Koffein är världens vanligaste drog, men hur påverkar koffein hjärnan egentligen?

Koffein intas i mängder varje dag, vi i Sverige ligger i topp i världen när det gäller konsumtion av kaffe och det blir bara mer och mer populärt för varje dag.
Vi vet alla att kaffe, Red Bull och andra koffeinhaltiga drycker gör oss pigga och alterta, men vad händer egentligen i hjärnan?

Så påverkas din hjärna av koffein

När koffeinet når hjärnan så bryts det ned till ytterligare 3 ämnen som alla påverkar hjärnan positivt sett till aktivitet, fokus och energi. Mer om hur varje ämne påverkar hjärnan ser du på bilden nedan.

Kortfattat kan man säga att koffeinet blockerar adenosin-receptorerna i hjärnan. Adesoninet är ett ämne som gör oss trötta och yra samt kontrollerar dopamin-nivåerna i hjärnan, effekten av detta är att vi blir piggare och får lättare att fokusera.

Hur påverkar koffein hjärnan

Vad är den rekommenderade dosen koffein per dag?

400mg är den rekommenderade dagliga maxdosen för vuxna människor. Det motsvarar något av följande:

  • 3 koppar kaffe på 2.3dl styck
  • 5 burkar Redbull (ja, det är mindre koffein i en Redbull än i en kopp kaffe)
  • 8 koppar te på 2.3dl styck

Kan man dö av koffein?

Eftersom koffein påverkar hjärnan så pass mycket så är det även en ”farlig drog”, men inte förrän man kommer upp i extrema mängder. Koffein blir dödligt när man når 10g, det motsvarar ungefär 75 koppar kaffe. Så troligtvis har du hunnit bryta ihop av kissnödighet innan du hinner få i digen dödlig dos.

Hur påverkar koffein hjärnan?

Är du fortfarande intresserad av frågan ”hur påverkar koffein hjärnan” så kan du titta på videon här nedan.

Föregående artikelVeckans slapphetsbekämpare!
Nästa artikelMarint mode – Har det någonsin varit mer inne med marinblått och vitt?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.