Tåbira är som bekant ingen höjdare…

Nej, illaluktande skor är alltid trist, för när man tar av sig dem så är det väldigt svårt att dölja doften, speciellt eftersom man oftast gör det i samband med att man kommer hem till någon, vilket gör det hela ännu värre eftersom man inte vill inleda en middag eller spelkväll med att stinka ned någons hall.

Tack och lov så finns det så klart lite olika knep man kan ta till för att få bort dålig lukt i skor, så att man kan ta av sig dem utan att skämmas.

Men first tings first, man bör göra sitt bästa för att försöka förebygga att skorna börjar lukta illa över huvud taget!

Så kan du förebygga illaluktande skor

  • Låt skorna vila mellan användningarna. Detta motverkar att bakterier bildas
  • Skaffa innersulor i skinn, de absorberar svett bättre
  • Låt dina skor lufttorka när du tvättat dem, stoppa gärna ned hushållspapper i dem också, då absorberas fukten snabbare och skorna är blötare en kortare tid
  • Köp ett par luktfria sulor
ättikssprit ättika få bort dålig lukt i skor
Ständigt denna ättika…

Så kan du göra för att få bort dålig lukt i skor

Som sagt, det går att förebygga sko-stanken rätt bra, men om du redan misslyckats med det och står där med ett part stinkande skor, då gör du bäst i att ta till något av de här gamla husmorsknepen:

1: Frys skorna

När skorna ligger i frysen så dör bakterierna av minusgraderna. Lägg dem i två separata plastpåsar och frys dem i minst 12 timmar.

2: Ättika!

Som vanligt när det handlar om att få rent saker så är ättika ett perfekt hjälpmedel. Detta skall du dock endast göra på tygskor eller skor i helt vattentåliga material.

Blanda 4 matskedar ättika med 1 liter vatten. Gnid sedan in insidan av skorna med blandningen och låt dem stå över natten. Dagen därpå sköljer du ur skorna ordentligt och fyller dem med hushållspapper så att de torkar ur ordentligt.

3: Bakpulver

Strö bakpulver i skorna och låt stå över natten. Bakpulver neutraliserar Ph-värdet i skorna och kan på så sätt få bort dålig lukt i skor.

Produkter som hjälper dig få bort dålig lukt i skor

Om du provat ovanstående och ändå känner att det inte funkar, ja då kan det vara värt att ta in det tunga artilleriet, nämligen produkter specifikt utvecklade för att motverka dålig lukt i skor. Kolla in de här, förhoppningsvis kan de hjälpa dig:

Problem med svett?

Har du problem med svettningar? Oavsett om det gäller fötterna eller andra delar av kroppen så bör du kolla in vår stora guide: ”Svettas mycket? Gör det här!

Har du några husmorstips som kan hjälpa till med att få bort dålig lukt i skor?

Har du några effektiva tips som vi inte tagit med här? Skicka ett mail till red@obsid.se så uppdaterar vi den här guiden så att fler kan njuta av luktfria skor!

Föregående artikel3 Tips För Bättre Sömn – Saker Som Alla Kan Dra Fördel Av!
Nästa artikel5 Snygga Handskar Som Håller Både Stilen Och Värmen 2021
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.