Kostymen ger, och den tar

Enligt en Amerikansk studie gör kostymen dig inte bara jäkligt stilig (om den sitter bra), den ger dig även lite härligt storhetsvansinne.

Syftet med studien var att undersöka hur människors tankesätt påverkas av hur formellt klädda de är. Det de ville mäta var om man kunde se en skillnad mellan abstrakt och konkret tänkande beroende på vilka kläder man bar.
Enligt psykologen Abraham Rutchick vid California State University så är abstrakta tankebanor förenat med ett bredare tänk, något som krävs för gott ledarskap. Konkret tänk å andra sidan leder till att man snöar in på detaljer och det kan få en att stanna upp, istället för att komma till skott. Båda sätten att tänka är så klart värdefulla, men i olika sammanhang.

Det klassiska ”Tvådelade experimentet”

Testet gjordes med två grupper, som man generellt sett alltid gör. Båda grupperna bestod av studenter vid ett känt universitet. Den ena gruppen fick komma till testet i vilka kläder de ville, väl där fick de bedöma hur formell deras klädsel kändes. Efter det så fick de utföra en rad olika tester för att mäta om de bearbetade information på ett konkret eller ett abstrakt sätt.
Den andra gruppen fick tydliga order om att bära kostym.

Studien visade att de i testgruppen som bar kostym tänkte mer abstrakt, och därför tänkte i större banor istället för att fastna vid detaljer. Den visade även att de kände sig mer mäktiga i största allmänhet. En ganska bra effekt måste jag säga.

”Så det finns kanske en anledning till att alla filmskurkar bär kostym”

En intressant detalj i som man kom fram till var också att det inte har någon betydelse hur länge man klär sig formellt, så fort kostymen åker på så kommer ledartänket fram. Men det fanns en annan sak de upptäckte också. Formell klädsel får oss inte bara att tänka i större banor, det får oss även att skapa ett större socialt avstånd till andra människor. Så det finns kanske en anledning till att alla filmskurkar bär kostym.

Föregående artikelTränger Kattungar Igenom Mediabruset?- *Sponsrad Video*
Nästa artikelTänk Utanför Din Låda I Jul – *Sponsrad Video*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.