Vad är Bitcoin???

Sedan denna omtalade kryptovaluta introducerades 2009 så pratas det konstant om den, men vad är Bitcoin egentligen? Vi ger oss på att försöka förklara det så enkelt som möjligt.

Släpptes 2009

Bitcoin är bara en 19.000 olika kryptovalutor. Men Bitcoin var först och är utan tvekan störst. Skaparen, Satoshi Nakamoto, släppte som sagt Bitcoin 2009, som ett ett substitut till traditionell valuta som kontrolleras av banker och stater. På så sätt ses Bitcoin nästan lika mycket som ett filosofiskt/kulturellt instrument som ett finansiellt sådant.

Publika transaktioner

Något som gör Bitcoin unikt jämfört med traditionell valuta är att alla transaktioner som någonsin skett finns publikt tillgängliga som i ett slags öppet kontoutdrag. Vilket gör transaktioner svåra att fakea och valutan pålitlig. Och det är just den här valideringen av alla transaktioner som gör Bitcoin så unika. ”Nätverket” som håller koll på transaktionerna består av vanliga människor och deras datorer, och heter Blockchain, ett uttryck du säkerligen hört talas om tidigare.

Hur handlar man med Bitcoin?

För att handla med Bitcoin behöver du vara ansluten till en tjänst likt vilken aktie-tjänst som helst, det brukar ibland kallas för en Bitcoin-plånbok. Ett exempel på en sådan är Bitiq. Där får du enkelt en översikt över dina Bitcoins, alla transaktioner och det nuvarande värdet på valutan.

Det finns bara 21 miljoner Bitcoins

Som det ser ut nu så finns det bara 21 miljoner Bitcoins, alla dessa är dock inte ”mineade än”, men det finns alltså ett tak för hur många Bitcoins som kan vara i cirkulation.

Det är inte helt tydligt vad som händer när det sista Bitcoinet mineas, men valutan bör med största sannolikhet gå upp i värde då, eftersom den blir en slags begränsad upplaga.

Vad är bitcoin mining?

Det finns som sagt 21 miljoner bitcoins och ca 19 miljoner av dessa har ”mineats”. Det innebär att det finns ca 2 miljoner bitcoins kvar att minea.

Att minea Bitcoins innebär att man kopplar upp sin dator mot Bitcoin-nätverket. I nätverket finns miljontals extremt komplicerade matematiska strängar kopplade till nyligen gjorda transaktioner att räkna ut. Du sätter alltså datorn på att räkna ut dessa (vilket kan ta extremt lång tid och kräva massivt med el och datorkraft) och om du är först så ”vinner du” lite Bitcoins för dig själv.

Sättet som miningen är uppbyggd på innebär att det finns ett incitement för vanliga människor att ställa sina datorer till nätverkets förfogande för att räkna ut vilka transaktioner som skett och på så sätt hålla koll på och validera valutan. Det är så man får till det som kallas Blockchain.

Minimal risk för förfalskning

Som nämnt ovan så är en av styrkorna med Bitcoin att den är de-centraliserad, alltså att det är inte är en bank eller stat som äger valutan, utan folket. Alla transaktioner som  någonsin gjorts finns publika och när en ny transaktion görs så måste den valideras av hela nätverket, på så sätt minimeras risken för fusk eller förfalskning.

Extremt komplicerat

Förhoppningsvis så har vi lyckats besvara frågan: ”Vad är Bitcoin?” någorlunda bra, men vi förstår om det fortfarande bara känns som en komplicerad röra, för det är det. Så oroa dig inte om du inte riktigt hänger med i hela Bitcoin-Blockchain-De-centraliserad-Digital-valuta-Mining-svängen.

Föregående artikelGlasguide – Vad Heter Alla De Olika Glastyperna?
Nästa artikelSolglasögon – Sommaren 2013
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.