Allas vår favoritdrog har några tråkiga baksidor…

I Sverige dricker vi sinnessjukt mycket kaffe, så jag tror att alla känner igen den där magiska känslan när koffeinet rusar genom blodet och får oss att tagga till. Att bli hög på koffein är inga konstigheter i dagens samhälle, det är en accepterad drog som man sällan förknippar med biverkningar. Men det finns faktiskt en del biverkningar även om de sällan är speciellt allvarliga så länge man dricker rimligt med kaffe.

Vanliga biverkningar vid överkonsumtion av koffein

Men när man pratar om biverkningar och koffein så handlar det oftast om vad som händer om man dricker för mycket kaffe, här är några av dem:

  • Hjärtklappning
  • Illamående
  • Yrsel
  • Svårt att sitta still

Men man missar nästan alltid de biverkningar som kommer när drogen går ur kroppen, så kallad koffeinbakfylla. För precis som alkohol så är koffein ett gift som kroppen måste göra sig av med, och när det händer så kan det bli lite jobbigt.

Ångest av kaffe, kan man få det?

Det är långt ifrån alla som drabbas av det, precis som med bakfylleångest så kommer vissa alltid att ha svårt att förstå vad man menar. Men vi som får ångest efter att vi druckit kaffe (eller energidrycker för den delen) vet att det inte är inbillning, och vetenskapen håller så klart med.

Som sagt, både alkohol och koffein är gift, och de har en del likheter. I vår artikel: ”Varför får man bakfylleångest?” så kan du läsa om varför man får ångest dagen efter en fylla. Orsaken bakom koffein-ångest är faktiskt nästan precis densamma.

Här nedanför är 2 logiska förklaringar till varför du får ångest av koffein, och här är lite forskning om du känner för att läsa lite ultra-detaljerad fakta om ämnet: NCBI – Common Psychiatric Disorders and Caffeine Use.

1: Stresshormoner

Effekten av koffein är faktiskt ganska lik den av stress. När vi blir stressade (och när vi dricker kaffe) så ökar pulsen och vi blir mer fokuserade. Detta är till viss del en effekt av att nivåerna av stresshormonerna kortisol och epinefrin ökar i blodet, både när det gäller stress och koffein.

Som du förstår så är det sällan positivt med mer stresshormoner om man vill ha ett balanserat sinne.

ångest av kaffe orsak

2: Dopaminerna är slut 🙁

Precis som alkohol så får koffein hjärnan att tömma depåerna av lyckohormonet dopamin. Det är därför det känns så sjukt nice när man äntligen får tag i dagens första kopp kaffe. Eller när man når den där perfekta fyllan som får alla problem att kännas som bortblåsta. Dopaminerna ger dig ett lyckorus, men till ett pris. När drogen går ur kroppen så är depåerna tömda och din hjärna utmattad. Hjärnan orkar därför inte hänga med och producera tillräckligt med dopaminer för att fungera som normalt, och dina depåer kan inte hjälpa tlll att hålla dig glad. Detta leder till oroskänslor och ångest.

Här kan du läsa mer om hur kaffe påverkar våra hjärnor.

varför får man ångest av kaffe

Hur kan man undvika ångest av kaffe?

Precis som när det handlar om att bota bakfylleångest så finns det inga piller som löser alla problem. Anledningen till att du får ångest är som sagt kemisk. Det betyder att allt handlar om hur koffeinet påverkar din kropp och hjärna. Därför är det enda du kan göra att dricka mindre.

Hur kan man lindra ångest av kaffe?

Tyvärr går det som sagt inte att undvika ångest av kaffe (om du är en av de som får ångest av koffein vill säga), men det finns en hel del du kan göra för att lindra ångesten om du fått i dig lite för mycket koffein.

Eftersom orsaken är näst intill identisk med bakfylleångest så gäller samma tips:

1: Gör något roligt!

Den största orsaken till att du har ångest är för att dopamindepåerna är tömda och hjärnan för utmattad för att producera nytt i en vettigt takt. Det du kan göra för att parera det hela är att göra saker du tycker är riktigt roliga. Kolla Yoytube-klipp, kolla på din favoritfilm, umgås med folk med sån där härligt vriden humor så som får dig att skratta, ja du fattar. Kör bara kör!

bota slippa undvika ångest av koffein
Ett extremt effektivt sätt att lindra ångest av koffein!!! (lite orealistiskt kanske, men ändå)

2: Träna

Enligt den forskning som finns på ångest av kaffe så är träning ett extremt effektivt sätt att undvika ångesten. Smäller du i det ett par koppar och börjar känna dig lite nedstämd och uppgiven så är det bästa du kan göra att dra ned på gymmet och köra stenhårt.

3: Gör något spännande

En adrenalinkick kan få dig att ”vakna till liv” och kickstarta kroppen olika ”produktionscentraler”. Detta är dock lättare sagt än gjort, står du på jobbet och börjar känna av koffein-ångesten så kan det vara lite svårt att dra ut och klättra klättervägg eller surfa. Men gör det du kan, kanske kan du leka en spännande lek med en kollega? brottas? bryta arm? Det finns säkerligen något spännande du kan göra om du har lite fantasi.

Sammanfattningsvis

Anledningen till att du får ångest av kaffe är att du tömt hjärnan på lyckohormonet dopamin, samt ökat nivåerna av stresshormoner i kroppen. Detta går tyvärr inte att undvika, så för att slippa ångest av koffein så är det enda du kan göra att sluta konsumera det.
Men tack och lov så finns det en hel del du kan göra för att lindra ångesten. I vår artikel ”4 Tips för att bota bakfylleångest” kan du läsa mer.

Föregående artikelVad Är Randsydda Skor, Varför Är De Så Lyxiga Och Hur Gör Man Dem?
Nästa artikelBlack Velvet – En Magisk Blandning Av Guinness Och Champagne
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.