Kan du hantera folk? Är ditt EQ över medel? Gör testet!

Till att börja med skall vi förklara vad EQ står för, och är. EQ = Emotional Quotient, oftast kallat Emotionell intelligens. EQ är alltså ett mått på hur bra man är på att hantera andras och sina egna känslor.
Kortfattat så handlar EQ om att vara bra på att förstå och hantera andra människor. Det ligger rätt nära det man kallar social kompetens, men är inte exakt samma sak.

Vad är min EQ
”Vad är min EQ?”

En hög EQ är mer imponerande än en hög IQ

Det är självklart alltid positivt att vara intelligent, och att vara bra på att lösa problem, men jag tror den absoluta majoriteten är överens om att det är långt mycket viktigare att vara bra med folk. Att kunna föra sig i sociala sammanhang och att var en allmänt ”skön person” kommer ta dig oändligt mycket längre än klassisk intelligens.

Problemet med EQ

Självklart är inte EQ ett vattentätt mått på hur bra man är på att hantera andra människor och samspela med dessa. Eftersom testerna inte kräver handfast kapacitet, som i ett IQ-test, så går det självklart att fuska för att få ett högre EQ. Är man dock ärlig (vilket man borde vara om man är intresserad av en utvärdering av sig själv) så ger testet ett ganska bra svar.

Testet!

Gänget på Lifehack har satt ihop ett lättanvänt EQ-test, klicka på länken nedanför för att komma till testet.

Vad är min EQ
Vad fick du för resultat?

Slutord

Vad är din EQ? tror du på EQ som ett kvalitativt mått? Dumpa en kommentar här nedanför!

Image credit: Marian Flickr
Föregående artikelAlla länders favoritdryck! – En interaktiv karta
Nästa artikel4 Tips när det kommer till att beställa vin på krogen
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.