Att redigera video behöver faktiskt inte vara så svårt…

För ett par år sedan krävde videoredigeringsprogram mycket av din dator, men nu fungerar de flesta verktyg smidigt på alla datorer. Det innebär att du kan få tillgång till en professionell verktygslåda utan att behöva avancerad utrustning. Programmen är användarvänliga och du kommer snabbt att få kläm på dem. I den här artikeln har vi valt ut 10 förstklassiga videoredigeringsverktyg som kan ta ditt innehåll till nästa nivå.
Innan vi börjar måste du bestämma dig: vilket mål vill du uppnå med videoredigering? Det kan vara grundläggande redigering, färgkorrigering, specialeffekter, 3D eller animering. När du har svarat på den här frågan kommer du att förstå vilket program från vår lista du bör titta på först. Nu är vi redo att sätta igång.

1: Movavi Video Editor

Movavi Video Editor

Movavi Video Editor är en professionellt programvara för videoredigering som har både gratis- och betalversioner. Den 7 dagar långa gratisversionen har några begränsningar: den lägger till vattenstämplar i dina videor och begränsar sparandet av ljudprojekt – endast hälften av ljudspåret sparas. Men trots detta är Movavi fortfarande den bästa gratisvideoredigeraren med ett stort antal tillgängliga funktioner.

Men dessa begränsningar försvinner med en betald prenumeration. Det kostar 54,95 USD för en ettårsplan eller 79,95 USD för en livstidslicens. Ändå är det bättre att börja med gratisversionen för att avgöra om du vill investera i en licens. För att fatta rätt beslut, låt oss titta på styrkorna och svagheterna i Movavi Video Editor.

Fördelar:

 • Två alternativ för redigering: Du kan välja mellan automatiskt och manuellt redigeringsläge. Med det automatiska läget väljer du en mall: Familj, Minnen, Resor, Kärlekshistoria och andra. Programmet bestämmer sedan musikstämning, övergångshastighet, filter och titlar. Som ett resultat kommer din video att få ett professionellt utseende.
 • Använd AI för dina videor: Det finns många alternativ för att använda AI i dina videor. Du kan prova AI-rörelsespårning, AI-bakgrundsborttagning och AI-brusborttagning för ljudspår. Det är säkert att säga att Movavi med AI är den bästa videoredigeringsprogramvaran för nybörjare.
 • Ljudredigering: Du får tillgång till ett stort utbud av verktyg för ljudredigering. Applikationen har en kompressor, equalizer och funktioner som efterklang och autokorrigering av ljud.
 • Exportera format: När du växer som en professionell redaktör kan du behöva mer variation i videoexportformat. Movavi erbjuder MP4, MOV, AVI, MP3, MKV, FLV, WebM och GIF.

Nackdelar:

 • För enkelt: Movavi ger användarna ett bekvämt gränssnitt och viktiga videoredigeringsverktyg. Om du planerar att fördjupa dig i professionell redigering med komplexa effekter kanske det här programmet inte är tillräckligt bra för dig.
 • Brist på färgkorrigeringsfunktioner: Att uppnå det filmiska utseendet med Movavi kommer inte att vara möjligt. Appen har begränsade funktioner för färgkorrigering och kalibrering av videofärger.

2: Adobe Premiere Elements

Adobe Premiere Elements

Om du letar efter ett redigeringsprogram som är lätt att lära sig, prova detta program. Adobe Premiere Elements är en förenklad version av Adobe Premiere Pro. Den är förenklad av en enda anledning: för att ge nybörjare en smidig start. Medan Pro-versionen är ett riktigt professionellt videoredigeringsprogram, är Elements enklare och riktar sig till nybörjare.

Programmet erbjuder också en gratis testversion med vattenstämpel på dina videor. Den fullständiga versionen kostar 99,99 USD för livstidsanvändning. Precis som andra program har Adobe Premiere Elements sina för- och nackdelar. Här är de viktigaste:

Fördelar:

 • Guidad redigeringsfunktion. Den här funktionen hjälper dig att förstå hur du får dina idéer att leva upp i dina videor. Det finns också automatiska funktioner som justerar färg och stabiliserar bilder.
 • Brett utbud av mallar, effekter och övergångar: Du kan använda ett stort antal verktyg för att skapa mer engagerande och visuellt tilltalande innehåll för dina tittare.
 • Skräddarsydd för nybörjare: Som nämnts tidigare riktar sig Adobe Premiere Elements till nykomlingar. Att börja med det här programmet är ett utmärkt beslut. Det hjälper dig att vänja dig vid redigering och gör processen mer tillgänglig.

