Så länge behöver du träna för att se synliga resultat…

Känner du att du vill ta tag i träningen, eller tränar du kanske redan regelbundet men undrar hur lång tid det tar innan man ser resultat? Då är du inte ensam, de allra flesta vet att de borde träna både hårdare och oftare, men det är oftast motivationen som tryter, inte vetskapen om att att det är nyttigt att träna.
Och något som får de allra flesta att tappa sugen, eller känna att det här med träning är som ett oövervinneligt hinder, det är ovissheten om hur länge man behöver träna för att man ska se synliga resultat. För det är ju resultat man är ute efter och självklart är man ju orolig över att man ska slita röven av sig i en månad utan att man ser eller känner någon som helst skillnad efteråt, det vore ju hemskt.

Man får inte glömma variablerna…

Så, när ser man synliga resultat av träning egentligen? Hur lång tid tar det? Det tänkte vi försöka reda ut i den här artikeln. Men innan du börjar förvänta dig ett enkelt svar som typ: ”2 veckor och 3 dagar” så vill vi poängtera att det finns en mängd olika variabler som alla spelar in i hur lång tid det faktiskt tar innan man ser synliga resultat, till exempel vad ditt utgångsläge är.

En förenkling av verkligheten

För att det ska gå att uppskatta en ungefärlig tid det tar innan man ser resultat av sin träning så behöver vi även förenkla allt som har med träning, styrka och viktnedgång att göra. För om vi går all in så blir det så pass komplext att det inte riktigt går att komma fram till någon form av standardiserade svar. Därför är detta en stor förenkling av verkligheten, men förhoppningsvis är den så pass kvalitativ att den uppskattade tiden som krävs för att du ska se resultat ändå stämmer tillräckligt bra på de allra flesta.

Innan vi börjar så behöver vi dock gå igenom några grundläggande förutsättningar för att du någonsin ska kunna se några resultat av din träning.

se synliga resultat av sin träning

Grundläggande förutsättningar

För att du ska få ut något av din träning så krävs det att du tänker på och är medveten om följande 3 saker:

1: Kost

Vill du gå ned i vikt så behöver du sluta äta skräp och vill du bygga muskler så kan du inte bara äta sallad.
Kortfattat; äter du fel så kommer din träning inte att ge resultat.

2: Vila

Du måste låta kroppen vila ordentlig mellan dina träningspass. Konceptet bakom träning är att du under din träning bryter ned kroppen, som i ett försök att parera framtida nedbrytning bygger upp sig själv starkare igen. Så det säger sig självt att om du inte låter kroppen vila så kommer den inte kunna bli starkare.

3: Regelbundenhet

Det funkar inte att träna ”någon gång då och då”, träningen måste vara regelbunden för att den ska få effekt. Dels eftersom ”lite träning här och där” inte innebär tillräckligt mycket motstånd för att kroppen ska bli starkare/bränna fett men också eftersom du aldrig kommer kunna bygga upp några nya vanor om du inte tränar regelbundet.

se synliga resultat av träning

Börja med att definiera ”Resultat”

Om du säkerställer att du uppfyller de grundläggande förutsättningarna för resultat så har du en bra grund att bygga vidare på. Men innan vi kan avgöra hur lång tid det tar innan man ser resultat av träning så behöver vi först definiera vad ”Resultat” är. Handlar det om att gå ned i vikt, bli mer uthållig, bli smidigare eller att bli starkare?

Beroende på hur vi definierar ”Resultat” så tar det självklart olika lång tid innan vi ser resultat av vår träning. Vi definierar ”Resultat” genom att identifiera just ditt fokusområde:

Viktnedgång

Väger du mer än du skulle vilja göra? Då är ditt fokusområde viktnedgång.

Uthållighet

Vill du kunna springa längre och snabbare? Då är ditt fokusområde uthållighet.

Smidighet

Vill du bli smidig så att du kan klara av mer komplicerade yogapositioner, knyta skorna stående och göra kullerbyttor utan att få ont i hela kroppen? Då är ditt fokusområde smidigheet.

Styrka

Är ditt mål att bänka mer, marklyfta mer och knäböja mer? Då är ditt fokusområde styrka.

hur lång tid tar det innan man ser resultat av träning

Vad är din utgångspunkt?

Nu när vi vet vad det är du vill fokusera på så behöver vi veta din utgångspunkt. Slår vi ihop din utgångspunkt med ditt fokusområde så kan vi estimera ungefär hur lång tid det bör ta innan du ser resultat av träningen, förutsatt att du tränar 3-4 gånger i veckan och äter någorlunda rätt.

Helt otränad

Med helt otränad tänker vi oss någon som av gemene man anses som fet och ohälsosam, som knappt orkar jogga till bussen, som har svårt att sitta på huk mer än 10-20 sekunder eller som har stora problem med att bänkpressa ens halva sin egen vikt.

Varken tränad eller otränad

Med varken tränad eller otränad så tänker vi oss någon som inte anses som överviktig men heller inte utstrålar en aura av att vara hälsosam, någon som kan springa 3-5km med viss ansträngning, som nästan klarar några grundläggande yogapositioner eller som kan bänka sin kroppsvikt minus 10-20 kilo.

Någorlunda tränad

Med någorlunda tränad tänker vi oss någon som av andra anses som en rätt så hurtig person, som utan några som helst problem kan springa en mil, sätta sig i alla vanliga yogapositioner eller som kan bänkpressa sin kroppsvikt +10-20kg.

Vältränad

Med vältränad så tänker vi oss någon som märkbart drar blickar till sig på badstranden, som kan springa en mil under 45 minuter, som klarar av alla avancerade yogapositioner eller som är närmare att bänka dubbla sin vikt än bara en gånger sin vikt.

