Dinosaurier, grottmänniskor, franska mynt och sex. Livet är fyllt av myter

Även om vi generellt sett är ganska allmänbildade i Sverige så finns det fortfarande några djupt rotade myter, man skulle kunna kalla dem ”vanliga missuppfattningar”. Det här är saker som de flesta av oss fått höra sedan tonåren, och som regelbundet kommer upp i samtalsämnen. Men nu är det dags att samla några av dem och höja allmänbildningsnivån ett snäpp till.

Kolla även in ”16 Sanningar som låter som helt vanliga lögner”.

Vanliga missuppfattningar
10 Vanliga missuppfattningar!

1: Vi använder bara 10% av hjärnan

Kanske en av de konstigaste myterna egentligen. Varför skulle vi bara använda en tiondel av vår kapacitet? Ingen varelse på jorden är skapt på det sättet. Jag antar att det är lite av en drömmande myt, för tänk om man skulle kunna använda 90% till! Hur som helst så är det en fet myt. Vi använder självklart inte bara 10% av hjärnan.

2: Guldfiskar har bara 3 sekunders minne

Helt felaktigt har guldfiskar länge varit vårt ”Go to animal” för att påpeka att någon är glömsk. Men självklart stämmer inte detta. En guldfisks minne sträcker sig faktiskt hela 3 månader.

3: Människor och dinosaurier levde samtidigt

Jag vet, det är helt sjukt, men en ganska stor del av USAs befolkning tror på allvar att människan levde sida vid sida om dinosaurierna. Och om en stor del av dem lever i den villfarelsen så finns det säkerligen en hel del Svenskar som gör det också.
Joråsatte…

4: Vänster och höger hjärnhalva definierar en person

Här är en myt som till och med jag trodde på fram till och med för något år sedan. Det har visat sig att den högra hjärnhalvan kan lära sig klassiska ”vänterhalvan-saker” och vise versa. Det är alltså inte så att man kan definiera en person baserat på vilken hjärnhalva som är dominant.

Men tycker du att det är intressant att veta så är det bara att göra testet du hittar i vår artikel: ”Vilken hjärnhalva är dominant?

5: Ett mynt som släpps från Eiffeltornet dödar om det träffar någon i huvudet

Mythbusters har testat detta och maxhastigheten för ett mynt som släpps från den höjden är inte i närheten av dödligt. Eventuellt får man ett blåmärke. Det sjuka med den här myten dock är att det ligger ”drivor” med mynt på Eiffeltornets olika avsatser. Folk är uppenbarligen sugna på att testa.

6: Alkohol gör dig varm

Det som händer när du dricker alkohol är att blodkärlen närmast huden vidgar sig. Vilket kan ge illusionen av att du blir varmare. Det som egentligen händer att du mycket lättare blir kall, eftersom blodådrorna lättare kyls ned. Ironi.

7: Sex före en match sänker prestationen

Ännu en ganska djupt rotad myt. Många tester har gjorts och inget tyder på att sex innan match skulle vara negativt. Tvärtom så visar testerna att det, rent fysiskt, kan vara bättre att ha sex innan en match. Däremot så är alla människor olika och vissa kan säkerligen påverkas mentalt.

8: Badar du direkt efter att du ätit så kan du få kramp

Det är faktiskt tvärtom. Risken för att få kramp ökar om du har brist på mineraler och salter i kroppen. Så det är egentligen bättre att äta precis innan du badar.

9: Rakar man sig så får man grövre skäggväxt

Nej, nej, nej. Varför skulle man få det? Hårets grovhet styrs i hårsäcken, du är ju inte där nere och meckar när du rakar dig. Eller hur?

10: Alkohol dödar hjärnceller

Inget tyder på att alkohol skulle döda hjärnceller. Fortsätter man på det ämnet så är det värt att nämna att man hela tiden skapar nya hjärnceller. Mer eller mindre allt du kunde om hjärnceller är alltså fel.

Sprid kunskapen!

Nu när du fått chansen att spräcka lite myter så bör du ta ditt samhällsansvar och dela den här informationen vidare. Gör det genom att sprida vår härliga infographic!
Har du en blogg eller site? Kör hårt, lägg upp infon och låt folk lära sig!

Föregående artikelHär är nästa Gangnam Style och What Does The Fox Say – Äntligen!
Nästa artikelLibratone Zipp – Bärbart, snyggt och lätt att använda!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.