Från en smal gränd i Peking till stark utmanare av normen…

Du som brukar läsa det vi skriver (och förhoppningsvis gillar det) vet att vi har en passionerad relation till klockor. Det är, och kommer alltid att vara, mannens främsta accessoar, vårt verktyg för att sätta en egen prägel på våra outfits, ett sätt att uttrycka oss.

I det här reportaget kommer vi följa en ny spelare på klockmarknaden, Söner By Sweden. Vi kommer gräva i historien bakom klockorna, och titta på hur Freddie Palmgren under 10 år uthålligt tog sin idé till färdig produkt.

Söner By Sweden

Idén bakom Söner By Sweden är att erbjuda eleganta, rektangulära och högkvalitativa herrklockor för den moderna mannen.

Freddie är väldigt noga med att deras klockor ska kännas och synas. De vill inte göra tunna, minimala klockor som kan uppfattas som unisex, nej de vill skapa robusta och maskulina klockor med tyngd i sig, så man verkligen känner att man bär dem.

Söners slogan: ”Stil är personlig, bygger på vår tro att vi alla har en personlig smak och stil och din klocka är en väsentlig del av det.”

Söners mål: ”Är att ge alla män möjligheten att äga en snygg, minimalistisk herrklocka av hög kvalitet och modern design.”

Det var kort om företaget, deras vision, deras slogan och deras mål. Men låt oss nu titta på historien bakom klockorna!

Söner by sweden guldklocka kostym

En idé tar form

Allting började när Freddie var runt 30 år, och var på resa i Kina med en god vän. Hans vän visste att Freddie älskade klockor, och tog varje tillfälle han kunde att, klämma, känna, studera och prova dem. Därför tog vännen med sig Freddie till en föga känd klockhandlare i Pekings utkanter.

Butiken låg i en smal gränd, vaktad av en gigantisk dörrvakt.
Utifrån såg butiken inte mycket ut för världen, men väl inne möttes de av en unik atmosfär. Butiken drevs av en äldre Kinesisk man som försiktigt visade upp sitt sortiment för de båda vännerna.
Freddie fastnade för en rektangulär klocka klädd i guld. Och vips så började idén om Söners unikt designade klockor ta form.

Det skulle dock ta 10 år innan Freddies dröm realiserats och det första exemplaret av vad som skulle bli Söners stilbildande grova men ändå dressade klockor var redo för försäljning.

Skapandet

Freddies tänkesätt och ambition när han under 10 års tid förfinade idén med Söner var att klockorna skulle andas kvalité, bekvämlighet och ikonisk stil, inget skulle lämnas åt slumpen. Allt från design till funktion och produktion behövde planeras och tänkas igenom i minsta detalj.

Här nedanför tittar vi närmare på detaljerna kring Söners klockor:

Formen

Söners klockor är alla fyrkantiga. Detta är något som aldrig kommer att ändras enligt Freddie. Hans vision är som sagt att skapa maskulina klockor som tydligt utstrålar självförtroende. Den fyrkantiga formen är ett steg bort från normen, ett medvetet val för att klockorna ska symbolisera känslan av att ”veta vad man vill ha”.

Alla klockor från Söner har dessutom en välvd baksida. En liten detalj som kan kännas konstig, men när du provat en av klockorna och inser att den sitter som ett smäck, eftersom den följer handledens naturliga form, så kommer du förstå varför detta är en liten, men viktig, detalj.

Söner by sweden silverklocka blå urtavla

Urverket

Efter sina många resor till Asien kändes det inte mer än logiskt att klockorna skulle ha ett Asiatiskt hjärta, ett högkvalitativt kvartsurverk från legendariska Miyota.

Stålet

En klocka ska hålla, länge. Ett måtto Freddie levde efter när han valde stålet som skulle bli klockornas robusta utsida. Han fastnade för ett rostfritt stål av typ 316l. Stålet används i diverse tunga industrimiljöer och är därför oerhört stryktåligt, repsäkert och faktiskt syrafast. Allt för att klockan ska hålla sig fräsch och snygg under många år.

Reptåligt glas

Söners klockor är utrustade med reptåligt safirglas, allt för att öka klockans livslängd.

Lång batteritid

Söners klockor har en batteritid på 3 år. Tacksamt, för det är ju knappast kul att behöva byta batteri var 6e månad.

Självlysande urtavla

För att enkelt kunna använda klockan i mörkret så är urtavlan självlysande.

Vattentålig klocka och läder

Klockan sluter tätt på ned till 50 meters djup och läderarmbandet är dubbelvikt så att det vattenskyddande ytterlädret hamnar utåt, detta för att klockan ska gå att använda även när man simmar.

Alla dessa detaljer bidrar till den välplanerade helhetsupplevelsen, en tålig, stilig, och maskulin klocka som går att bära till allt från t-shirt och sneakers till full 3-delad kostym.

Söner by sweden silverklocka guldklocka blå urtavla

Lanseringen

Året är 2017, och det har nu gått mer än 10 år sedan Freddie först fastnade för den där rektangulära klockan i den lilla butiken i Pekings utkanter. Han har skissat på designer, funderat ut material, bestämt sig för teknik (och gått på en och annan nit under tiden), men nu är det äntligen dags för lansering, klockorna är redo att se dagens ljus och att möta sina bärare.
I Augusti 2017 lanserades Söners första modell, Legacy och försäljningen gick över förväntan. Så nu var det bara att börja fundera på nästa steg på resan.

Söner by sweden silverklocka klockor på sten

Så vad är då nästa steg för Söner?

Försäljningen av Legacy har gått så pass bra att de nu kommer ut med två nya versioner. En svart respektive en vit urtavla, båda med klassiskt index. Söner går även över till Svenskt, vegetabiliskt garvat läder av absoluta världsklass för sina armband – som dessutom även kommer i lite fler färger, bland annat ett med krokodilmöstrad prägling.

Söners klockor

Alla Söners klockor hittar du via knappen nedanför.

Till Söner By Sweden

Gillar du klockor så bör du även låsa vår stora guide: ”Välja klocka efter tillfälle, 4 situationer att tänka på!”, där får du lära dig välja rätt klocka, oavsett om du ska ut på pubben, dra en runda golf eller gå på bröllop.

Föregående artikelHur Spelar Man Mahjong? En Enkel Och Tydlig Guide
Nästa artikelVad Är Akvavit? Allt Du Behöver Veta Om Vår Nordiska Kulturdryck!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.