En smart resa är en förberedd resa…

Man vill ju resa smart, inte omständigt och jobbigt. Det kanske säger sig självt, men vad ska man egentligen tänka på för att det ska blir just smart? Här är 3 av våra bästa tips på hur du kan göra dina flygresor smidigare, enklare och mer angenäma.

1: Packa alltid ett ombyte i handbagaget

Även om du ska flyga långt och har en stor väska med alla dina kläder incheckad så är det ingen garanti för att den kommer fram till samma destination som du, åtminstone inte samtidigt som du. Många gånger har jag hört om vänner vars väska hamnat i fel land, och inte kommit till rätta förrän 3 dagar senare. De allra flesta kreditkort kommer se till att du får pengar att köpa nya kläder för, men även den processen kan ta ett litet tag. All den här huvudvärken kan du undvika genom att bara packa ned ett ombyte i ditt handbagage.

Glöm heller inte att packa ned underkläder! Du kommer förvånansvärt långt på bara en extra uppsättning underkläder och en extra outfit i handbagaget.

tips resa smart

Packa kompletterande kläder

Se även till att ombytet i handbagaget kompletterar det du har på dig. Ska du på en varierad resa, alltså en mix av strand, sightseeing och fest, ja då vill du ha ett ombyte av motsatt slag i handbagaget, t.ex. shorts och t-shirt om du har jeans, skjorta och en pullover på dig. Ska du på affärsresa, ja då vill du nog ha en alternativ uppsättning kläder i handbagaget, så att du slipper glida in på ett viktigt möte i t-shirt bara för att en fet gubbe från Liverpool råkade spilla Guiness över din vita skjorta.

2: Avbeställningsskydd är inte en blåsning

När man sitter där och ska boka sin flygbiljett, färja eller sitt hotellrum så dyker alltid alternativtet ”Vill du lägga till avbeställningsskydd?” upp, och nästan alltid känns det som en blåsning. Man tänker; ”Ähh, hur ofta händer det? Ska jag lägga till 300kr varje gång för att en gång på 20 få tillbaka lite pengar? Det lär inte löna sig!!”. Men faktum är att det händer oftare, än du tror, och väldigt ofta så är det utanför din makt att påverka. Själv skulle jag flyga till Krakow för en snabb weekend för något år sedan, och flyget blev då så försenat att jag inte kom iväg i tid, vilket gjorde att både kostnaden för hotellrummet och hyrbilen brann inne eftersom de inte ansvarade för flygets punktlighet. Allt det hade jag kunnat undvika om jag lagt till några hundra för avbeställningsskydd.

På tal om försenade flyg så är den här listan med de 15 vanligaste orsakerna till varför flyg blir försenade ganska underhållande.

resa smart tips

En sidenote: Ha koll på dina rättigheter!

Om ditt flyg skulle bli försenat (som mitt flyg till Krakow blev) eller inställt så har du med största sannolikhet rätt till ersättning. Tack och lov finns det tjänster som hjälper dig få tillbaka pengar vid till exempel försenade och inställda flyg, Airhelp och Flightright är två av dem. Du som resenär behöver inte hålla på och tjafsa med flygbolaget och deras automatiska telefonkundtjänst eller chatbot.

Dessa tjänster har stenkoll på alla EU-regler och sköter alltihop åt dig, så du kan fokusera på att försöka rädda resten av din resa, så som att informera släktingar om att du blir sen/inte kommer, boka av hotellrum, bussturer, restaurangbokningar och så vidare.

3: Klä dig smart

Det är ofta antingen för kallt eller för varmt på flyg, sällan är det perfekt lagom. Tänk därför på att resa i kläder som enkelt låter dig reglera temperaturen. En hoodie med dragkedja är till exempel bättre än en sweatshirt, eftersom du kan öppna hoodien och på så sätt sänka temperaturen. Skjorta och kavaj är också smidigt, eftersom du i full mundering kommer hålla dig varm, men tar du av kavajen och rullar upp skjortärmarna så får du ned temperaturen rejält.

planera smart resa tips

Glöm inte skorna

Se även till att inte resa i dina allra hårdaste skor, eftersom fötterna har en tendens att svullna upp under flygningen. Ett par hårda derbyskor kan då vara rejält obekvämt, så välj istället ett par dressade sneakers eller lite mjukare skinnskor.

Sammanfattningsvis

Här är 3 snabba, men smarta och användbara tips som hjälper dig resa smart och så smärtfritt som möjligt.

  1. Packa alltid ett ombyte i ditt handbagage. Du vet aldrig om någon råkar spilla rödvin på dig, eller om din incheckade väska kommer bort.
  2. Avbeställningsskydd är din vän. Oftare än man tror så behöver man använda dem, och om du behöver avboka en sak, så kommer du troligtvis behöva avboka 3-4 saker till.
  3. Klä dig smart. En flygkabin håller sällan optimal temperatur, antingen är det för varmt eller för kallt. Så klä dig i plagg som låter dig reglera temperaturen så enkelt som möjligt. Lager-på-lager och plagg med dragkedja är dina vänner!

Där har du det, 3 korta men användbara tips som förhoppningsvis kan göra dina kommande resor så smärtfria som möjligt!

Föregående artikel6 Tips För Dig Som Vill Starta En Herrklädesbutik
Nästa artikel5 Saker Att Göra I Uppsala – Golf, Skog Och Skidor!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.