Kan du hantera folk? Är ditt EQ över medel? Gör testet!

Till att börja med skall vi förklara vad EQ står för, och är. EQ = Emotional Quotient, oftast kallat Emotionell intelligens. EQ är alltså ett mått på hur bra man är på att hantera andras och sina egna känslor.
Kortfattat så handlar EQ om att vara bra på att förstå och hantera andra människor. Det ligger rätt nära det man kallar social kompetens, men är inte exakt samma sak.

mäta eq

Hur mäter man EQ?

EQ kan mätas på följande tre sätt, där två av dem egentligen är ganska dåliga.

  1. Självutvärdering
  2. Bedömning av andra
  3. Genom ett EQ-test

Låt oss prata lite kort om dessa tre metoder.

Självutvärdering

Att utvärdera sig själv och sin förmåga och sedan rapportera in detta till någon annan är som bäddat för trubbel. EQ handlar ju om hur väl man förstår andras och sina egna känslor och hur man agerar mot andra baserat på denna information. Om man nu tycker att man hanterar den typen av saker bra men egentligen har extremt låg EQ så kommer det ju inte avspeglas i en självrapportering, snarare tvärtom.

Bedömning av andra

Problemet med att bedöma andras EQ är ju att du först måste säkerställa att bedömaren är ett EQ-geni som kan bedöma situationen korrekt/objektivt, och inte lägga in några egna värderingar, vilket så klart är helt omöjligt. Därför är denna metod tveksam och används väldigt sällan.

Genom ett EQ-test

Den här metoden är den mest pålitliga och använda av de tre. Även om EQ handlar om interaktionen mellan människor så är ett test faktiskt det mest pålitliga sättet att mäta EQ. Testet är utformat på så sätt att man svarar på en lång rad frågor som i grund och botten är till för att mäta samma sak, men de är formulerade på olika sätt. Frågorna frågar användaren hur hen skulle reagera i olika situationer med andra människor, och på så sätt får man en bild av hur personens emotionella intelligens.

hur mäter man eq

Testa din EQ nu

Nedanför är en länk till ett lättanvänt EQ-test.

En hög EQ är mer imponerande än en hög IQ

Det är självklart alltid positivt att vara intelligent, och att vara bra på att lösa problem, men jag tror den absoluta majoriteten är överens om att det är långt mycket viktigare att vara bra med folk. Att kunna föra sig i sociala sammanhang och att var en allmänt ”skön person” kommer ta dig oändligt mycket längre än klassisk intelligens.

Problemet med EQ

Självklart är inte EQ ett vattentätt mått på hur bra man är på att hantera andra människor och samspela med dessa. Eftersom testerna inte kräver handfast kapacitet, som i ett IQ-test, så går det självklart att fuska för att få ett högre EQ. Är man dock ärlig (vilket man borde vara om man är intresserad av en utvärdering av sig själv) så ger testet ett ganska bra svar.

Läs mer om EQ och emotionell intelligens

Vill du läsa mer om konceptet EQ och hur man blir bättre på att hantera sina och andras känslor, och vad man gör i olika typer av sitationer, så finns det många böcker på ämnet. Du hittar dem på Bokus, eller BookBeat eller Nextory om du hellre lyssnar än läser.

Sammanfattningsvis om EQ

EQ är kort för Emotional Quotient och är tänkt som ett mått på ens emotionella intelligens, alltså hur bra man är på att hantera och interagera med andra människor.

EQ mäts primärt genom att man gör ett EQ-test, men det går även att mätas genom att man utvärderar andra eller sig själv, även om dessa metoder oftast anses som opålitliga.

En hög EQ innebär att du är duktig på att förstå andra människors emotionella signaler och att du kan agera på dem på ett uppskattat och socialt accepterar sätt. Hög EQ är alltså din förmåga att framgångsrikt interagera med människor.

Föregående artikelFörväntningarna på Kryptocasinon: Innovationer Vi Vill Se!
Nästa artikelSy I En Knapp – Så Gör Du Det På Enklast Möjliga Sätt!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.