En humidor är som en lyxsvit för dina cigarrer…

Cigarrer är, och har alltid varit förknippade med med gentlemanna-sporter, spektakulära tillställningar och herrklubbar. En cigarr är ett klassiskt sätt att fira något stort, oavsett om man är en vardagsrökare eller inte. Charmen med cigarrer ligger i det kulturella arvet de har och känslan de skapar.

Vi har tidigare skrivit både om hur man röker cigarrer, 6 klassiska sorters cigarrer och allmänt om cigarrens historia, och i den här guiden tittar vi närmare på humidorer och går igenom allt man behöver veta om humidorer. Vi besvarar de 8 vanligaste frågorna som folk har och försöker som vanligt göra det så enkelt och pedagogiskt som möjligt.

Ute efter en humidor eller cigarrer att fylla den med?

Är det dags att investera i en humidor, och de cigarrer du så klart vill fylla den med så bör du kolla in Cigarrrummet, de har massor av Cigarrer av olika slag, allt från Arturo Fuente och Bentley till San Cristobal och Cumpay. Cigarrrummet har även ett stort utbud humidorer, så oavsett vad du behöver för att vidareutveckla ditt cigarr-intresse så har dem det.

hur ofta ska man fylla på en humidor

8 Vanliga frågor om humidorer och cigarrförvaring

Här hittar du de 11 vanligaste frågorna om cigarrförvaring och humidorer. Enkelt och koncist besvarade.

1: Hur fungerar en humidor?

En humidor fungerar genom att upprätthålla en konstant luftfuktighet och temperatur som är idealisk för att bevara cigarrer på lång sikt. Detta åstadkommer den genom att använda en fuktighetsabsorberande apparat för att hålla luftfuktigheten på en konstant nivå, och cederträets porösa natur hjälper till att absorbera fukten och sprida den jämnt över cigarrerna. Den skapar alltså en kontrollerad miljö för cigarrer, där luftfuktigheten och temperaturen är optimerad för att bevara kvaliteten och smaken på cigarrerna.

2: Hur fuktar man en humidor?

Innan användning måste den först fuktas. Det gör man genom att placera en skål med vatten inuti humidorlådan. Den ska sedan stå där i allt från någon vecka upp till månader beroende på hur stor humidor du har. Men de vanligaste, för c:a 50 cigarrer, kräver någonstans 3-4 veckor innan den är optimalt fuktad för användning.

3: Hur ofta ska man fylla på en humidor?

Hur ofta den behöver fyllas på beror på storleken på humidorlådan, antalet cigarrer som förvaras i den och fuktighetsnivån i omgivningen. Som en generell riktlinje bör en humidor fyllas på ungefär en gång i månaden. Men det är alltid bäst att övervaka fuktighetsnivån regelbundet och fylla på efter behov för att säkerställa att cigarrerna förvaras under optimala förhållanden.

4: Vad förvarar man i en humidor?

Kanske en basal fråga, men ändå intressant. Cigarrer förvaras i en humidor för att skydda dem från för hög eller för låg luftfuktighet och temperatur. Det är inte konstigare än så.

5: Hur bygger man en humidor?

Om du är en riktig entusiast och vill bygga en egen humidor så krävs det en hel del arbete och planering. Men i grund och botten handlar det om att bygga en låda med ett tätt lock, insida av cederträ och en fuktighetsabsorberande apparat.

6: Hur länge håller cigarrer i humidor?

Om humidorförhållandena är korrekta, kan cigarrer hålla i flera år eller till och med årtionden.

7: Hur förvarar man cigarrer utan humidor

Cigarrer kan förvaras i en tättslutande plastpåse med en fuktighetsabsorberande produkt, till exempel en Boveda-påse eller en fuktig svamp, eller i en burk med tättslutande lock.

8: Hur länge håller en cigarr utan humidor?

Utan en humidor kan cigarrer hålla sig i ungefär en vecka till en månad, beroende på luftfuktigheten i omgivningen.

fukta humidor cigarr

Sammanfattningsvis

Ska du förvara cigarrer mer än några dagar så behöver du en humidor, vilket är en tät trälåda som håller en konstant temperatur och fuktighetsnivå, detta för att cigarrerna ska kunna förvaras utan att tappa kvalité.

Innan du börjar använda en humidor så måste den först fuktas, vilket görs genom att du ställer in en skål vatten i humidoren några veckor. När den nått en optimal fuktighetsnivå så är den redo att förvara dina cigarrer, som om de vore i en lyxsvit med room service.

Cigarrförvaring utan humidor är inte att rekommendera, öppet i rummet så håller en cigarr max någon vecka, lite beroende på luftfuktigheten i rummet så klart.

Föregående artikelPlantera Häck – Vad Ska Man Tänka På? Här Är Tre Värdefulla Tips!
Nästa artikel48 Klocktermer Du Bör Känna Till Om Du Gillar Klockor
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.