Det här med manlighet är komplicerat…

Manlighet och klassiskt manligt beteende är väldigt intressant, det finns väldigt mycket man kan säga om det, och det finns väldigt många som är snabba på att kritisera allt som är klassiskt manligt. En del av den kritiken är rimlig och rättvis, men mycket av den är, i min mening, orimlig och felaktig. Manlighet är komplext, det finns många nyanser av det man kan kalla klassisk manlighet, delar av den är förlegad medan andra delar är precis lika relevanta nu som för 800 år sedan.

I den här artikeln tänkte jag titta närmare på det här med klassisk manlighet och plocka fram 4 exempel på klassiskt manligt beteende som än idag är OK i allra högsta grad. Som motvikt så kommer jag även lista 3 saker som kan klassas som klassiskt manliga men som inte är OK, och som egentligen aldrig varit det men som man under väldigt lång tid kommit undan med.

4 Exempel på klassiskt manligt beteende som är OK även på 2000-talet

Vi börjar med de sakerna som fortfarande är OK i allra högsta grad. Några av dem handlar om respekt, andra om saker som länge klassats som klassiskt manliga, och som det inte finns någon anledning att sluta se som manliga.

1: Att hålla upp dörren för kvinnor

klassisk manlighet hålla upp dörren

Går man igenom en dörr och någon annan befinner sig bakom så håller man självklart upp den, oavsett om det är en man eller en kvinna. Men när man öppnar en dörr och folk finns bakom, ja då finns det två sätt att göra det på. Det ena är att gå igenom och sedan hålla upp den åt personen bakom dig. Det andra är att öppna dörren och låta personen eller personerna bakom passera igenom. Vet du med dig att du har en kvinna bakom dig så är det en trevlig gest att öppna dörren och hålla upp den så att hon kan passera före dig. Effekten blir densamma oavsett, både du och kvinnan kommer igenom dörren enkelt och smidigt, men att hålla upp den och låta henne passera igenom före är en trevlig och gammeldags gest som det inte finns någon anledning att skrota.

2: Beslutsamhet och initiativtagande

klassisk manlighet beslutsamhet

Ett klassisk drag hos en alfahane är beslutsamhet och initiativtagande, enkelt förklarat så handlar det om att inte sitta passiv, utan att tydligt och aktivt ta saker framåt. Det här ska så klart inte blandas ihop med att vara framfusig eller bufflig, nej beslutsamhet och initiativtagande är något annat.

2 exempel för att göra det lite tydligare.

I vardagen: ”Vad ska vi äta?

Svaret på den här frågan är aldrig ”jag vet inte…. vad är du sugen på?”. Vet du inte vad personen i fråga föredrar så bör du ta reda på det och successivt jobba dig fram till ett förslag som passar er båda. Var inte passiv, driv situationen framåt mot en lösning, på ett tydligt sätt.

När problem uppstår: ”Va fan, receptionisten sa precis att de vägrar ge tillbaka depositionen för hotellrummet, de påstår att xxx har hänt!

Rätt svar i den här situationen är inte ”aj då, ja jag vet inte vad jag ska säga… vi kan ju prova kontakta kundservice när vi kommer hem sen”. Rätt svar är att ta kommando, och på ett tydligt och beslutsamt sätt, driva situationen mot den önskade lösningen, ducka inte för problemet.

3: Mod

klassisk manlighet mod

Ett ord man tyvärr väldigt sällan hör i modernt tal. Mod, eller att vara modig, är däremot något man borde prata mer om, för det är en fantastisk egenskap, och en som utan tvekan ryms inom 'klassiskt manligt beteende'. Men vad betyder mod egentligen? Vad är mod på 2000-talet?

Först måste vi skilja på mod och dumdristighet eller brist på konsekvenstänkande. Att åka motorcykel utan hjälm är inte modigt, det är idiotiskt. Att våga fightas utan att vara rädd för att bli slagen är inte modigt, det är bara ett tecken på att man saknar konsekvenstänkande.

Mod är heller inte avsaknaden av rädsla, nej mod är förmågan att göra det man är rädd för, trots rädslan.

Att vara modig kan alltså vara att våga hålla en presentation inför en stor grupp människor, eller att säga vad man tycker när andra inte håller med. Det kan vara att säga ifrån när någon blir illa behandlad eller att protestera mot orättvisor.

Att vara modig är i allra högsta grad en egenskap som kan klassas som klassiskt manlig, och en som är extremt värdefull, uppskattad och behövd även nu på 2000-talet.

4: Att göra utrymme för kvinnor på tåg och bussar

klassiskt manligt beteende lämna plats på buss och tåg

Precis som med att hålla upp dörrar så är det så klart vanligt folkvett att lämna plats åt personer med funktionshinder eller seniorer på bussar och tåg. Men vill du slå ett slag för den där delen av klassisk manlighet som är ok och gentlemannamässig, ja då bör du utöka urvalet som du lämnar plats åt även till kvinnor i allmänhet. Varför? För att det är en fin och respektfull gest, du behöver ju ändå inte sitta ned.

3 Exempel på klassiskt manligt beteende som inte är OK

Då kommer vi till de klassiskt manliga (egentligen borde jag nog kalla dem ”gammaldags manliga” snarare än ”klassiskt”, men skit samma) som INTE är OK.

De här sakerna var, och är tyvärr fortfarande, vanliga i både Sverige och resten av världen, och ingen av dem är OK längre, de må ha varit det en gång i tiden när folk hade mindre koll på effekten av ens handlingar, men nu lever vi tack och lov på 2000-talet.

