Fem mönster du bör känna till

När det kommer till kläder och dess mönster finns det en hel uppsjö. Rutigt är rutigt och prickigt är prickigt kan man tycka, men riktigt så enkelt är det inte. Olika vävningstekniker ger olika strukturer i tyget och ett plagg som uppfattas som enfärgat kan i själva verket vara småmönstrat.
Vi har plockat ut 5 klassiska mönstrade tyger du bör känna till.

1. Hundtandsmönster

Hundtandsmönstrad kostym

Nummer ett du bör känna till är hundtandsmönster. Det förknippas ganska ofta med pepitamönster, även om mönstren inte riktigt är dom samma. Namnet kommer ifrån att man väver ihop rutor som bildar geometriska former och ett mönster som påminner om en hundtand. Traditionellt sett brukar färgkombinationen vara svart och vitt.
När det kommer till herrkläder och hundtandsmönstrat brukar det sällan vara särskilt stormönstrat. En miniversion av mönstret kan du däremot hitta i allt från kavajer till byxor och framförallt finns det stort utbud bland accessoarer. Säkraste kortet om du tänkt bära hundtandsmönstret i färgkombon svart och vitt är på skjortan eller accessoarer. Många kan uppfatta mönstret som rörigt och lite väl hysteriskt när även färgerna är varandras motsatser. Tur är det då att andra kombinationer finns tillgängliga! Blazers i jordnära toner så som beige och brunt eller två gröna nyanser tillsammans är supersnyggt. Även om mönstret är det samma blir helheten mycket lugnare när färgerna går mer hand i hand.

2. Kritstrecksrandigt

Kritstretcksrandig kostym blå

Kritstrecksrandigt är en riktig klassiker. Vanligast är en enfärgad bas så som svart med smala invävda ränder i vitt. Namnet uppkom, ganska självklart, på grund utav att mönstret ser ut som ett streck med krita på en svart tavla.
Även om en kritstrecksrandig kostym alltid har funkat, har trenden kommit och gått. Nu är den tillbaka igen och aldrig varit hetare! Med dom lodräta ränderna får du en smal och längre siluett och inget annat mönster utstrålar mer elegans och lyx än kritstrecksranden. Är den dessutom dubbelknäppt kan du med säkerhet förvänta dig att du ger ett seriöst intryck på mötet.
En kavaj i kraftigare tyg och med mer diskreta ränder är den perfekta höst- och vårjackan.

3. Fiskbensmönstrat

fiskbensmönstrad kostym

Vanligt i bland annat ytterplagg är fiskbensmönstret. Mönstret uppkommer genom att korta och lutande rader vävs i parallella linjer mitt emot varandra. Tyget vävs tätt och är därför det optimala tyget till lite varmare plagg. Tweedkavajen med grovt ylletyg är exempelvis ofta i fiskbensmönster och användes förr mycket både vid jakt och fiske. Delvis för att ylletyget är isolerande och håller värmen, men också eftersom det är relativt vattenavvisande.
Det är också vanligt i linnetyger. Även om tyget är enfärgat ger fiskbensmönstret en helt annan struktur till plagget.

4. Skotskrutigt

Mönstrade Tyger Tartan

Skotskrutigt, eller tartan som det också kallas, är det fjärde mönstret att känna till. Som namnet säger kommer det ursprungligen från Skottland och förknippas ofta mest med kilten.
Det kanske inte är alla som känner sig jätte sugna på att bära kilt, men tyget i sig är fantastiskt! Det roligaste och mest intressanta rutiga tyget om du frågar mig. En halsduk i skotskrutigt i dom klassiska färgerna mossgrönt och rött livar upp vilken tråkig rock som helst.

Skotskrutig scarf schal

5. Glencheck

Glencheck kostym

Sist men absolut inte minst är glencheck eller Prince of Wales-check som är den internationella beteckningen. Du kanske inte känner igen namnet direkt när du hör det, men mönstret känner du definitivt igen när du ser det. Det är nämligen en av den mest klassiska rutan när det kommer till kostymer och kavajer.
Det absolut vanligaste är att svarta och vita trådar vävs ihop och bildar en grå bas med svarta smala ränder. Som kontrast är ofta en blå mer markant linje invävd som även den bildar ett rutmönster.
Till en kavaj i glencheck mönster måste du inte nödvändigtvis bära en enfärgad skjorta. Se bara till att prickarna eller rutorna på skjortan är i mindre skala än rutorna på kavajen.

Föregående artikelÄr Det Dåligt Att Snooza? Ja, Därför Blir Du Tröttare Av Att Snooza
Nästa artikelSpela Bingo – Ett Folkkärt Tidsfördriv!
Modedyrkande småstadskille som lever livet i huvudstaden. Älskar livets goda och finner livsglädjen i materiella ting så som nya skor. Trivs bäst en lördagskväll på dansgolvet tillsammans med vänner, fuldansandes till Beyoncé.