En guide till rätt klocka, oavsett tillfälle…

Precis som klädesplagg och outfits så har olika typer av klockor sina tillfällen då de passar bäst, en militär-inspirerad klocka med tygarmband passar inte på ett bröllop, och en delikat och tunn dressklocka gör sig inte särskilt bra till en t-shirt, jeans och sneakers.

I den här guiden går vi igenom 4 tillfällen där olika typer av klockor passar bäst. Situationerna nämnda nedan är inte nödvändigtvis tänkta att tas bokstavliga, jobbar du till exempel som bilförsäljare så kan man ju klassa bilhallen som samma ”dressighets-nivå” som ett kontor, och ska du spela hästpolo så kan vi ju klassa det likvärdigt med en golfrunda – ja du fattar vad vi menar helt enkelt.

Kort om olika typer av klockor

välja klocka efter tillfälle tips

Innan vi går in på vilken typ av klocka som passar till vad så bör vi först titta närmare på de olika typerna av klockor vi har att jobba med.
Vill man vara lite effektiv så kan man enkelt dela in klockor i 4 olika typer:

Dressklockor

Dressklockan beskrivs bäst som den klassiska klockan med läderarmband. Här är det dock intressant att skilja på delikata dressklockor och mer maskulina sådana. Delikata är de lite tunnare, ofta runda klockorna med läderarmband. De maskulina är generellt sett kantiga och lite grövre, men fortfarande parade med läderarmband.

Dykare och Piloter

Bilden du får i huvudet om någon säger Rolex, det är det karakteristiska utseendet för dykarklockor och pilotklockor. En jäkla massa stål helt enkelt.

Kronografer

Kronografer kan se ut som både dressklockor och klassiska dykare/piloter men har alltid 2 knappar på sidan och ytterligare 2-3 visare som tillsammans med knapparna fungerar som tidtagarur. Generellt sett har kronografer även väldigt plottriga urtavlor, just eftersom de har fler funktioner än en vanlig klocka.

Sportklockor

Lite grövre klockor, generellt med tygarmband. Man kan kalla dem lite militärinspirerade.

Vill du har mer detaljer?

Vill du läsa mer detaljerat om olika typer av klockor så kan du göra det i vår utförliga guide: ”Allt om olika typer av klockor – från piloter till dykare!”.

De 4 olika tillfällena

Nu när vi lärt oss lite om de olika typerna av klockor så känns det dags att titta närmare på hur man väljer klocka efter tillfälle!

1: Kontoret

klocka i arbetet kontor

Jobbar du på kontor så är klockan den perfekta accessoaren att förhöja din outfit med. Vilka klädkoder som gäller är så klart olika från kontor till kontor, men låt oss anta att du arbetar på ett kontor där folk generellt sett bär skjorta, kavaj, skinnskor osv. Inte nödvändigtvis kostym, men dressat helt enkelt.

Till denna typ av outfits passar de lite mer dressade klockorna, det du vill skippa är helt enkelt de sportiga klockorna.

Klockor som passar

 • Delikata och maskulina dressklockor
 • Dykare/piloter
 • Kronografer

2: Pubrundan

klocka för fest krogrunda pub

Kravet på din outfit beror så klart en hel del på vart du ska ut och dricka några öl, men oavsett vart du ska så funkar det alltid att jobba med klockan som accessoar.

Under en öl-runda med grabbarna så är det såklart fritt fram för alla typer av klockor. Kör på det du gillar helt enkelt!

Klockor som passar

 • Maskulina dressklockor
 • Dykare/piloter
 • Kronografer
 • Sportklockor

3: Bröllop

klocka till bröllop

Bröllop är härliga för oss som gillar att klä upp oss lite. Det blir liksom läge att äntligen få använda kostymerna, de välputsade skinnskorna och diverse accessoarer, som till exempel klockan. När du bär kostym, smoking eller frack på bröllop så finns det bara utrymme för de mest dressade klockorna. Allt annat sänker nivån på din i övrigt delikata och sobra outfit.

På tal om bröllop och klädsel så bör du kolla in vår guide: ”4 Stiltips när du ska välja klädsel till bröllop”.

Klockor som passar

 • Delikata och maskulina dressklockor

4: Golfrundan

klocka för golfrunda

Precis som bröllop så är golfklubbar också en sån där härlig oas i vardagen för oss som gillar att klä oss väl. Det finns mycket man kan säga om det, men personligen väljer jag att se det från en positiv vinkel, jag menar, vem gillar inte när det är rent, helt och välklätt?

Eftersom det finns en viss nivå av klädkod på så gott som alla golfklubbar så är det läge att lämna de vardagliga sportklockorna hemma. I övrigt är det fritt fram att välja mellan dressklockor, piloter och annat likvärdigt.

Klockor som passar

 • Delikata och maskulina dressklockor
 • Dykare/piloter
 • Kronografer

Vilken typ av klocka är då mest mångsidig?

En bra fråga! Efter att vi gått igenom ovanstående 4 tillfällen så kan vi tydligt se att en maskulin dressklocka är den absolut mest mångsidiga typen av klocka du kan äga. Läderarmbandet ihop med en grövre boett gör att den funkar till allt från pubrundor till bröllop.

Alla klockor som förekommer i den här guiden är från Söner, och du hittar dem här www.söner.se.

Herrklockor i guld eller stål med läderarmband från SÖNER

Sammanfattningsvis

Klockan är mannens huvudsakliga accessoar, så det är utan tvekan värt att lägga ned lite tid och energi på sin klocksamling, och på att tänka igenom när och var man bör använda sina olika klockor.
Här är några snabba tips när du ska välja klocka efter tillfälle:

Sportiga klockor med tygarmband och mängder av visare passar bäst i mindre propra sammanhang, så som en pubrunda med dina vänner.
Mellandressade klockor, så som piloter och dykare funkar i de allra flesta sammanhang, men bör lämnas hemma vid de allra propraste tillställningar, så som bröllop.
Dina dressade klockor funkar i alla lägen, förutsatt att de går ihop med resten av din outfit.

Föregående artikelHur Spelar Man Luffarschack – Och Kan Man Ens Vinna I Det?
Nästa artikelHistorien Bakom Världens Mest Sedda Bild – *Reklam*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.