1: Att vissla eller ropa efter kvinnor som går förbi

vissla och ropa efter kvinnor på stan

Det här kan mycket väl vara ärketypen av klassiskt manligt beteende, i negativ bemärkelse.

Tycker du att någon är snygg eller verkar intressant så går man fram till personen i fråga, om hon verkar mottaglig vill säga, och presenterar sig. Att vissla och ropa efter kvinnor på stan signalerar att du ser på dem som boskap, det signalerar också att du är en väldigt osäker person.

2: Hård jargong

klassisk manligt beteende hård jargong

Alla kompisgäng och sällskap som spenderar tid tillsammans regelbundet har en jargong, men all jargong är inte hård och ”mobbande”. Det här är punkt som alla män känner igen. Många gånger under vår uppväxt, och tyvärr även i vuxenlivet, så vi stött på den där hårda grabbiga jargongen som egentligen bara en eller ett fåtal personer i gruppen uppskattar, de andra dras bara med.

Jargongen yttrar sig på många olika sätt men ett klassiskt exempel är att bögförklara någon på helt meningslösa grunder, som att någon har på sig en en gul tröja, för gul är ju en tjejfärg, ”haha, fan vad bögigt! Hörru gumman, kan du inte göra några smörgåsar åt oss andra?” och så vidare, du känner garanterat igen scenariot.

Jargongen kan också yttra sig som meningslösa utmaningar där man bara är cool om man vågar göra något dumt och meningslöst. Vågar man inte så är man så klart bög.

En annan klassisk variant är att man har en massa nedvärderande smeknamn på varandra, killen med lite större framtänder än normalt får så klart kallas råttan, musen eller Splinter (från Turtles). Den rödhåriga killen får heta Pippi Långstrump, rödtotten eller tändstickan. Oavsett vad det är som gör varje person unik så finns det något negativt smeknamn man kan ge honom. Varför? För att personen i fråga som ”bestämmer” i kompisgänget och därför sätter jargongen, är så osäker i sig själv att han safear genom att agera utåt och mobba andra innan de hinner hitta något negativt att säga om honom.

Nu kanske du tänker att det här är sånt som man håller på med på högstadiet, vuxna beter sig inte så där. Du har tyvärr fel, om du spenderar några månader med att tjuvlyssna på lite olika kompisgäng ute på krogen, på badstranden, på stan osv. så kommer du snabbt märka att det är förvånansvärt vanligt även bland vuxna män.

3: Aggressivitet och våld

klassiskt manligt beteende våld och aggressivitet

Genom historien har manlighet och aggressivitet alltid stått nära varandra. I hundratals år har vi haft stora starka krigare som våra ideal. Våld är ett ständigt återkommande tema i berättelserna om Odysseus, Beowulf, Tor, Akilles och Herkules. Dessa män var starka, beslutsamma, snabba och framförallt ganska enkelspåriga i hur de föredrog att lösa saker. Berättelsen om dessa män har i väldigt stor utsträckning format bilden av manlighet här i västvärlden, vilket är grunden till varför manlighet alltid förknippats så starkt med just aggressivitet och våld.

Men det är 2000-talet nu, och i vår värld finns inga jättar, drakar eller gigantiska lejon att ha ihjäl. Våld föder bara våld och med våld kommer misär och en lång rad problem för både offer och våldsutövare. Aggressivitet och våld är helt enkelt jävligt ute.

Men är inte de här sakerna lite gammalmodiga? Kvinnor är ju inte hjälplösa

Gör du de här sakerna av rätt anledning så har de inget med att måla upp kvinnor som hjälplösa att göra, om du tycker det så är du tyvärr retarderad och bör fundera på att exkludera dig ur vår gemensamma genpool.

Nej, de här sakerna symboliserar att man respekterar och uppskattar kvinnor. Du behöver så klart inte sitta ned på bussen, det behöver kanske inte kvinnan i fråga heller behöver, men det är fortfarande en uppoffrande och gentlemannamässig gest, en gest som säger; ”utan er kvinnor är vi män ingenting, så därför vill jag erbjuda dig min plats, för att vara trevlig”.

Sammanfattningsvis

Det här med manlighet och vad som kan klassas som klassiskt manligt beteende är komplicerat. Frågar man någon som är född på 1930-talet så har de ett svar, och frågar man någon som är född på 1990-talet så säger de kanske något annat. Men vissa saker är konstanta, de kommer aldrig förändras, eftersom de helt enkelt handlar om sunt förnuft, respekt och vad som alltid drivit samhället framåt.

4 exempel på klassisk manligt beteende som är OK även på 2000-talet

  1. Att hålla upp dörren för kvinnor
  2. Beslutsamhet och initiativtagande
  3. Att lämna plats åt kvinnor på bussar och tåg
  4. Mod

3 exempel på klassisk manligt beteende som inte är OK nu på 2000-talet

  1. Att vissla och ropa efter kvinnor som går förbi
  2. Hård jargong
  3. Aggressivitet och våld

Håller du med? Tycker du det här är idiotiskt? Oavsett vilket så tycker jag du ska vara lite modig och dela den här artikeln på ditt sociala nätverk ”of choice”, och säga vad du tycker.

Föregående artikelSy I En Knapp – Så Gör Du Det På Enklast Möjliga Sätt!
Nästa artikel5 Mönstrade Tyger Alla Män Bör Känna Till
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.