Stress är som en pest som äter upp dig inifrån…

Det är ingen hemlighet att stress är kopplat till överansträngning och det är oftast under arbetstid som vi blir utsatta av just detta. Det kan handla om presentationer som ska hållas, möten som du bör gå på och andra deadlines som du måste följa. Det finns dock givetvis andra händelser i våra liv som också kan göra oss stressade, speciellt om du dessutom har både barn och fru att ta hand om. Det kan till exempel vara en flytt som ska göras, något större i livet som håller på att ändra sig, räkningar som ska betalas och så ska du även hinna med träningen, äta rätt och göra allt det där som du behöver göra för att ta hand om dig själv också. Det är många bollar i luften samtidigt helt enkelt och det är just det här som kan göra oss stressade.

Det spelar egentligen ingen roll om det är under arbetstid som du känner dig överansträngd eller om det är i ditt privatliv, det finns en del tips och trix som du kan ta åt dig, för att faktiskt minska stressen både på och utanför arbetet. Här listar vi 4 framgångsrika saker du kan göra för att minska stressen en gång för alla.

1: Fokusera mer på nuet

minska stressen fokusera på nuet

Att fokusera på nuet är lättare sagt och gjort, såklart. Speciellt om du spenderar mestadels av dina timmar på ditt jobb. Här vill man så klart utveckla företaget för att bli framgångsrikt i just framtiden. Det kan också vara precis lika svårt att utföra detta i ditt privatliv eller i hemmet. Sanningen är, vilket också en drös av olika framgångsrika människor berättar, att vi egentligen bara har här och nu. Idag finns det en rad olika tips du kan göra för att leva mer i nuet, allt från att läsa olika självhjälpsböcker, (t.ex. boken Eat That Frog) till andra speciella övningar du kan testa dig fram med.

Givetvis kan man planera för framtiden och göra det bästa av tiden vägen dit, men det är inget som vi egentligen kan påverka här och nu. När vi i så fall gör våra val, så gör vi valen precis nu och det är dessa val som därefter skapar vår framtid. Så att börja fokusera på vad du kan göra precis nu i den här sekunden, kommer göra att du inte bara når dina mål snabbare, utan det kommer också göra så att din ångest för framtiden kan lägga sig lite.

2: Åk iväg på semester titt som tätt

minska stressen resa

Det är viktigt att du får komma ifrån det vardagliga livet ibland. Det kan vara väldigt enkelt att fastna i sina rutiner och på så sätt glömma bort att ta tid för sig själv eller för sin familj. En resa är ofta det mest effektiva sättet att minska stressen tillfälligt.

Under vardagarna har vi en tendens att fortsätta tänka på arbetet, även om vi inte är på jobbet längre utan har helg eller semester. Därför är det värt att åka iväg på en långsemester titt som tätt under året, så att du kan släppa allt som har med det vardagliga livet och bara få njuta av att leva.

En semester ger dig också perspektiv på saker och ting. Det är svårt att se saker för vad de verkligen är när man är mitt upp i dem. Åker du på semester så kan du se på ditt vardagsliv med andra ögon och från en annan vinkel. Det kan hjälpa dig identifiera saker som skapar stress och som du borde ta tag i.

3: Skapa egen tid för dig själv

minska stressen egentid

Med så många saker och krav som ställs på dig varje dag, så kan det vara enkelt att glömma bort sig själv ibland. Det spelar ingen roll om det är arbetet, familjen, släkt eller vänner som tar upp din tid allt för mycket, det är viktigt att du faktiskt tar tid över för dig själv så att du kan samla ihop din energi och på så sätt så du kan hantera problemen enklare. Det behöver inte vara en alltför lång period som du tar, utan det kan gott och väl räcka med en promenad titt som tätt, åk iväg på bio själv eller köp något fint till dig i present. Det viktigaste är egentligen att du bara får umgås med dig själv ibland också.

4: Ta hand om din kropp med rätt näring och bra träning

träna för mental hälsa

Det är många läkare och forskare som länge har vetat om att när man tar hand om sin kropp så mår man bäst, både via det man äter men också genom en regelbunden träning. Det är inte bara ens fysiska kropp som mår bättre och får mer energi om du tränar, utan ditt psyke mår också mycket bättre om du tränar. Serotonin och andra ämnen utsöndras när du tränar och det är just dessa ämnen i din hjärna som får dig att må bra. Ju bättre du mår, desto lugnare kommer du känna dig inom dig och på så sätt så kommer du kunna hantera stressiga situationer mycket enklare än annars.

Bonustips: Lyssna på böcker om stresshantering

Många visa och kloka ord har skrivits om att hantera stress och hitta lugnet i livet. Vill du ta tag i detta och bli bättre på att lära känna dig själv och förstå dina reaktioner i livet så rekommenderar vi dig att lyssna på böcker på ämnet. Varför lyssna och inte läsa? Jo för vår erfarenhet är att det kan vara svårt att hitta ro nog att läsa när man är stressad, därför kan det vara bättre att slå två flugor i en smäll och lyssna på en bok samtidigt som du går på en promenad i skogen, som är erkänt avstressande.

Bra böcker att lyssna på hittar du på BookBeat och Nextory.

Sammanfattningsvis om att minska stressen

Detta är bara några få alternativ som du kan börja testa om du känner dig stressad idag. Det är viktigt att komma ihåg att livet faktiskt är till för att levas, inte överlevas. Känner du således att stressen är ett alltför stort problem i ditt liv, då kan du i så fall ta professionell hjälp så att du också kan njuta av ditt liv. Det finns massor av olika knep som du kan ta till dig, men ingen annan människa kan dessvärre göra något för dig helt och hållet. För att kunna göra en förändring så är det först du som måste besluta dig för att försöka lösa din stress, därefter kan du givetvis ta hjälp av andra!

Föregående artikelTa Dig Upp I Googles Topp Med En Proffsig SEO
Nästa artikel5 Färger Som Passar Till Grått – Så Matchar Du Med Finess!
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.