Genom lite smarta knep kan du komma billigare undan…

Nästan allt i livet är förhandlingsbart och det gäller även för räntor på lån. Det spelar ingen roll om du ska ta ett billån, bolån eller ett privatlån – nästan alla räntor går att sänka. Men det gäller att hålla koll på hur du kan gå tillväga för att hitta eller förhandla fram den bästa räntan. Här kommer våra bästa tips.

Börja med att jämföra lån

Det bästa är att först och främst se efter vilka lån med låga räntor som du faktiskt kan få. Det kan du göra genom att jämföra räntorna på olika jämförelse-siter. Det ger dig en bra överblick över vad räntorna ligger på för olika lån, vilket gör att du enklare kan argumentera för din sak när du diskuterar med banken.

Banker som redan känner dig

Om du har ett konto hos en bank som du sätter in lönen på kan det vara lättare att förhandla fram en bra ränta. Det visar att du har och har haft en regelbunden inkomst under en längre period. Har du dessutom andra lån som till exempel bolån eller billån oss banken och sköter återbetalningarna, så har du ett bra utgångsläge för att förhandla ner dina räntor. Det är dock inte säkert att den bank som du redan är kund hos erbjuder lägst räntor, så jämför alltid deras erbjudanden med andra långivares.

Kontrollera bankens snittränta

Snitträntor är räntor som bankerna har erbjudit sina kunder under en viss månad. Genom att använda snitträntan som utgångspunkt kan du börja förhandla ner din ränta. Fråga till exempel banken om varför inte du kan få deras snittränta och vad som skiljer dig åt från deras andra kunder. Du kanske kan öppna ett sparkonto på banken eller öka sparandet för att få en bättre låneränta från dem? Genom snitträntan vet du hur du ligger till jämfört med andra låntagare.

Förhandla vid rätt tidpunkt

Om du får ett så kallat bindande erbjudande om ett lån så ska banken ge en förklaring till varför de har bestämt sig för att ge dig den föreslagna räntan. Du har vanligtvis en vecka på dig innan du måste acceptera erbjudandet och under den perioden kan du förhandla om räntan ifall du tycker att det är rimligt. Om du har ett lån med en längre löptid så är det även bra att förhandla om räntan med jämna mellanrum. Håll koll på andra låns räntekostnader och förhandla om ditt eget lån ifall du märker att det är dyrare än konkurrenternas erbjudanden.

Föregående artikelInvestera I CBD? Så Ser Trenden Ut
Nästa artikelOlika Färgers Betydelse – Symboliken Bakom Alla Färger
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.