Nackdelar:

 • Högre systemkrav: Till skillnad från det första programmet kräver Adobe Premiere Elements mer från dina PC-specifikationer. Det finns en chans att programmet kan köras långsamt på äldre datorer. Kom ihåg att prova den kostnadsfria testversionen innan du prenumererar för att undvika att slösa bort pengar.
 • Skiljer sig från Premiere Pro: Elements är framtaget för dig som vill gå vidare till Premiere Pro i framtiden. Trots detta har programmen helt olika gränssnitt och funktionalitet. Att lära sig redigera i Adobe Elements och sedan gå över till Adobe Premiere Pro kommer inte att vara lätt. Du måste lära dig hur programmet fungerar på nytt, vilket är en betydande nackdel.

3: HitFilm Express

HitFilm Express

Om du planerar att bli professionell inom videoeffekter är HitFilm Express ett utmärkt val för att arbeta med videoeffekter. Observera att programmet inte är så inriktat på videoredigering, utan på att arbeta med specialeffekter. HitFilm Express fungerar därför bättre som ett tillägg till din huvudsakliga videoredigeringsprogramvara.

HitFilm Express är gratis och är ett av de bästa alternativen för nybörjare som vill prova på videoeffekter. Det finns dock en betald Pro-version som kommer att tilltala dem som vill ha tillgång till ännu fler verktyg.

Fördelar:

 • Visual Effects Mastery: HitFilm Express tillhandahåller ett stort bibliotek med effekter. Det innehåller till exempel komposition, färgkorrigering, rörlig grafik och mer. Det är ett lysande val för dem som syftar till att arbeta med avancerade redigeringstekniker.
 • 3D-komposition: Programvaran låter dig skapa realistiska 3D-scener och integrera dem i dina videor.
 • Gemenskap och handledning: HitFilm har en aktiv och stödjande online-community. Dessutom guidar programvaran användare genom olika redigerings- och visuella effekttekniker.

Nackdelar:

 • Lärande: HitFilm Express har en imponerande uppsättning funktioner. Denna fördel kan bli en nackdel för nykomlingar, eftersom det är så mycket att lära sig.
 • Resursintensivt: Eftersom programmet är inriktat på 3D och specialeffekter behöver du en kraftfull PC. Äldre datorer kan få problem med prestandan.
 • Användargränssnitt: HitFilm Express har ett omfattande gränssnitt med många paneler och verktyg. Det kan vara överväldigande i början.

4: Final Cut Pro X

Final Cut Pro X

Om du är Mac-användare finns det en utmärkt lösning. Final Cut Pro X är ett fantastiskt videoredigeringsverktyg som kan hjälpa dig att förstå grunderna i videoredigering och är också bra för proffs. Du kommer inte att behöva byta till en annan programvara senare.

Final Cut Pro X är ett professionellt videoredigeringsprogram i premiumklassen med en engångskostnad på 299,99 USD. Denna initiala kostnad ger livstids tillgång till programvaran, uppdateringar och förbättringar. Naturligtvis finns det en gratis 90-dagars testversion tillgänglig. Begränsningen under testperioden är den välbekanta vattenstämpeln på exporterade videor.

Fördelar:

 • Användarvänligt gränssnitt: Programvaran är avsedd för professionell videoredigering. Trots detta är gränssnittet så intuitivt att nybörjare kan få grepp om Final Cut Pro X.
 • Smidig prestanda: Som en Apple-produkt har programmet en utarbetad optimering för Mac-enheter. Du behöver inte oroa dig för trög prestanda.
 • Integrationer från tredje part: Final Cut Pro X stöder en rad plugins och integrationer från tredje part. Dessa kommer att utöka dina kreativa möjligheter.

Nackdelar:

 • Mac-exklusivt: Du kommer inte att kunna köpa och installera Final Cut på Microsoft Windows. Möjligheten att använda programmet är därför begränsad.
 • Magnetisk tidslinje: Den här funktionen kan vara både en pro och en con. Magnetic Timeline förenklar redigeringsprocessen avsevärt, men det kan ta lite tid att vänja sig om du är van vid traditionella tidslinjer. Omvänt kommer det att vara svårt att bya från Final Cut till ett annat program när du vänjer dig vid den icke-triviala Magnetic Timeline.
 • För mycket att lära sig: För vissa kan detta vara en nackdel, men under den första användningen måste du navigera genom olika verktyg. Ändå kommer denna initiala investering så småningom att leda till högkvalitativt videoinnehåll. Särskilt YouTube-innehåll.

