Att ligga innan en viktig match är enligt gamla rön något negativt. Man skall vara avhållsam för att bygga upp testosteronet och frustrationen inför matchen. Muhamed Ali var alltid avhållsam upp till 6 veckor inför varje match. Men funkar det verkligen?

Finns det någon som helst vetenskaplig forskning på ämnet eller är det bara något befängt som tränare säger? Vi vet ju att tränare är kända för att hitta på lite allt möjligt, som t.ex. att många ishockeytränare påstår att pucken inte kommer upp i maxfart förrän efter några meter vid ett slagskott, *facepalm*.

Självklart stämmer det inte att sex innan match skulle vara något negativt, Modern forskning visar faktiskt att det är tvärtom, testosteron ökar efter sex. Forskningen visar även att Styrka, Uthållighet och Explosivitet är helt opåverkade av sex.
Ytterligare så visar undersökningarna att sex ökar produktionen av smärtblockerande hormoner i upp till 24h, något som kan vara mycket välkommet när man utövar tuffare sporter så som boxning, hockey eller rugby.

Psykologiska effekter?

Däremot så finns det viktiga aspekter som inte går att mäta så lätt. De psykologiska faktorerna som avgör hur väl man presterar är ofta väldigt individuella.
Om du känner att du blir mer explosiv och koncentrerad om du varit avhållsam en vecka innan en viktig match så är det troligtvis något som fungerar bra för dig, och att allt känns rätt under en match är oftast viktigare än att man är något starkare eller uthålligare än sin motståndare. Känner man en obalans i kroppen så resulterar det ofta i att man har svårt att fokusera, något som kan vara helt avgörande i en match.

Här nedan är en video från AsapScience som går igenom det hela lika pedagogiskt som alltid.

Sex innan match?

Sammanfattningsvis

För att summera det hela så finns det inga fysiska nackdelar med att ha sex innan match, utan snarare tvärtom, det finns en hel del fördelar med sex före en viktig match.
Men de psykologiska aspekterna som avgör hur du känner är ofta minst lika viktiga som de fysiska. Så satsa på det som funkar för dig.

Föregående artikelBli av med Stress – 5 saker du kan göra för att Stressa ned
Nästa artikelOrange is the new black Säsong 2 från premiärdatum
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.