Vilken är din utgångspunkt?

Vad skulle du säga att ditt utgångsläge är?

View Results

Loading ... Loading ...

Kombinera definitionen av ”Resultat” med din utgångspunkt

Här nedanför har vi listat de 4 olika utgångspunkterna, och under dem de 4 fokusområdena. Så nu behöver du alltså bara scrolla ned till sektionen för din utgångspunkt och leta upp ditt mål eller ditt fokusområde och förhoppningsvis hitta ett tillfredställande svar.

Tiden vi estimerar att det tar innan du ser resultat av din träning grundar sig på att du uppfyller de grundläggande kraven nämnda ovanför, samt att du tränar 3-4 gånger i veckan.

synliga resultat av träning hur länge

Utgångspunkt: Helt otränad

Vi börjar med att försöka reda ut när du som helt otränad bör kunna se resultat av träning, baserat på de olika fokusområdena, viktnedgång, uthållighet, smidighet och styrka.

Fokus – Viktnedgång

Kör du högintensiva gruppass på gym eller motsvarande, 3-4 gånger i veckan, samt skärper till dig med din kost så kommer du med största sannolikhet att ha tappat några kilo redan efter 2-3 veckor.

Fokus – Uthållighet

Varvar du långdistanslöpning (2-3 km) med intervaller (10-15 minuter där du varvar spurt i 20 sekunder med lätt jogg i 40 sekunder), och tränar 3-4 gånger i veckan så kommer du märka skillnad i din uthållighet redan inom 2 veckor.

Fokus – Smidighet

Går du på enkla yogapass 3-4 gånger i veckan eller följer ett stretchprogram i minst 20 minuter varje dag så kommer du bli märkbart smidigare inom 1-3 veckor.

Fokus – Styrka

Tränar du styrketräning 3-4 gånger i veckan, följer ett välplanerat program (Googla fram ett) och äter någorlunda rätt så kommer du märka skillnad redan efter 2-4 veckor.

se resultat av träning uthållighet

Utgångspunkt: Varken tränad eller otränad

Här försöker vi reda ut när du som varken är tränad eller otränad bör kunna se resultat av träning, baserat på de olika fokusområdena, viktnedgång, uthållighet, smidighet och styrka.

Fokus – Viktnedgång

Kör du högintensiva gruppass på gym eller motsvarande, 3-4 gånger i veckan, och skärper till dig med din kost så kommer du med största sannolikhet att kunna tappa några kilo redan första månaden.

Fokus – Uthållighet

Varvar du långdistanslöpning (5-7 km) med intervaller (10-15 minuter där du varvar spurt i 20 sekunder med lätt jogg i 40 sekunder), och tränar 3-4 gånger i veckan så kommer du märka skillnad i din uthållighet redan efter 2-3 veckor.

Fokus – Smidighet

Går du på enkla/medelsvåra yogapass 3-4 gånger i veckan eller följer ett stretchprogram i minst 20 minuter varje dag så kommer du bli märkbart smidigare inom 1-3 veckor.

Fokus – Styrka

Tränar du styrketräning 3-4 gånger i veckan, följer ett välplanerat program (Googla fram ett) och äter någorlunda rätt så kommer du märka skillnad redan efter 3-4 veckor.

när ser man resultat av träning styrka

Utgångspunkt: Någorlunda tränad

Här försöker vi reda ut när du som någorlunda tränad bör kunna se resultat av träning, baserat på de olika fokusområdena: viktnedgång, uthållighet, smidighet och styrka.

Fokus – Viktnedgång

Kör du högintensiva gruppass på gym eller motsvarande 3-4 gånger i veckan och skärper till dig med din kost så bör du sannolikt kunna tappa 1-2 kilo på en månad.

Fokus – Uthållighet

Varvar du långdistanslöpning (8-15 km) med intervaller (15-20 minuter där du varvar spurt i 20 sekunder med lätt jogg i 40 sekunder), och tränar 3-4 gånger i veckan så bör du märka skillnad i din uthållighet efter en månad.

Fokus – Smidighet

Går du på avancerade yogapass 3-4 gånger i veckan eller följer ett stretchprogram i minst 30 minuter varje dag så bör du bli märkbart smidigare inom 1 månad.

Fokus – Styrka

Tränar du styrketräning 3-4 gånger i veckan, följer ett välplanerat program (Googla fram ett) och äter någorlunda rätt så bör du märka skillnad efter ca 5-7 veckor.

synliga resultat av träning när

Utgångspunkt: Vältränad

Vi tänker inte ge oss på att estimera hur lång tid det tar för någon som är vältränad att nå synliga resultat av sin träning. Detta eftersom någon som redan är vältränad troligtvis redan har bra koll på det här och mycket sannolikt själv kan lista ut hur mycket tid som krävs.

Sammanfattningsvis

Synliga resultat av träning kommer så klart snabbast hos dem som är helt otränade. Har du aldrig lyft en vikt i hela ditt så kommer du bli märkbart starkare väldigt kvickt. Men är du en erfaren styrkelyftare som kanske tävlat några gånger, ja då kommer det ta betydligt mycket längre innan du ser några radikala framsteg.

Men sen så beror ju allting på hur du väljer att definiera ”Resultat”. Det viktigaste att komma ihåg är dock att du uppfyller de 3 grundläggande förutsättningarna för att lyckas med din träning:

  1. Vettiga kost
  2. Tillräcklig vila
  3. Regelbundenhet i din träning

Gör du det så kommer du med 100% säkerhet att nå synliga resultat av din träning!

Föregående artikelHur Skyddar Man Sig På Internet? – 5 Tips För Bättre Säkerhet!
Nästa artikel5 Fruktiga Margaritas Du Helt Klart Borde Prova!
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!