Rulla eller vika upp skjortärmen? Kontrasttyg eller vanlig manschett? Ibland kan det faktiskt vara frustrerande att vika upp skjortärmarna.

Att vika upp ärmarna på en skjorta är inte så lätt som man tror. Har man manschetter med kontrasttyg så vill man gärna undvika att vika själva manschetten och samtidigt låta kontrasttyget synas.
Det finns lite olika sätt att göra det på och de ger alla lite olika resultat. Här nedan är en enkel guide till hur du på bästa sätt rullar upp skjortärmarna oavsett typ av skjorta och manschetter.

Manschetter med kontrasttyg

Har du en skjorta där manschetterna har kontrasttyg (när tyget är en helt annan färg eller mönster) så vill du självklart att detta skall synas då det är en viktig del av skjortan. Samtidigt så vill du även undvika att rulla manschetten eftersom det gör den skrynklig. När du har denna typ av skjorta så är den 'Italienska vikningen' (kallad ”the J. Crew look nedan) det perfekta sättet att vika upp ärmarna på:

  1. Knäpp upp alla knapparna (1-3st) i manschetten
  2. Dra upp manschetten till din armbåge, så att ärmen bli ut och in
  3. Ta tag i den nedre delen av ärmen (den som nu är ut och in) och rulla upp den tills den nuddar manschetten
  4. Rulla den ytterligare en gång så att den täcker halva manschetten. Din manschett bör nu sticka ut högst upp, ungefär i höjd med armbågen (se bilden nedan)
Hur rullar man upp skjortärmarna?
Hur man på bästa sätt rullar upp skjortärmarna

Lite mer Casual

Har du en ”vanlig” enfärgad skjorta så är det inte lika viktigt att manschetten hålls slät och syns när ärmen väl är uppvikt. Ett mer casual sätt att vika upp skjortärmen på är att antingen rulla den hela vägen upp, nedan kallat ”The Basic Roll” eller halvvägs, nedan kallat ”The Casual Forearm Roll”.

Basic Roll är det slafsigaste sättet att göra det på, man ser då hela underarmen och armbågen. Forearm Roll å andra sidan är det vanligaste sättet att vika, tar du en titt runt om dig så kommer du se att 9 av 10 använder sig av den här metoden.
En rekommendation däremot är att alltid rulla upp skjortärmarna på det Italienska sättet (the J. Crew look), där manschetten syns. Dels för att skjortan blir mindre skrynklig och för att det är ett mer ovanligt sätt, vilket gör att du sticker ut mer.

hur viker man upp skjortärmen
2 Klassiska sätt att vika upp skjortärmen på

Ute efter nya skjortor?

Då tycker du skall börja med att kolla in Oscar Jacobson, Arket eller Asos, där hittar du mängder av stilrena skjortor, oavsett vilken stil du föredrar.

Sammanfattningsvis

Det finns ett par olika sätt att vika upp skjortärmarna, och ofta behöver man anpassade sig till hur skjortan är sydd. Har man få knappar i manchetten så kan det vara svårt att vika dem allt för tjockt, och har man väldigt vida ärmar så bör det inte vara några problem att rulla dem flera varv.

Har du några sjysta tips på hur man kan rulla upp skjortärmar? Droppa en kommentar här nedanför!

Föregående artikelHamster tar sig igenom ett ”ninjahus” fullt med hemliga passager
Nästa artikelHur beställer man en öl på Franska?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.