Man kan faktiskt förena nytta med nöje…

Hobbys har alltid varit ett sätt att koppla av och fylla sin fritid med något mer meningsfullt är att kolla på tv eller scrolla sociala medier. Men tack vare det faktum att allt och alla är uppkopplade 24/7 så är det lättare än någonsin att faktiskt tjäna lite pengar på sin hobby.

Det gäller så klart inte alla hobbys, gillar du t.ex. att vandra ensam i skogen så är det svårt att tjäna pengar på det (men inte omöjligt). Men om du, som många andra, funderar på vad du borde göra med all din fritid för att förena nytta med nöje, ja då hittar du 3 konkreta tips på hobbys att tjäna pengar på här nedanför.

1: Starta en YouTube-kanal

starta youtubekanal

Det kan låta som att vi är sist på bollen här, för YouTube är varken otippat eller nytt. Men faktum är att jag dagligen träffar människor som inte vet vad de ska göra med all sin fritid, förutom att de vill göra något vettigt med den, men som inte ens skänkt YouTube en tanke. Så även om YouTube inte är nytt så finns det fortfarande massvis av folk där ute som borde prova starta en egen kanal, men som bara inte fått tummen ur än.

Här känns det viktigt att påminna om att bara för att man ska starta en YouTube-kanal så behöver man inte göra en massa pranks och tramsa, nej det finns tusentals (säkert hundratusentals) kanaler som är 100% vettiga och värdefulla. Fundera på vad du är bra på, och kör igång bara. Det viktigaste med den här typen av hobbys är att komma igång, kvalitén kan du oroa dig för sen. Med tiden kommer du hitta rätt format och ton, så länge du inte fastnar i ”planering”. Kom ihåg, ”Done is better than perfect”.

Undrar du hur man tjänar pengar på YouTube? Kolla in YouTubes egna sida:;”Intäktsgenerering för kreatörer” för mer info.

2: Sälj hantverk

sälja hantverk

Jag fattar om det låter gammeldags, men ordet ”Hantverk” rymmer så mycket mer än bara stickade vantar. Alla som är det minsta inredningsintresserade är alltid ute efter små unika detaljer till sitt hem, detaljer som går ihop med den allmänna stilen och som ingen annan har.
Alla handlar ju 90% av sin inredning på IKEA, så i slutändan ser alla hem likadana ut. Det är här unika hantverk kommer in i bilden. Det kan vara en unik ljusstake, tavla eller spegel som sätter den där berömda pricken över i:et och får ditt hem att se genomtänkt och unikt ut. Här finns det en marknad. Om du är lite händig kan du sätta upp en liten webbshop och ett konto på valfri social plattform för att nå ut till din målgrupp. Du kanske inte blir rik, men sannolikheten att du kan göra något du gillar och samtidigt tjäna några tusenlappar är faktiskt rätt stor.

Om du ska starta en webbshop så är marknadsföring en kritisk komponent för att du ska sälja något. Det finns ju miljontals webbshoppar där ute, och marknadsföring handlar om att säkerställa att din målgrupp faktiskt vet om att du finns. Den mest kostnadseffektiva marknadsföringen är SEO, vilket står för Search Engine Optimization, alltså att optimera din site och ditt innehåll efter olika sökmotorer, primärt Google, men SEO går att jobba med överallt där man kan söka, YouTube, TikTok osv.

Känner du att du behöver hjälp med detta så kan du kolla in Hjalmar & Company. De är en SEO byrå med lång erfarenhet av att hjälpa småföretagare att nå sin målgrupp på ett kostnadseffektivt sätt. De har kontor i både Stockholm och Mora, men eftersom det handlar om digital marknadsföring så kan de så klart hjälpa företag över hela landet.

2: Måla miniatyrer

sälja målade figurer

Det kan låta konstigt, men det är nya tider nu, ”nördhobbys” som Warhammer och Dungeons & Dragons är inte längre någon liten niche som ett fåtal svettiga killar i en källare ägnar sig åt, nej det är enormt och miljontals människor världen över spenderar mängder av tid OCH pengar på dessa hobbys.

Äventyrsspel som Dungeons & Dragons, Adventurous och Pathfinder är omåttligt populära och här finns det pengar att tjäna. Visste du till exempel att Hasbro (som äger Dungeons & Dragons) drar in en halv miljard dollar per år bara på Dungeons & Dragons-böcker och figurer? Jag tycker att det är kvitto nog på att det är en enorm hobby med oändlig potential.

Gillar du att måla, framförallt detaljer och ”pillgöra”, så kan du tjäna bra pengar på att köpa miniatyrer för äventyrsspel som de nämnda ovan, måla dem och sen sälja dem på t.ex. Etsy. Folk vill ha snygga figurerar att spela med, men eftersom det är svårt och tidskrävande att måla så uppstår en marknad för färdigmålade figurer.

Sammanfattningsvis om att hitta en hobby att tjäna pengar på

En hobby ska framförallt vara något som ger dig energi. En aktivitet du kan ägna dig åt för att rensa hjärnan och varva ned. Men är du lite smart så kan du så klart också tjäna pengar på din hobby, samtidigt som du varvar ned och lära dig lite nya skills.

Vill du ha en hobby att tjäna pengar på så finns det så klart tusentals alternativ, här är 3  av dem, som är lite otippade och som du kanske inte tänkt på innan:

  1. Starta en YouTube-kanal – Nej, det behöver inte vara pranks och trams, du kan t.ex. spela in videor som lär dina tittar hur man planterar om blommor eller lagar mat. Möjligheterna är oändliga!
  2. Sälj hantverk – Om du tycker det är rogivande att pyssla så kan du producera unika inredningsdetaljer och sälja dem i din egen webbshop. Det är absolut inte så komplicerat som det låter.
  3. Måla figurer – Det låter udda, men faktum är att efterfrågan på färdigmålade miniatyrer för krigsspel och äventyrsspel är stor. Varva ned efter jobbet med att måla figurer och sälj dem sedan på Ety.

Jag hoppas du hittar en hobby som hjälper dig slappna av och som samtidigt drar in några extra hundralappar, så du kan unna dig en perfekt cappuccino utan att skämmas.

Föregående artikelVilka Färger Passar Till Rött? En Matchningsguide!
Nästa artikelApple Claus- En God Juldrink Som Passar Alla Smaker!
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.