Betalt reklamsamarbete med Alltomsmslan.se.

Märk skillnad på kontot nästan omedelbart med dessa 3 tips…

Begreppet privatekonomi är väldigt brett, det innefattar allt från sparande i fonder och fastighetsinvesteringar till storkok på söndagar. I den här guiden går vi igenom 3 konkreta tips för en bättre privatekonomi, saker som alla kan göra, och som kan ge en tydlig och mätbar effekt. Förhoppningsvis kan vi med hjälp av dessa tre tips påverka ditt liv för det bättre.

Men först, det är inte fel att låna

Så fort man pratar om privatekonomi så brukar de flesta guider och diskussioner snabbt komma in på det här med lån, framför allt snabblån som sms lån och liknande tjänster. Och visst måste man vara noga med räntor och andra avgifter innan man tar ett lån, men alla lån är långt ifrån dåliga. Är du i en situation där du kanske måste betala en skuld för att den inte ska dra på sig en massa förseningsavgifter ja då kan det vara fördelaktigt att ta ett snabblån som en slags brygga mellan nuläget och din nästa löneutbetalning. Det viktiga är att du är medveten om ditt val och att du faktiskt har en plan.

Med det ur världen så kan vi gå in på lite roligare grejer, nämligen våra 3 tips för en bättre privatekonomi!

1: Matlåda!

Det här är ett uråldrigt tips som du säkerligen hört många gånger förut, men det tåls att upprepas, eftersom det är så oerhört effektivt och applicerbart.

Att äta lunch ute varje arbetsdag kan verka som en hygienfaktor, man måste ju äta liksom, och alla gör det ju. Men faktum är att lunch ute varje arbetsdag en månad kostar ca 2000-2500kr, det är nästan 30.000kr per år! Om du försöker spara ihop till en kontantinsats till en lägenhet, eller ett startkapital för ett sommarhus så kan du alltså spara in nästan 100.000kr på tre år om du bara börjar ta med dig matlåda till jobbet. Det är ganska sjukt när man tänker på det.

Andra fördelar med matlåda är att det är nyttigare än 95% av alla luncher där ute. Lunchrestauranger fungerar precis som Mc Donalds och alla andra snabbmatsföretag, de vet att om de gör sin mat lite extra fet och salt så kommer du vilja ha mer.

2: Dyrare saker blir inte alltid dyrare i längden

Här är ett av våra favorittips! Många som gillar att se bra ut och som är intresserade av kläder jobbar efter en felaktig analys. De tänker ofta så här: ”Om jag köper byxor eller skjortor för 200-400kr styck, istället för 900-1200kr styck så kommer jag spara en massa pengar och kan ha fler skjortor!”. Men det är inte alltid sant, de som följer denna modell har nämligen nästan alltid en överfull garderob med en massa plagg de nästan aldrig använder. Och fyra par byxor för 300kr styck som aldrig används är utan tvekan dyrare än ett par byxor för 1000kr som man använder regelbundet.

Det är bättre att köpa en skjorta du verkligen älskar, än 4 skjortor du bara tycker är helt okej. Om du jobbar efter den här modellen så kommer du på sikt att bygga upp en fantastisk garderob med plagg som du verkligen älskar, och en som faktiskt ryms i din garderob. Kör du istället på ”billigare mer fler”-metoden, ja då kommer du ha en garderob full med kläder som du ”inte riktigt känner för” och som är helt överfull och omöjlig att navigera i. Dyrare saker blir alltså inte alltid dyrare i längden.

3: Se över alla dina abonnemang minst två gånger per år

De allra flesta av oss har flera hundra transaktioner på våra kort varje månad. Det innebär att man inte får en särskilt bra överblick när man kollar sitt kontoutdrag på banken, det är ju bara rad efter rad med -49kr, -129kr, -133kr osv. Det blir därför svårt att veta vad man egentligen lägger alla sina pengar på. Ett abonnemang för en streamingtjänst man inte använt på 8 månader försvinner lätt i det där virrvarret av små utposter.

Därför bör du gå igenom ALLA dina abonnemang minst två gånger per år. Det är lätt att tänka; ”Ähh, vad gör 200kr per månad för Viaplay för skillnad?” 200kr är ju inte hela världen.” Men saken är den att om du låter Viaplay ligga och ticka i ett år utan att du faktiskt använder det så har du betalat 2500kr för absolut ingenting. Har du sedan även HBO och Netflix, och kanske Spotify också, ja då börjar du närma dig ungefär 10.000kr per år för lite ”diverse” saker som bara ligger och tickar.

Gå därför igenom alla dina abonnemang minst två gånger per år och ställ dig själv frågan: ”Har jag använt detta den senaste månaden?” Om svaret är nej så säger du upp det omedelbart! För om du vill använda tjänsten så är det oerhört enkelt att slå på den igen, men den har inte kostat pengar för att vara på standby under de månader du faktiskt inte använde den.

Bonustips: Investera pengarna du sparar

Om du håller koll på hur mycket pengar du sparar varje månad genom att följa ett eller alla av tipsen ovanför, och sedan investerar dessa pengar i till exempel fonder eller aktier, ja då kommer du få en dubbel effekt. Du sparar alltså pengar, som sen i sin tur växer och blir mer pengar. Ett väldigt effektivt och konkret sätt att få en bättre privatekonomi!

Sammanfattningsvis

Vill du göra en märkbar skillnad i din privatekonomi så bör du börja med de här 3 sakerna:

  1. Börja med matlåda! – Att äta lunch ute varje arbetsdag kostar ca 30.000kr per år.
  2. ”Billigare men fler” är inte alltid billigare än ”dyrare men färre”. Problemet för de flesta är att de tenderar att inte uppskatta sina billiga saker lika mycket som de dyrare sakerna, vilket leder till att man köper fler billiga saker, som i slutändan leder till att man spenderat mer, och har ett hem som ser ut som en soptipp fullt av prylar.
  3. Se över alla dina abonnemang minst två gånger per år! – Abonnemangstjänster man inte riktigt använder är en större post i de flestas privatekonomi än vad man tror. Se därför över dina abonnemang minst två gånge per år, och säg upp allt du inte använt den senaste månaden!

Det är saker du garanterat hört förut, eftersom de fungerar. Börjar med åtminstone en av dessa saker så kommer du väldigt snabbt att märka skillnad på kontot.

Föregående artikel4 Färger Som Passar Till Beige – Matcha Med Stil!
Nästa artikelDe 4 Vanligaste Bråken I Förhållanden – Och Hur Du Förebygger Dem
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.