passar dig). Men, det är viktigt att förstå att flugans knut inte behöver vara perfekt, nej det ska faktiskt vara lite ”unik”, det ska synas att den är knuten. Flugan nämligen en symbol för imperfekt klass och stil, och genom tiderna har den alltid burits av män som står för den de är och som inte har något intresse av att passa in i ”mallen” så att säga. Så oroa dig inte om din knut inte blir perfekt, den ska vara lite sned och ojämn! Om någon undrar så är det bara att svara: ”I Italien kallas det Sprezzatura.”

Vill du lära dig knyta din egen fluga så är det bara att  kolla in vår guide: ”Hur knyter man en fluga?”.

stiltips fluga

4: Hitta balansen mellan skjorta och fluga

Precis som med slipsar (och alla outfits egentligen) så är det viktigt att ha en balans mellan skjortan och flugan. Bär du en blommig fluga så passar det oftast bättre med en lågmäld och ”lugn” skjorta. Bär du en enfärgad fluga så kan du gott kombinera den med en blommig skjorta.

Man brukar säga: ”Ju mer livfull fluga desto lugnare skjorta”, en stilregel som alltid går att luta sig emot.

5: Fluga passar bättre än slips till kortärmat

Eftersom flugan är mindre än slipsen så passar den betydligt bättre till kortärmade skjortor. Så om du ska på en tillställning där slips eller fluga är en del av dresscoden, men du samtidigt kommer behöva vara sval, (kanske en sommarfest eller en fest i ett varmt land) så bör du välja flugan framför slipsen.

knyta fluga snyggt

Sammanfattningsvis om att bära fluga

Flugan är en fantastisk snygg accessoar som osar ”unik stil” och ”jag vägrar passa in i mallen”, två mycket goda egenskaper hos en självsäker man.

Här är våra 5 viktigaste stiltips när det gäller att bära fluga, enkelt sammanfattade:

  1. Flugan är likställd slipsen, så om det står ”Slips” som klädkod så kan du välja fluga utan att oroa dig.
  2. Men det finns 2 undantag, på begravning rekommenderas slips eftersom den är mer lågmäld och proper, flugan anses oftast som ”gladare” vilket kan vara respektlöst på en begravning (förutom på frackbegravning där vit fluga alltid bärs). Det andra undantaget är om du är bestman på ett bröllop, då bör du kolla med brudparet först, så att de inte har en särskild plan när det gäller klädseln för alla bestmans, tärnor och brudparet. Du vill inte sticka ut på alla fotografier och stjäla brudparets rampljus.
  3. Absolut snyggast är när du knyter din egen fluga. Men kom ihåg att knuten inte behöver vara perfekt, det är faktiskt snyggare om den inte är perfekt, det ska synas att den är knuten!
  4. Hitta en balans mellan fluga och skjorta. Bär du en skrikig skjorta bör du välja en lågmäld fluga, och vice versa.
  5. Eftersom flugan är mindre än slipsen så passar den betydligt bättre till kortärmat än slipsen.

Där har du det, 5 stiltips all män bör känna till om att bära fluga. Förhoppningsvis har vi inspirerat dig till att använda fluga lite oftare!

Föregående artikelPresent Till Honom Som Har Allt
Nästa artikelOvanliga Sporter Att Betta På – Politik, Hundar Och Dans
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.