Tänk på det här när det är dags att plantera häck…

Bor du i hus eller radhus så vill du minimera insynen utan att skapa en bunker, det är här häcken kommer in i bilden. Ett högt plank runt hela tomten skulle så klart ge ännu bättre skydd mot insyn, men det skapar ju också en känsla av fängelse…

I den här guiden ger vi dig 3 konkreta tips när det kommer till att plantera häck. Vi tipsar om växter, dränering, näring och att skapa bra förutsättningar för dina häckväxter att gro!

1: Vintergrön är att rekommendera

Vi rekommenderar starkt att satsa på en vintergrön häck. Med det menas att plantorna som häcken består av inte tappar löven eller grönskan på vintern. En vintergrön häck gör jobbet året runt, en häck som tappar all grönska på vintern gör ju liksom bara halva jobbet kan man säga.

Fyra vintergröna häckväxter som är universellt uppskattade

  1. Idegran (Taxus baccata) – Detta är en klassisk vintergrön häckväxt som har varit populär i århundraden. Idegran har mörkgröna barr och en tät växtsätt som gör det till ett utmärkt val för en tät och hög häck. Idegran trivs i full sol till delvis skugga och är ganska tålig mot kalla temperaturer.
  2. Liguster (Ligustrum vulgare) – Liguster är en annan vanlig häckväxt som är vintergrön. Det är en snabbväxande växt som kan klippas till en tät häck. Liguster har små gröna blad och trivs i full sol till delvis skugga. Det är också mycket tåligt mot kalla temperaturer. Du hittar massor av olika Ligustrum på Häckväxter Heijnem.
  3. Tuja (Thuja occidentalis) – Tuja är en annan vintergrön häckväxt som är populär på grund av sin snabba tillväxt och sin tätväxande karaktär. Den har mjuka barr och trivs i full sol till delvis skugga. Tuja är också tålig mot kalla temperaturer och är ett utmärkt val för en hög häck.
  4. Cypress (Cupressus)Cypress är en vintergrön häckväxt med smal, spetsig form och mjuka barr som kan klippas till önskad form. Den trivs i full sol till delvis skugga och är tålig mot kalla temperaturer. Dock kan cypresser vara mer känsliga för sjukdomar och skadedjur jämfört med vissa andra vintergröna häckväxter. Men har du koll på häcken och tar hand om den ordentligt så bör det inte vara några problem.

2: Dränering och näring

Se till så att jorden där häcken ska stå är väldränerad annars riskerar plantorna att drunkna eller ruttna. Du vill också vara säkerställa att jorden är näringsrik, så att häcken kan ta sig ordentligt.

Båda dessa saker gör du enklast genom att gräva ut marken där häcken ska stå minst 40-50cm djupt. Sedan lägger du singel eller grus i botten, sedan sand och slutligen fräsch jord och gödsel, sedan sätter du plantorna. Gör du det så maximerar du chanserna att häcken tar sig fint.

anlägga häck tips

3: Rensa marken

Det är mer komplicerat än man kan tro att få växter att gro där man vill. Det är tyvärr inte så enkelt som att sätta ned några plantor och vips så har man en häck.

Två saker du vill göra innan du sätter igång att plantera häck:

  1. Rensa bort ogräs och andra växter – Vill du att din nya vintergröna häck ska ta sig ordentligt så måste du rensa bort andra växter som konkurrerar om näring och solljus.
  2. Ta bort stenar och rötter – Rötter och stenar kan göra det svårt för häcken att få fäste och sprida ut sina rötter ordentligt. Du tjänar på att lägga ned några extra timmars arbete på att rensa bort sådan.

Sammanfattningsvis om att plantera häck

Plantor och levande ting är sällan så enkla som att bara placera ut och glömma. Det krävs förberedelser och skötsel för att det ska bli bra.

Här är våra tre bästa tips till dig som ska plantera häck:

  1. Välj vintergröna plantor – De gör jobbet året runt. En häck som tappar grönskan på vintern är ju rätt oduglig halva året.
  2. Dränera ordentligt och förbättra näringen – Förbered marken där häcken ska stå genom att säkerställa att marken är väldränerad (att vatten inte samlas där och dränker plantorna) och förbättra kvalitén på jorden med extra gödsel innan du sätter plantorna, så att de får en riktigt bra start!
  3. Rensa marken på sten och rötter – Stenar och rötter från andra växter stör häckplantorna, och ska du ha en fin och tät häck så är det viktigt att de har bästa möjliga förutsättningar för att gro. Så lägg lite extra tid på att rensa området ordentligt.

Lycka till och hoppas att häcken växer sig stark!

Föregående artikelSlipp Skador Och Oro – 4 Fördelar Med Att Anlita Flyttfirma
Nästa artikelHumidor – Allt Om Cigarrförvaring – 8 Vanliga Frågor Besvarade
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.