Hur mycket tjänar man på Spotify egentligen?

Det Svenska musikundret Spotify är en självklarhet för alla moderna människor. Vem vill köpa skivor tillverkade av plast, som sen ligger och skräpar och stökar till hemma? Det är ju en rätt korkad grej att göra när man kan ha allt i telefonen. En no brainer helt enkelt.

Men Spotifys populäritet, och kanske ännu mer Netflix-serien The Playlist, väcker dock en fråga, Hur mycket tjänar artister på Spotify egentligen? Kan de livnära sig på att du streamar deras musik?

Data från 2011 jämfört med 2023

Den har artikeln publicerades först 2014, baserad på data från 2011, men vi har nu uppdaterat den i samband med Spotify-serien The Playlist, eftersom många hörde av sig och undrade om siffrorna fortfarande stämde. Så låt oss jämföra.

Hur mycket tjänade man på Spotify 2011?

I infografiken längst ned på sidan ser vi att Spotifys Premiumkunder (vanliga betalande kunder) genererar 0,075kr per lyssnad låt, eller stream. Det innebär att för varje 100.000 streams så tjänar t.ex. Kanye West alltså 7500kr (innan skatt o.s.v.). Men på Franska Beezik är det en helt annan story, här skulle Kanye West tjänat 50,400kr för motsvarande antal streams. Så hade den tjänsten funnits kvar så hade det ju varit en betydligt bättre deal per stream i alla fall, men i slutändan handlar det ju så klart om antal streams snarare än betalning per stream och Spotify fullständigt dominerar ju Streaming-branschen.

Hur mycket tjänar man på Spotify nu i 2023?

Här är data direkt från STIM, organisationen som ser till så att det betalas ut pengar för spelad musik på radio, streamingtjänster, TV osv.

  • Spotify Premium: 1,50 öre per lyssning
  • Spotify Family: 0,67 öre per lyssning
  • Spotify Student: 0,66 öre per lyssning
  • Spotify Free: 0,30 öre per lyssning

Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa pengar inte går direkt till artisten, utan det är  den totala ersättningen som betalas ut, som sedan skivbolag, artist, låtskrivare osv. ska dela på. Man brukar förenkla detta och säga att artister tjänar ungefär 3,8 öre per stream på Spotify i Sverige. Det innebär att för varje 100.000 streams så tjänar t.ex. Taylor Swift och Drake alltså 3800kr (innan skatt o.s.v.). Detta skulle alltså betyda att artisterna får ca 50% mindre betalt nu i 2023, än 2011.

Datan är dock inte helt ren

Det är viktigt att nämna att vi tyvärr inte vet om datan från 2011 var baserad på ersättningen som gick direkt till artisten eller om det var den totala ersättningen som sedan skivbolag, låtskrivare och artist skulle dela på. Det gör det så klart knepigt att jämföra 2011 med 2023 i frågan, ”Hur mycket tjänar man på Spotifty?”.

Vår gissning är också att alla artister har olika deals med sina skivbolag, vissa får en större andel av ersättningen per stream, och andra får mindre. Men man kan säga att en bransch-standard är att ersättningen för en stream är ca 3,8 öre i 2023.

mycket tjänar artister på Spotify

Kan de leva på det här?

Det är en bra fråga, och svaret varierar så klart från artist till artist. Har man 2000 streams per månad så räcker det knappt till en limpa bröd, men har man en miljon streams per månad så blir det ju ändå ca 38.000kr, bara från Spotify. Sen gäller det ju att turnera, sälja merch och så klart finnas med på andra plattformar. Så jag skulle säga ja, har man en miljon streams i månaden på Spotify så kan man absolut leva på det. Allt handlar ju om hur girig man är. Jag menar, varför ska en artist tjäna flera miljoner kronor i månaden när en sjuksköterska tjänar 25.000kr i månaden? Det är ju rätt ologiskt egentligen.

Infografik – Hur mycket tjänar artister på Spotify?

Nedan ser vi en infografik från 2011 som snyggt sammanställde den dåvarande streamingmarknaden och hur mycket ersättning artister fick på olika plattformar.

hur mycket tjänar artister på spotify
Hur mycket tjänar artister på Spotify egentligen?
Föregående artikelSå Skapar Du Ett Lugnt Och Harmoniskt Sovrum
Nästa artikelHur Lång Ska Skjortan Vara Om Man Har Den Utanför?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.