Hur kommer det sig att man rycker till när man somnar?

Du vet hur det är, du ligger i sängen, håller på att dåsa bort. Kanske tittar du på en dokumentär eller en semi-intressant tv-serie. Ögonen sluts sakta men plötsligt, BAAAM! så sparkar du till med benet som om du skulle lägga en straff i en fotbolls-VM-final, och självklart väcker du dig själv. Oerhört frustrerande, och lite roligt. Men vad beror det på egentligen?

Enkelt förklarat så kan man säga att det handlar om två av hjärnans system som bråkar med varandra. System 1; Det retikulära aktiveringssystemet, ansvarar för att du känner dig vaken, pigg och alert. System 2; Den ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är det system som tar över efter system 1 när du somnar.
Det som händer är helt enkelt att system 1 försöker hålla kvar kontrollen över kroppen när system 2 står och knackar på dörren och ber om att få ta över. Detta skapar i vissa fall ofrivilliga ryckningar i kroppen, även kallade sömnryckningar.

Helt ofarligt

Fenomenet med att man rycker till när man somnar är självklart helt ofarligt. Men om du tycker de är lite obekväma så kan du minimera dem genom att:

  • Undvik koffein efter lunchen
  • Undvik stress
  • Undvik att träna på kvällen

En video så klart

Självklart har vi även tagit med en video för dig som inte orkar läsa utan hellre bara får fenomenet med att man rycker när man somnar till förklarat för dig.

Varför rycker man till när man somnar?

Föregående artikelÄr Gurkmeja Nyttigt Eller Bara Ännu En Ny Trend?
Nästa artikelNya Intryck Ger Nya Perspektiv – *Sponsrad Video*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.