5: DaVinci Resolve

DaVinci Resolve

Som du kanske har märkt är inte alla videoredigeringsprogram lämpliga för färgkorrigering. Om du vill skaffa dig erfarenhet i den här riktningen ska du använda DaVinci Resolve. DaVinci är en av de bästa lösningarna för färgkorrigering.

DaVinci Resolve finns i två versioner: Gratisversionen DaVinci Resolve och betalversionen DaVinci Resolve Studio. Gratisversionen har omfattande funktioner, vilket innebär att den är en bra utgångspunkt. Studio-versionen kostar 299 USD och har avancerade verktyg. Den lämpar sig för proffs och avancerade projekt.

Fördelar:

 • Fullständig uppsättning verktyg: Medan andra program är specialiserade på ett område, täcker DaVinci hela spektrumet av videoredigering. Videoredigering, färgkorrigering, efterbearbetning av ljud och visuella effekter finns tillgängliga inom en enda plattform.
 • Mästerskap i färgkorrigering: Denna programvara utmärker sig inom färgkorrigering och gradering. Som ett resultat tillhandahåller den ett brett utbud av avancerade verktyg för att uppnå filmiska bilder.
 • Professionell efterbearbetning av ljud: DaVinci Resolve har Fairlight, en robust svit för ljudredigering och mixning. Det gör det till ett utmärkt val för projekt som kräver förstklassig ljudkvalitet.

Nackdelar:

 • Svårare att lära sig: DaVinci Resolve kan ha en brantare inlärningskurva, särskilt för nybörjare. Du måste inte bara lära dig videoredigering, utan du måste också förstå teorin om färgkorrigering och hur man använder den korrekt.
 • Systemresurs: Denna programvara kräver en kraftfull datorinstallation för optimal prestanda. Användare med datorer med lägre hårdvara kan uppleva prestandaproblem eller ha svårt att arbeta med stora projekt.
 • Brist på plugins: Medan programmen ovan har massor av plugins från tredje part, kan DaVinci inte skryta med det. Urvalet av inbyggda funktioner är brett, men om man talar om omfattande variation kommer DaVinci inte att räcka till.

6: Lightworks

Lightworks

Lightworks är ett videoredigeringsprogram som har funnits sedan 1989. Under årens lopp har det fått många fans och redigeringsverktyg. Programvaran är utmärkt för både nybörjare och proffs. Du behöver alltså inte ändra ditt program efter att du har fått lite erfarenhet.

Det finns både gratis och betalda versioner av programmet. Med gratisversionen kommer du att ha en vattenstämpel och din video kommer inte att vara högre än 720p-kvalitet. Pro-versionen kostar $ 24,99 per månad och låser upp fullständiga exportalternativ och extra funktioner.

Fördelar:

 • Flexibelt gränssnitt: Lightworks har ett anpassningsbart gränssnitt. Således kan du ordna din arbetsyta som du vill. Eftersom du har en bekväm plats att redigera kommer inlärningsprocessen att bli mycket enklare och snabbare.
 • Multicam-redigering: Multicam-funktionen förenklar redigeringen från olika kameravinklar. Den här funktionen är särskilt användbar om du planerar att skapa innehåll på YouTube. Till exempel spelas resevideor eller podcasts alltid in med 3 till 5 kameror för att göra bilden mer dynamisk.
 • Samarbete: Plattformen gör det möjligt för redaktörer att arbeta tillsammans på samma projekt. Det är fördelaktigt i avancerade teamprojekt. Dessutom är detta en nödvändig färdighet för alla redaktörer som är villiga att göra en karriär av det.

