Om det finns ett tips för att att slippa stress så är det att börja tidigt…

Att prokrastinera (Uppskjutarbeteende. Innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktivt undvikande av handlingar, beslut och arbetsuppgifter) är ett enormt omskrivet område, och det står nog med på de flesta människors 'självförbättringslistor' att sluta med det. Men hur lär man sig sluta med det?

Här är en fördel med att inte prokrastinera, en fördel som förhoppningsvis sporrar dig att sluta:

Ju tidigare du gör något, desto mer tid har du över efteråt

Detta är en viktig lärdom i livet. Oavsett om det gäller arbete eller fritid.
Att skjuta upp saker innebär i slutändan bara stress. Stress inför uppgiften och stress inför att nästkommande uppgift kanske redan är på väg att bli försenad den också.

Hur får jag mer tid över?

Förutsatt att du inte ägnar dina dagar åt meningslösa ärenden och uppgifter, så kommer du inte komma ifrån de ärenden och uppgifter du behöver göra, antalet är detsamma. Därför är inte nyckeln till mer fritid och mindre stress att göra färre saker. Nej nyckeln är att göra det du behöver göra så tidigt som möjligt efter att du inser att de behöver göras.

Vad innebär det i praktiken?

Om du planerat att träna på måndagar och onsdagar, gör det då så tidigt som möjligt de dagarna. Har du möjlighet att göra det innan frukost? Perfekt! Tränar du innan frukost så kommer du vara färdig med en stor del av dagens planerade uppgifter medan de flesta fortfarande gnäller över att de inte fått kaffe. Det ger dig lugn eftersom du då inte behöver tänka på det under resten av dagen.

Kan du dessutom gå till Apoteket/Köpa byxor (eller vad du nu behövde göra den här dagen) på lunchen så är du på god väg att ha en helt stressfri och välförtjänt kväll att göra vad du vill.

Motsatsen är att skjuta upp allt till efter arbetet och skynda till Apoteket/Klädaffären och kasta i dig middagen för att hinna träna innan gymet stänger. Kvällen är ren stress, du får ingen fritid och resultatet blir definitivt sämre.

Planering – Nyckeln till att slippa stress

Konsten att lyckas med sina mål och ha en stressfri miljö handlar ofta om att planera. Om du planerar i förväg kan du förutse problem, budgetera med tiden och få mer gjort men med mindre ansträngning.

Om du tror att de mest framgångsrika människorna i historien levde som ”hippies” och lät livet ha sin gång så tror du fel. Planering är en av de viktigaste nycklarna till framgång och ett stressfritt liv. Så börja planera och slipp stress!

Hur får jag mer fritid?
Kom igång tidigt, så får du mer fritid!

Hur bör jag planera mina dagar?

Hur man planerar sin dag är så klart individuellt. Vissa tycker det är behagligt att träna på morgonen, andra har ingen kraft alls innan kl 18:00. Därför finns det inget universellt schema för hur du bör planera din dag.

Det du skall sträva efter är att göra allting som står på agendan så tidigt som möjligt, kan du gå till Apoteket innan jobbet? Utmärkt! Kan du gå upp 10 min tidigare (10 min extra sömn gör ingen nytta ändå) och diska? Bra! Då sparar du tid och energi när du kommer hem.

Hitta ett sätt att pussla ihop dagen så att alla uppgifter slutförs så tidigt som möjligt, och försök klumpa ihop uppgifter med gemensamma nämnare, t.ex. handla, köp byxor och gå till apoteket i en vända, du är ändå inne i stan, varför jaga butiker två gånger? Ring både försäkringskassan och det viktiga affärssamtalet i samma veva, du är redan i rätt mentala läge för telefonsamtal och har telefonen i handen.

Allt detta kan framstå som en självklarhet, men faktum är att uppskjutarbeteende är ett extremt vanligt problem som de flesta är medvetna om att de gör, men de lyckas tyvärr inte bryta vanan.

En planerad dag ger helt enkelt bättre flyt, och tid över.

Föregående artikelFörbättra Din Privatekonomi – 7 Konkreta Tips
Nästa artikelHur Fungerar Onlinespel I Norge?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.