En av de mest uråldriga av alla myter är den klassiska ”Dödar alkohol hjärnceller?”, men är det en myt eller sanning?

Först kanske vi skall gå in på lite grundläggande fakta. Ren alkohol dödar definitivt dina hjärnceller vid direktkontakt, och inte bara dem, utan mängder med andra celler och levande organismer, eftersom alkohol är desinfekterande.
Däremot så är det faktiskt så att den mängd alkohol du kan få i dig utan att dö av alkoholförgiftning är för liten för att dina hjärnceller skall börja förstöras.
Detta bevisades i en studie av Grethe Jensen and co. (1993)

Så kortfattat kan man säga, Ja, det är en myt. Även fast vi rett ut det så är det ändå viktigt att titta närmare på den gamla myten om att hjärnceller dör om du dricker alkohol, för det ligger en del sanning i den.

Alkohol skadar din kropp och din hjärna

Vi ställer oss frågan igen, ”Dödar alkohol hjärnceller?”, svaret är som sagt nej, det är en gammal myt. Det är dock osäkert hur den uppstod men det finns faktiskt indirekt sanning i den så den skall inte avfärdas som ingenting. Din hjärna tar skada av alkohol, även om den inte dödar några hjärnceller.

När du dricker alkohol så tar dendriterna i hjärnan skada. Dendriterna fungerar som en telefonledning mellan dina hjärnceller och är deras sätt att kommunicera med varandra. Långvarigt drickande leder alltså successivt till att hjärnan får svårt att skicka signaler till rätt delar.
Detta är självklart ett rätt allvarligt problem, men ny forskning visar dock på att dendriterna återuppbyggs relativt snabbt så snart man slutar sitt regelbundna alkoholintag. Produktionen av dendriter stannar av vid alkoholmissbruk, men återupptas om man återgår till en vettig livsstil.

Så, är det bara att skåla på nu utan att oroa sig?

Självklart inte. Den gamla frågan ”Dödar alkohol hjärnceller?” må vara motbevisad, men alla de andra negativa effekterna kvarstår fortfarande, för att inte tala om all sociala problem som uppstår i samband med regelbundet drickande.
Så även om dina hjärnceller inte direkt dör av att dricka alkohol, eller ens mycket alkohol regelbundet, så är det en extremt idiotisk idé att ha en livsstil där du löper risk för alkoholism.

Skall man dra en slutsats av det här så är det att ingenting har förändrats. Att dricka alkohol allt för ofta är fortfarande skadligt och helt enkelt bara dumt. Dricker du däremot med måtta så behöver du inte oroa dig, dina hjärnceller kommer inte att successivt förstöras för varje öl du dricker tills du ligger som en grönsak på golvet.

Föregående artikelDet bästa från TV-Shop! – 3 minuter av härliga infomercial-fails
Nästa artikelIntrolåten till Fresh Prince in Bel Air Översatt i Google Translate
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.