Nackdelar:

 • Begränsade exportformat: Den fria versionen har begränsningar för exportformat. Dessutom är vissa funktioner inte tillgängliga innan du får en betald version.
 • Betald prenumerationsmodell: Pro-versionen fungerar med en prenumerationsmodell. Det kan vara obekvämt för användare som föredrar ett engångsköpsalternativ. Dessutom kan detta betalningsformat översättas till ett enormt slöseri med pengar så småningom.
 • Mindre frekventa uppdateringar: Användare rapporterar att uppdateringarna är mindre frekventa än med annan redigeringsprogramvara. Det kan leda till att innehållskvaliteten glider. Om du planerar att tjäna pengar på videoinnehåll måste du i så fall hålla dina videor konkurrenskraftiga. Och det betyder att du måste prioritera att få nya funktioner snabbt.

7: Shotcut

Shotcut video redigerare

Shotcut är en gratis open source-videoredigerare som gör det enkelt att redigera. Dessutom är programmet tillgängligt på alla operativsystem: Windows 10, macOS och Linux. Således kan varje läsare ge denna programvara ett försök.

Fördelar:

 • Stöd för breda format: Med Shotcut kan du arbeta med olika mediefiler inom en plattform. Programvaran innehåller format som AVI, MOV, MP4, MKV, MPEG och WMV. Dessutom stöder Shotcut också ljudformat som AAC, MP3, WAV och OGG.
 • Anpassningsbara filter: Programvaran har en samling anpassningsbara filter och effekter. De kommer att matcha din kreativa vision och ge dig möjlighet att få din idé till liv.
 • Gemenskap med öppen källkod: Shotcut drar nytta av ett community med öppen källkod som gör uppdateringar och förbättringar. Det kan vara en nackdel vid någon tidpunkt. Men programmets öppna källkod leder till snabbare uppdateringar än hos konkurrenterna. Det tar ditt innehåll till en högre nivå än andra användare.

Nackdelar:

 • Begränsade handledning: Programmet är inte lika populärt som DaVinci eller Adobe Premiere. Så få användare laddar upp handledning. Tänk på detta, eftersom att lära sig att redigera med Shotcut kan vara mer utmanande än förväntat.
 • Gränssnittets komplexitet: Gränssnittet kan verka rörigt för nykomlingar. Så det kan ta lite tid att vänja sig vid att navigera genom de olika alternativen.

8: VSDC Free Video Editor

VSDC Free Video Editor

Få program kan skryta med att kunna arbeta med 3D- och 360°-videor. Och VSDC Video Editor kommer till undsättning. Programmet erbjuder en gratisversion med vattenstämplar och begränsade exportalternativ. Som med andra program finns det en Pro-version tillgänglig för $19,99 per år. Detta pris är ett av de billigaste på videoredigeringsmarknaden.

Fördelar:

 • Icke-lineär redigering: Med VSDC kan du ordna om klippen och redigera dem som du vill. Med en icke-linjär redigeringsfunktion kan du till exempel göra justeringar av varje klipp oberoende av varandra.
 • Avancerade funktioner: VSDC erbjuder en mängd avancerade redigeringsverktyg som färgkorrigering, visuella effekter och textöverlägg. Det är praktiskt att ha alla funktioner i en och samma app.
 • 3D- och 360°-redigering: VSDC möjliggör redigering av 3D- och 360°-klipp, vilket ger kreativ flexibilitet. Dessa format är inte de mest populära bland tittarna, men vissa användare kan fortfarande behöva redigera dem.

Nackdelar:

 • Komplexitet i gränssnittet: Programmets breda utbud av funktioner kan göra att gränssnittet verkar komplext och rörigt vid första anblicken, så var beredd.
 • Hastighet och prestanda: Vissa användare rapporterar att gratisversionen är märkbart långsammare än den betalda versionen. Det kan vara en del av marknadsföringsstrategin, men det är värt att överväga innan du laddar ner.
 • Begränsad teknisk support: Användare av gratisversionen är mindre benägna att få svar från teknisk support. Supportsystemet är inriktat på användare av betalversionen.

9: iMovie

imovie

iMovie är ett användarvänligt videoredigeringsprogram som är förinstallerat på macOS-enheter. Du kan använda den var du vill; appen finns tillgänglig på iPhones och MacBooks. Programvaran ger en bekväm plattform, vilket gör den till ett bra val för nybörjare.

