Igår var det härligt, idag är det kaoz

Ölen, spriten och vinet flödade igår. Du träffade massa nya människor och släppte på lite spärrar, kanske ett par för många? Kvällen var lyckad, men känslan när du vaknar dagen efter är långt därifrån.

Alla känner vi oss slitna efter en blöt kväll, men många av oss lider även av så kallad bakfylleångest. Ett symptom som de som inte drabbas av den omöjligt kan förstå, men för oss andra så är det katastrofalt. En känsla av meningslöshet och maktlöshet sköljer över en och man kan inte påverka den. Bakfylleångesten är ett faktum.

Men varför får man bakfylleångest då? Det beror faktiskt på 2 saker, vilka du får reda på mer om här nedanför.

Bakfylleångest beror på dopamin

Alkohol ökar produktionen av dopamin, vårt belöningshormon som får oss att känna oss glada och upprymda. Men i.o.m. att alkoholen ökar produktionen av hormonet så kraftigt så blir den delen av hjärnan ”utmattad” och efter ett tag så minskar produktionen kraftigt. Detta känner du inte av när du väl är full eftersom alkoholen ”lyfter upp dig”, men dagen efter kan inte kroppen hänga med och du får en brist på dopamin. Bristen gör att du har svårt att känna dig glad och upprymd, eftersom depåerna är tomma, och det är det som är själva bakfylleångesten, bristen på hormoner som gör dig glad.

Varför får man bakfylleångest
Orsaken i sig är kemisk, men ditt sätt att resonera gör det sällan bättre

Men det beror också på ditt sätt att tänka

Även om bristen på dopamin är den kemiska förklaringen på din bakfylleångest så är även dina egna tankar en viktig faktor.

När du vaknar dagen efter och känner dig allmänt konstig så är det lätt att du drar felaktiga slutsatser. Det är till exempel vanligt att man tänker att man måste ha gjort något dumt, och att det är därför man har ångest. Troligtvis har man inte gjort något konstigt ö.h.t. men eftersom våra hjärnor alltid försöker rationalisera problem och händelser så är det lätt att man skapar en spiral av negativa tankar som leder till mer ångest, och plötsligt är man ännu djupare i skiten.

Vad kan man göra då?

Ja, till att börja med kan du sluta dricka dig så full att du får ångest. Men jag vet tyvärr att det rådet inte alltid är aktuellt, eftersom vissa får bakfylleångest efter bara 3-4 öl, och då är det enda du kan göra att helt enkelt sluta dricka.

Men oroa dig inte, även om det inte går att helt undvika bakfylleångest (eftersom kroppen helt enkelt funkar som den gör) så finns det en hel del saker du kan göra för at åtminstone lindra besvären rejält. Kolla in vår guide: ”4 knep för att bota bakfylleångest!”.

På tal om ångest av gifter som går ur kroppen

Har du någon gång upplevet en känsla av ångest, uppgivenhet och nedstämdhet efter att ha druckit lite för mycket kaffe? Du är inte ensam, det är faktiskt ganska vanligt. Du kan läsa mer om det i vår guide: ”Varför får man ångest av kaffe?

Sammanfattat

Där har du den enkla men tråkiga förklaringen. Kroppen använder upp allt dopamin under den härliga festen, dagen efter vaknar du tom på ”lyckohormoner” och börjar rationalisera din ångest, vilket lätt leder till mer ångest. Tyvärr.

Föregående artikel5 Tips På En Bra Julklapp Till Pojkvännen – För Er Tjejer!
Nästa artikelFrank For Frank By Frank In Colaboration With Frank – *Sponsrad Video*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.