Dessa två fantastiskt stiliga ytterplagg har två olika målgrupper…

Med vintern kommer kylan, och med kylan kommer vikten av ett värmande ytterplagg. Men alla vill vi inte kuta runt i praktiska men lite tråkiga dunjackor. Ibland vill man maximera sin stilighet och ha något som går ihop riktigt bra med resten av sin outfit, och tack och lov så finns både rocken och skepparkavajen, två lika men ändå olika ytterplagg.

Rock eller skepparkavaj, vad passar just dig?

Den här guiden har ett tydligt mål, att gör det enkelt för dig att avgöra om du passar bäst i rock eller skepparkavaj. För plaggen är som sagt både lika men ändå olika, och de har två rätt så olika målgrupper.

Rocken

rock eller skepparkavaj vilken passar mig

Ytterrocken, det mest ikoniska av alla ytterplagg. Den här gamla trotjänaren med anor från 1700-talets soldatmode är ett stående nummer i varje vinterkollektion, och inget tyder på att den skulle bli mindre populär inom de närmaste årtiondena.

Rocken är det mest formella av alla ytterplagg men tyvärr inte det varmaste, faktum är att oavsett hur mycket pengar du lägger på en rock så kommer den inte kunna stå emot den Svenska vinterkylan när den blir som värst i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige är det bara en good old fashioned död björn som räcker till, så vi tar inte med den delen av riket i beräkningarna.
Nej när temperaturen går ned mot -10 och lägre så är det inte så skönt att springa runt i rock på stan. Tack och lov så finns det lite stilhacks som gör att rocken blir användbar hela vintern igenom, jag talar så klart om att bära väst under rocken.

Passar rocken dig?

Men hur vet du då om rocken passar just dig? Här nedanför är lite för- och nackdelar med rocken. Förhoppningsvis gör dem det lättare att avgöra vilket sorts ytterplagg som passar just dig bäst.

Perfekt för dig som är:
  • Över 180cm – Rocken är ett otroligt smickrande plagg för dig som är över medel i längd
  • Normalbyggd eller ”tjock” – Eftersom rocken ger dig en lång och slank siluett så får den dig att se smalare ut

rock eller skepparkavaj vilken passar dig

Mindre optimal för dig som är:
  • Kortare än 180cm – Rocken kapar av din midja, vilket får dig att se kortare ut. Något som sällan är önskvärt om man är under medellängd

Skepparkavajen

rock eller skepparkavaj vad passar mig

Skepparkavajen har sina rötter i Engelska och Amerikanska sjöofficerares uniformer på 1700-talet. Numera är den ett klassiskt plagg som bärs av både civilister och krigsnissar.

Generellt sett görs skepparkavajer i grova ulltyger och har ofta stora tydliga knappar och en grövre krage än en vanlig rock.
Precis som rocken så är det enda problemet med skepparkavajen att den inte kan hålla dig varm när temperaturen kryper ned runt tvåsiffriga minusgrader. Men tack och lov så finns den tunna dunvästen som passar alldeles magnifikt att bäras under skepparkavajen för lite extra värme.

Passar skepparkavajen dig?

Men hur vet du om skepparkavajen eller rocken är bäst för just dig? Här nedanför är lite för- och nackdelar med skepparkavajen. Förhoppningsvis gör dem ditt val av ytterplagg lite lättare.

Perfekt för dig som är:
  • Under 180cm – Skepparkavajen ger dig en tydlig avdelare mellan över- och underkropp, något som får dig att se längre ut
  • Smal eller spinkig – Skepparkavajen skapar illusionen av att din överkropp är större än vad den är, vilket ofta är önskvärt för dig som är smal eller spinkig

rock eller skepparkavaj vad passar dig

Mindre optimal för dig som är:
  • Åt det tjockare hållet – Detta eftersom skepparkavajen gör att din överkropp ser större ut än den egentligen är
  • Över 190cm – Skepparkavajens form gör lätt att det ser ut som att du råkat få på dig en alldeles för kort rock. Är du så här pass lång så passar du definitivt bäst i en stilig ytterrock

Ute efter skepparkavajer och rockar?

Då rekommenderar vi att du kollar in Arket, de har alla riktigt snygga kollektioner av både rockar och skepparkavajer.

Vad passar dig bäst?

Vad passar dig bäst?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

När det gäller stiliga ytterplagg för vintern så finns det något för alla! Rocken är det ultimata plagget för dig som är längre och lite större, den slanka siluetten och det långa tyget tar fram det allra bästa i din kroppshydda.

Är du å andra sidan lite kortare och/eller spinkigare, ja då finns den fantastiska skepparkavajen där som en vän som alltid tar fram det bästa hos dig.

Föregående artikel5 Underhållande Saker Att Göra En Lat Helg
Nästa artikelFluga Och Näsduk Samtidigt – Blir Det Snyggt Eller Är Det Ett Stilbrott?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.