Det finns inga begränsningar och inga betalda prenumerationer. Du får full tillgång till videoredigering på din Apple-enhet. Den här är den bästa gratis videoredigeraren på marknaden, så låt oss diskutera dess fördelar och nackdelar:

Fördelar:

 • Bra start: iMovies gränssnitt kombinerar enkelhet och effektivitet. Till exempel drag-och-släpp-funktionen och den intuitiva layouten. De gör att du kan få ett lika högt resultat som du skulle få i ett komplext och betalt program.
 • Apples ekosystem: Som nämnts ovan är appen tillgänglig på alla Apple-enheter. Det gör det enkelt att utarbeta ett klipp på väg hem och slutföra projektet från din dator eller bärbara dator.
 • Inbyggda teman och mallar: iMovie erbjuder en rad teman, mallar och effekter som kan ge dina klipp en professionell touch. Avancerade videoredigeringskunskaper behövs inte.

Nackdelar:

 • För grundläggande: iMovie tillhandahåller viktiga redigeringsverktyg som trimning, delning, tillägg av övergångar och justering av ljudnivåer. Även om iMovie är den bästa videoredigeringsprogramvaran för nybörjare, kanske du tycker att den begränsar när du får erfarenhet. Om du syftar till att bedriva professionell videoredigering kommer iMovie inte att fylla räkningen.
 • Begränsad kapacitet: iMovie är Apples exklusiva för macOS- och iOS-enheter. Det är inte möjligt att använda den här programvaran på Windows eller Android.
 • Begränsad kontroll: Om du vill ha fullständig kontroll över videoredigeringsprocessen kommer iMovie inte att räcka till. iMovies förenklade gränssnitt kan inte ge djup och flexibilitet. Om du är ute efter mångsidighet rekommenderar vi att du tittar på andra avancerade program.

10: Blender

blender videoredigerare

Blender är ett världsberömt program för 3D-modellering och animering. Men få känner till att Blender även innehåller element för videoredigering. Om du vill lära dig 3D-modellering och redigering räcker det med Blender för båda uppgifterna.

Blender är en programvara med öppen källkod, så den är gratis att ladda ner. Det finns inga prenumerationskostnader eller förskottsavgifter. Det är en stor fördel för nybörjare som vill utforska videoredigering utan ekonomiska begränsningar.

Fördelar:

 • Mångsidighet: Blender är en kraftfull programvara med öppen källkod som går längre än videoredigering. Det är också ett välkänt verktyg för 3D-modellering och animering. Du kan skapa 3D-modeller, animationer och klipp i samma miljö. Det är praktiskt för projekt som kräver olika element.
 • Avancerade funktioner: Blenders videoredigeringsmodul erbjuder viktiga redigeringsfunktioner, övergångar, effekter, färggradering och ljudredigering.
 • Community och läranderesurser: Blender har en hängiven community och en mängd online-tutorials. Det kan vara till hjälp för redaktörer som vill lära sig och förbättra sina färdigheter.

Nackdelar:

 • Komplexitet: Eftersom programmet är omfattande och har ett stort antal funktioner kommer det att ta lite tid att bli skicklig. Ta hänsyn till det eftersom programmet inte är den bästa videoredigeringsprogramvaran för nybörjare. Det kommer att vara svårt att vänja sig om du inte har någon tidigare erfarenhet av redigering.
 • Gränssnitt som inte är standard: Blenders gränssnitt är unikt och skiljer sig från traditionella videoredigeringsprogram. Det kan vara förvirrande för dem som är vana vid konservativa verktyg.
 • Resursintensivt: Blender kan vara resurskrävande, särskilt när man arbetar med komplexa 3D-element. Programvaran kräver en kraftfull dator för att fungera smidigt.

Avslutningsvis

Att som nybörjare utforska videoredigeringsvärlden har aldrig varit mer spännande. Innan du börjar din redigeringsresa, kom ihåg att det är viktigt att välja rätt programvara. Oavsett om du letar efter gratis videoredigeringsverktyg utan vattenstämpel eller någon programvara på proffsnivå, håll dina mål i åtanke och glöm inte din dators kapacitet. Som tidigare nämnts är vissa av programmen alltför resurskrävande.

Omfamna inlärningsprocessen, utforska programvaran och tveka inte att söka efter handledning. Det finns många människor som redan har förklarat alla nyanser. Allt du behöver göra är att hitta en lämplig guide.

Med dessa topp 10 videoredigeringsprogram är du välutrustad och redo att börja. Var och en av dem erbjuder unika funktioner, så välj en som bäst passar dina behov.

Föregående artikelFärganalys – Få Svar På Frågan: Vilka Färger Passar Jag I?
Nästa artikelSugen På En Juldrink? Här Är 4!
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.